De zetel

Saar Vleugels

MS & Zelfstandigheid

Gepubliceerd: 20 maart 2017

Eén van onze vaste schrijvers is Saar Vleugels. Een Belgische meid welke ook haar eigen blog heeft. Ze schrijft mooi en op een bepaalde manier 'dromerig'. Misschien dat relaxt een beter woord is. Haar nieuwste verhaal vertelt over haar 'zelfstandig' wonen. Lees mee...

De zetel

Als jonge MS patiënte ligt je leven nog voor je. Andere mensen maken plannen voor de toekomst, kopen een eigen stekje en leven volledig zelfstandig, terwijl dit voor een MS patiënt geen evidentie is. Misschien is het juist goed dat ik alles nog kan regelen wat er komen gaat. Ik kan me aanpassen aan de situatie waarin ik zit, terwijl mensen die al wat ouder zijn, soms al een gezin en een huis hebben.

Het is een teken dat ik, ondanks mijn beperkingen, toch een heel fijn leven kan leiden.

De eerste vier jaren met MS kon ik me niet voorstellen dat ik ooit alleen zou kunnen gaan wonen. Zelfstandigheid was iets waar ik van droomde, maar waarvan ik nooit dacht dat het mij zou lukken. Niet dat ik het thuis slecht heb, integendeel. Maar als jonge twintiger vind je het concept “je eigen leven leiden zonder hulp van anderen” een fijne gedachte.

Gelukkig voelde ik me het voorbije jaar een stuk beter, mede dankzij Tysabri. Voordien zag ik mezelf niet werken. Nu zie ik me in mijn toekomstdromen al achter de toog van een apotheek staan. Sinds ik me beter voelde, gingen mijn gedachten ook al snel naar een eigen stekje. Niet te ver weg van mijn ouders, zodat ze nog kunnen inspringen als ik een slechte dag heb, want ik moet ook wel realistisch blijven. Het blijft waarschijnlijk niet altijd zo goed gaan en slechte dagen zullen er altijd zijn.

Na een periode van brainstormen over de mogelijkheden, zijn we gekomen tot een kangoeroewoning. We hebben plaats genoeg in ons huis om er een appartementje in te maken, wat voor mijn situatie perfect zou zijn. Niet te ver weg van eventueel noodzakelijke hulp, maar toch een eigen plekje voor mezelf. We hebben onderling afgesproken dat er geen tijdsdruk is om alles te verbouwen. We zien wel wat de toekomst brengt. En het kan zelfs zijn dat het nog jaren duurt. De plannen geven me momenteel hoop op zelfstandigheid, want ook al neem je het vaak als evidentie, het is het zeker en vast niet.

Het geeft me een gevoel van kracht en moed en dat ik meer aankan dan ik denk.

Dus ben ik begonnen met een zetel te kopen en een kleine ruimte in te richten, waar ik me kan terugtrekken en wat kan proeven van het concept “alleen gaan wonen”. Andere mensen zien misschien een banale zetel als ze er naar kijken, maar ik zie de zetel als een teken van een verbetering in mijn gezondheidstoestand, een stapje vooruit in de goede richting en hoop voor de toekomst. Het geeft me een gevoel van kracht en moed en dat ik meer aankan dan ik denk. Het “ik heb MS, en dan, dat stopt me niet?!” gevoel, dat je soms wat egoïstisch moet zijn en eens niet te veel aan je ziekte moet denken maar eerder aan jezelf. Het is een teken dat ik, ondanks mijn beperkingen, toch een heel fijn leven kan leiden.

Op mijn eentje, maar zeker niet zonder steun van anderen.

Liefs

Saar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Eliane Kiesekoms schreef:

  Wow, Saar! SUPER!+!!!++!
  Dit vind ik nu nog es fijn nieuws. Ga ervoor, meid!
  En ja, je hebt ook het geluk dat je super-ouders hebt! Die zullen ook wel blij zijn met deze vooruitgang in je gezondheid en wat stabiliteit in je leven. Geweldig!

 • Lemtrada verloop

  Femke

  Femke schreef eerder al dat zij in het nieuwe jaar zou gaan beginnen met haar 2e kuur Lemtrada. Zij schrijft hier over het verloop van deze p... › Lees meer

  De dag die mijn leven veranderde

  Paul

  Wij van Platform MS proberen te helpen door verhalen van én over MS'ers te publiceren. Onlangs kregen we een berichtje van Paul met hierin zijn verhaal. De dag van de ... › Lees meer