De ‘strijd’ met de WMO-consulente

Kim

MS & WMO

Gepubliceerd: 4 september 2021

Zijn jullie bekend met de WMO? Zo ja, wat hebben jullie via de WMO geregeld? Mogelijk een rolstoel, net zoals Kim en Rob. Na langdurig onderzoek door Rob, komt de WMO-consulente om te helpen bij het uitzoeken van een rolstoel. Maar gaat dit allemaal wel zo makkelijk als het klinkt? Misschien hebben jullie hier ook wel soortgelijke ervaringen mee...

De ‘strijd’ met de WMO-consulente

Vanmiddag komt de WMO-consulente van de gemeente voor de aanvraag van een rolstoel en aandrijfwiel. Tenminste, daar gaan we voor. Want deze mevrouw komt natuurlijk niet ineens aanwaaien, Rob heeft grondig (nachtelijk) onderzoek gedaan en dit moet het worden. Een paar weken hiervoor, horen wij via de MS-verpleegkundige dat een ergotherapeut bij deze aanvraag kan helpen. Want dit is niet makkelijk, gemeentes zijn niet welwillend en denken niet snel met je mee. Dus hup, wij op zoek. Al vrij snel krijgen we een tip over een ergotherapeute die zich wil specialiseren in MS. Match made-in-heaven natuurlijk.

Braaf als wij zijn hebben we geluisterd en een vervolg-afspraak gemaakt.

Wij hadden ons doel duidelijk voor ogen: “wij willen deze oplossing voor binnen- en buitenshuis. Geen scootmobiel (niet mee te nemen in de auto) en geen rolstoel met elektrische ondersteuning, want met mijn armen is niets mis. Een rollator hebben we niets aan”. Vervolgens kwam deze mevrouw met een uitgebreid scala aan hulpmiddelen. Braaf als wij zijn hebben we geluisterd en een vervolg-afspraak gemaakt. De volgende keer komt ze aan huis om onze woonsituatie te bekijken.

Ik kan je vertellen, het is best vreemd om thuis te komen en je man boven aan te treffen met de ergotherapeute. Want deze wilde graag observeren hoe ons Robke strijkt. Beetje vreemd vonden we ’t wel, maar ach. Deze dame heeft ervoor geleerd en wij niet.

Afspraak 3 was op locatie, bij een winkel gespecialiseerd in hulpmiddelen voor vervoer. De ergotherapeute was aan de late kant, maar zelf kunnen we ook onze vragen wel stellen. We stappen binnen en deze meneer verwacht ons. Want “U komt voor een driewielfiets, toch?”. Ehh, nee. Fietsen is geen probleem en dat hebben we meerdere malen al duidelijk gemaakt. En dit was ook wel het punt dat we een beetje klaar waren met deze mevrouw. Tegelijk blijft het spannend haar weg te sturen, want hoe komen we anders aan die rolstoel?

We beginnen aan deze strijd met de WMO-consulente.

Gelukkig heeft Rob alles uitgezocht en gaan we op eigen initiatief naar een winkel in de buurt, die brede kennis heeft van rolstoelen. Hier treffen wij een ontzettend lieve, behulpzame meneer die ons alles uitlegt, laat zien en laat proberen. Hij geeft ons het vertrouwen die aanvraag zelf te doen, maar geeft ook mee wat vele lotgenoten zeggen: dit kan een lange strijd worden. Maar hij wil ons helpen, we mogen hem de onderbouwing mailen.

En dus is het vanmiddag zo ver, we beginnen aan deze strijd met de WMO-consulente. Beide een beetje nerveus, maar het blijkt een aardige vrouw. Rob begint te vertellen terwijl ik koffie inschenk. MS, zegt hij. Ik zie haar schrijven. Een half uur later is de aanvraag voor de rolstoel en aandrijfwiel rond, én komt er iemand kijken voor een traplift. Ze vertrekt na een gezellig gesprek. Wij kijken elkaar een beetje beduusd aan. “Fijn he, MS hebben”, grijnst Rob.

 

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn ‘vriend’ & ik

Carla Ornelis

We kennen Carla nu een aantal maanden. Een heel positieve dame welke ook al onze Instagram Sharing heeft gedaan. Na deze bewuste week werd zij enthousiast en mailde zi... › Lees meer

Ketamine dag 3, 4 en 5

Ilona

Gedachtegang Dag 3: jippie we zijn op de helft nog 2 nachtjes slapen en dan mag ik naar huis. Vanavond komen Jesmay en Rich gezellig, toch wel gek hoe je je gezinnetje... › Lees meer