Een brief aan de zorgverzekeraar

Maxime Hoeberichts

MS & Zorg

Gepubliceerd: 10 november 2017

In de Facebook groep MS Forum Groep zien wij een bericht voorbij komen van Maxime. Een bericht waarin zij een persoonlijke brief deelt. Er volgen veel reacties op haar brief. Persoonlijke, emotionele reacties. En in overleg met Maxime delen ook wij haar brief. Een brief aan de zorgverzekeraar  van Maxime! Lees mee en deel het AUB...

Een brief aan de zorgverzekeraar

Zilveren Kruis Achmea Zorgverzekeringen
Dellaertweg 1
2316 WZ LEIDEN

T.a.v. directie zorg declaraties

Betreft: MS zorgkosten

Geachte heer/mevrouw,

Met veel pijn en moeite schrijf ik u deze brief uit persoonlijke en maatschappelijke noodzaak. De pijn komt voort uit mijn meest recente MS aanval (schub) waardoor mijn vingers verkrampt zijn, mijn zicht wazig is en mijn energie niveau nog lager is als mijn 91 jarige buurvrouw. De diagnose MS is vele jaren vertraagt omdat mijn voormalig huisarts neurologische uitval als iets psychisch zag, waardoor de remmende medicatie te laat gestart is. Het afgelopen jaar heb ik vijf ziekenhuisopnames doorgemaakt, ben ik mijn baan kwijtgeraakt door mijn ziekte en heeft mijn partner zijn heil elders gezocht. Momenteel gebruik ik op doktersvoorschrift het volgende: Copaxone, Morfine, Diazepam, Amitriptyline, Lyrica, Macrogol, Seroquel en Temazepam. Daarnaast gebruik ik CBD olie, de sterkste variant. Dit laatste middel geeft mij veel verlichting van mijn lichamelijke klachten, u bent echter niet bereidt de kosten hiervoor te vergoeden. Hiermee levert u mij over aan de Morfine, Lyrica, Diazepam en Amitriptyline. De CBD olie kost mij nu 35 euro per week…

Na 10 jaar zelfstandig gewoond te hebben ben ik nu weer inwonend bij mijn ouders. Ik kan niet autorijden, niet fietsen en vrijwel niet lopen, ik leef nu volledig geïsoleerd.

Van een actieve, ambitieuze en carrière gerichte jonge vrouw (inmiddels 28) ben ik de afgelopen jaren veranderd in een lusteloos object dat met ondersteuning nog maar enkele meters kan lopen. Na 10 jaar zelfstandig gewoond te hebben ben ik nu weer inwonend bij mijn ouders. Ik kan niet autorijden, niet fietsen en vrijwel niet lopen, ik leef nu volledig geïsoleerd.
Naast vele afspraken met mijn huisarts en neuroloog, heb ik inmiddels overvloedig psychische hulp nodig, heb ik afspraken met een uroloog, een revalidatie team, een ergotherapeut en daar komt vast nog iets bij.

Ik zou u tonnen aan zorgkosten schelen, MS is immers ongeneeslijk en chronisch, de kans dat de maatschappij minder kosten aan mij kwijt raakt is er dus niet.

Als telg van een hardwerkend, liberaal gezin heb ik altijd geleerd dat wanneer je geen bijdrage aan de maatschappij kan of wil leveren, een kogel goedkoper is. Helaas heb ik tot op heden niemand kunnen vinden die daadwerkelijk het schot wil lossen. Wellicht wilt u die oplossing overwegen? Ik zou u tonnen aan zorgkosten schelen, MS is immers ongeneeslijk en chronisch, de kans dat de maatschappij minder kosten aan mij kwijt raakt is er dus niet. Vanaf 1 december ga ik de ziektewet in, waardoor het UWV mij 70 %van mijn laatst verdiende loon behoort te betalen. Daarnaast heb ik vanaf die datum ineens recht op toelagen. Ik durf de totale kosten (zorgkosten, uitkeringen en toeslagen) niet te berekenen, mocht ik bijvoorbeeld (onverhoopt) 72 worden.
Mocht u te teerhartig zijn om de kogel af te vuren, zou u dan het volgende willen overwegen?:
- vergoeding van de HSCT behandeling, waardoor ongeveer 85 % van de MS patiënten MS vrij worden. Mijn zorgkosten worden dan gereduceerd van tonnen naar nihil (ik ben immers dood of genezen).
- vergoeding van medicinale cannabis, zodat een groot deel van mijn medicatie geschrapt kan worden.

Ik zou niet meer wekelijks met diverse zorgverleners in aanraking komen. Ik zou ‘de kogel’ kunnen ontwijken, met UW HULP!

Mocht u bovenstaande willen overwegen, zou u de samenleving een groot plezier doen. Als ik mijzelf als voorbeeld stel, zou ik in staat zijn mijn werk, of welk werk dan ook, uit te voeren. Ik zou niet meer afhankelijk zijn van dure medicatie en mantelzorg. Ik zou niet meer wekelijks met diverse zorgverleners in aanraking komen. Ik zou ‘de kogel’ kunnen ontwijken, met UW HULP!

Doet u mij en de samenleving een groot plezier, overweeg de kosten van een HSCT behandeling te vergoeden (ik ben mij bewust van de gevaren, maar als je toekomstbeeld tilliften en 24 uurszorg bevat neem je die voor lief). Mocht u hier niet toe bereid zijn mag u, anoniem, de kogel lossen. Mijn gegevens staan bovenaan deze brief.
Deze brief zal ik tevens op alle mogelijke manieren openbaar plaatsen, opdat de samenleving geïnformeerd wordt over het huidige beleid en de weerslag hiervan op personen en de samenleving.

Met vriendelijke groet,

Maxime Hoeberichts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Tim Arkes schreef:

  Ontzettend veel sterkte Maxime !!!

 • Riet de Graaf schreef:

  Maxime,

  Wat een hartverscheurend bericht. Maar wat ben jij een vechter, knokker! Altijd al geweest!

  Ik weet zeker dat je die berg gaat beklimmen!

  Ontzettend veel sterkte.

  • Maxime Hoeberichts schreef:

   Hey! Wat leuk van je te horen, hoe kom je zo hier terecht? Ik kom er wel, wie me in de weg staat sla ik met mijn stok opzij!

 • José van Eck schreef:

  Weet je…zit niet zo snel om woorden verlegen….nu wel…..

  Niets toe te voegen aan jouw brief / noodkreet aan de zorgverzekeraars / overheid, behalve: RESPECT, STERKTE en…en….

  Hou je ons op de hoogte van een (eventuele?!) reactie(s)op deze indringende brief?

  Warme knuf van een mede-MS-er, die er (nog?!) niet zo slecht aan toe is als jij , maar net als jij ook noooit serieus genomen is in mijn twenties met alle gevolgen van dien destijds…. én nu. Diagnose pas in 2014 kado gekregen na een zeer heftige schub.

  Wil nog zoveel zeggen….maar sluit nu dan echt af met een “sterkte-geef noooit op!-knuf”

  • Maxime Hoeberichts schreef:

   Hartverwarmend! Ik geef nooit op, mijn ouders hebben me Maxime genoemd in de hoop dat ik ooit iets ‘groots’ zal bereiken. Mijn doel heb ik, de berg ga ik nu beklimmen…

 • Jolanda Lovers schreef:

  Ik ben heel erg benieuwd of je antwoord, maar vooral wat voor antwoord je krijgt.
  Je hebt de koe bij de hoorns gevat.
  Vreemd dat ook mede onze regering zelf zoiets niet kunnen bedenken in het kader van de bezuinigingen op de langere termijn.
  Ik hoop voor ons allen dat er uitzicht komt.
  Succes en moedig van je om dit te doen!

  • Maxime Hoeberichts schreef:

   Bedankt voor je reactie, het schijnt dat de medisch adviseur nu aan het uitzoeken is wat hij kan betekenen in het kader van HSCT. In de tussentijd kunnen we niet meer dan enorm veel delen. De brief wordt eveneens gestuurd naar tweede kamer leden, en hij blijft gestuurd worden!

 • Tamar heeft MS en collecteert voor het Nationaal MS Fonds

  Tamar

  Deze week ontvingen wij het verhaal van Tamar over haar MS collecte week. Op zich niet heel interessant aangezien er ruim 20.000 mensen collecteren voor het Nationaal ... › Lees meer

  Ik wil dingen meemaken en beleven…

  Anne

  Anne (59) is getrouwd met Huub (62 en MS). Samen hebben ze drie kinderen en kleinkinderen. Ik barst nog van de zin om meer uit het leven te halen, hij vergeet steeds m... › Lees meer