De oplossing voor stress?

Anika Linckens

MS & Vermoeidheid

Leeftijd: 29

Gepubliceerd: 13 augustus 2021

Type MS: RRMS

Diagnose sinds: 31-05-2018

Stress? Wie kent het niet? Je bent je er niet altijd van bewust en verwerkt het ook vaak onbewust. Ik heb er zelf al jaren last van, met ups en downs. Ooit heb ik al eens een burn-out gehad. Vanwege te veel stress op mijn toenmalige werk. En ik werd er absoluut niet serieus in genomen. Dit is ongeveer 5 à 6 jaar geleden. Een aantal jaren voordat ik de diagnose MS kreeg.

De oplossing voor stress?

Ik denk wel dat dit mede-veroorzaker van MS is geweest. En stress is nog altijd een trigger voor mijn MS. De afgelopen 3 maanden merk ik dit dan ook weer goed aan mezelf. Regelmatig meer stress op mijn werk. Ik slaap niet meer zo goed en heb weer meer last van pijn.

Stress is de mede-veroorzaker van MS geweest

Stress verwerkte ik met name door heel hard te klemmen met mijn tanden. De ergernis ‘weg te bijten’. Een probleem wat ik steeds vaker zie bij patiënten op mijn werk. Onverklaarbare pijnen in hun mond. Wat blijkt, ze hebben veel stress wat ze soms niet in de gaten hebben. Hun partner hoort ze dan ’s nachts tanden knarsen bijvoorbeeld. Of ze gaan er zelf op letten en merken dan dat ze hun tanden en kiezen stevig op elkaar klemmen.

Dit laatste doe ik zoals eerder gezegd al langer, maar de laatste tijd extreem. Stress verwerk ik blijkbaar op die manier. Dus ik ben een manier gaan zoeken om relaxter met situaties om te gaan. Op het werk heb ik mij nu aangeleerd om in de ochtend een kwartier echt niks te doen en in de middag ook. Buiten mijn reguliere middagpauze om. Dat helpt. Maar blijkbaar nog niet genoeg, want het klemmen neemt toe.

Afgelopen weekend heb ik het echt heftig gemerkt en heb ik ook pijn aan mijn kaakspieren en kiezen. Bingo! Het enige wat helpt is masseren en geen stress hebben. Ja, dat laatste, dat zoek je namelijk niet op.

Ik ben op zoek gegaan naar wat mij nu echt rust brengt

Toch ben ik verder gaan kijken wat mij rust kan brengen. Als perfectionist moet je het toch ergens los kunnen laten. Ik ben op zoek gegaan naar meditatie. Na een hele lange zoektocht heb ik uiteindelijk de perfecte app gevonden hiervoor. Ook om rustig in slaap te vallen zonder hevige pijnen en/of gedachtes: Medito.

Ik ben deze aan het gebruiken om ’s avonds rustig in slaap te vallen, als ik ’s nachts wakker wordt en als ik ’s ochtends op sta. Dit bevalt zo goed! Meditatie vind je vast heel zweverig klinken maar dat is het helemaal niet. Je focust je op je ademhaling en laat alles los door middel van begeleiding.

Ook heb ik bij mijn sportschool een groepsles ontdekt: BodyBalance. Met enige vrees ben ik hiernaartoe gegaan. Het is een combinatie van Pilates, Yoga en Tai chi. En wat beviel dat goed! Balans vinden letterlijk maar ook figuurlijk, rekken en strekken en rust. Veel tijd om na te denken heb je niet.. Ofja om de oefeningen goed te doen, daar denk je over na, haha. Dus deze les die blijft erin!

Er is weer wat werk aan de winkel

Ik ga proberen om deze op woensdag en op zondag te doen. En op vrijdag mijn vertrouwde HIIT halfuurtje op de sportschool knallen. Dat is wel zo lekker aan het einde van de werkweek.

Kortom, weer wat werk aan de winkel. Minder stressen, meer meditatie en aan de slag met BodyBalance. Kijken of ik dan weer de focus vindt om met mijn studie aan de slag te gaan. Want deze ligt alweer een half jaar stil…

Heb jij tips voor mij hoe ik mijn studie weer kan oppakken en mijn focus terug krijg? Laat het mij a.u.b. weten!

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Artsen en communicatie

Jamie Alyssa

Artsen, je krijgt vaak met ze te maken in spannende en onzekere tijden in je leven. Je wilt dan ook dat ze helder zijn en je goed informeren. Mijn ervaring is helaas, ... › Lees meer

Van 2020 naar 2021

Marcia Taroenoredjo

Voor mij is 2020 net als een mega strenge winter, te koud, te glad, te somber, te donker, te 'eenzaam' door alle beperkingen voor ons burgers in een tijd waar veel onz... › Lees meer