Emotioneel incontinent

Natascha van der Sterren

MS & Emoties

Gepubliceerd: 30 mei 2019

Natascha schrijft ons over een gevolg van MS waar je niet veel over hoort. Tegenwoordig gaat ze, omschrijft ze zelf, door het leven als een echte emo-muts. Een onzichtbaar gevolg van MS. Ze vertelt ons de situaties waarin zij het lastig vindt om hiermee om te gaan. Maar toch laat ze het gewoon gebeuren en blijft ze nuchter.

Emotioneel incontinent

Emotioneel incontinent, zo kun je het ook noemen. Bij het minst of geringst voel ik de nattigheid al opkomen. Als ze een ander zie huilen, begin ik zelf ook. Toen mijn dochter in tranen thuiskwam omdat de klassenhamster was overleden.

Emotioneel incontinent, zo kun je het noemen

Bij de laatste aflevering van de Luizenmoeder. Bij sommige televisieprogramma's huil ik eerder dan de kandidaten zelf. Bij een mooie, indringende reportage, film of leesboek, stromen de waterlanders. Zelfs bij een ontroerende reclamespot, zoals die van Eurodisney met het kleine eendje, kan ik een traantje wegpinken.

Nu is er niks mis mee, om je emoties te tonen. Maar mijn tranen zitten zo nét onder het oppervlak, dat ze op ongewenste momenten, ongewild naar boven komen. Dat is soms best lastig. Ik wil helemaal geen huilebalk zijn. Sinds kort ben ik erachter gekomen, dat dit een gevolg kan zijn van hersenletsel.

Voor de duidelijkheid: MS veroorzaakt hersenletsel, niet aangeboren hersenletsel (NAH). Mijn tranen zijn dus wetenschappelijk te verklaren.

Soms begrijp ik mezelf niet meer, want ik sta nuchter in het leven

Bij een gezond persoon zijn de neurotransmitters in balans, die prikkelen en weer afremmen, ook bij de emotie. Zij hebben interactie met een complex van zenuwbanen die de emotie beheersen en met zenuwbanen die de emotie tonen. Daar kan door hersenletsel een beschadiging zijn opgetreden. In wezen is dit een neurologisch gevolg van hersenletsel.
Bron: www.hersenletsel-uitleg.nl

Het is niet dat ik een verklaring nodig heb voor dit gedrag. Maar soms begrijp ik mezelf niet meer. Wat een flauwekul, dat gejank. Ik sta nuchter in het leven, met beide voeten op de grond. Heb een groot incasseringsvermogen. Ik ben best hard voor mezelf. Deze eigenschappen passen niet echt bij de tranen die op onverwachte momenten tevoorschijn komen.

Op die momenten voel ik mijn neus prikken, probeer ik het nog te onderdrukken door diep in en uit te ademen en slik ik heel wat brokken weg. Maar desondanks rollen toch vaak dikke tranen over mijn wangen. Daar is geen houden aan.

Sommige momenten zijn ontzettend moeilijk

Je kunt je voorstellen dat momenten, waarop huilen een normale reactie is, heel erg moeilijk zijn als je zo'n emo-muts bent. Denk aan een uitvaartdienst of een ander afscheid waarbij herinneringen opgehaald worden. Op die momenten heb ik het echt heel moeilijk. Als het even kan, probeer ik die dan ook te vermijden. Gewoon om mezelf te beschermen.

Van huilen wordt je zo ontzettend moe (en lelijk😉). Sommige gelegenheden kun je niet vermijden. Met de nodige zakdoeken op zak, zonder mascara en oogpotlood, laat ik het dan over me heen komen.

Wat doe je er uiteindelijk aan? Helemaal niets. Het is wat het is en het hoort bij mijn MS en ikke. Ik loop er niet mee te koop, ben er niet blij mee maar schaam me er ook niet voor. Tranen reinigen de ziel, zullen we maar zeggen. En opgeruimd staat nog altijd netjes....

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Dimitri Gallait schreef:

  compleet herkenbaar. ook ik, 53j en sinds 3 j diagnose PPMS nu een echte huilebalk geworden. en inderdaad , zelf bij reklaampjes en zo…

 • Eric Sloep schreef:

  Beste Natascha,
  ik heb ook MS en zou graag een keer willen huilen. Verdriet ken ik niet meer. Alleen boosheid. 😉 soms lijk ik wel emotieloos. Het zou fijn zijn om een keer mijn verdient weg te huilen. Bedankt voor jouw verhaal. Groeten Eric

 • Greet tijsen schreef:

  Ik begrijp je helemaal, ik heb precies hetzelfde maar ook ik kan er niets aan doen

 • Ik ben je beu!

  Annelies van der Heide

  Het nieuwste verhaal van Annelies. Verhaal nummer 22. Een verhaal over haar MS welke weer actief is geworden, juist na haar vakantie. Een verhaal over lichamelijke fru... › Lees meer

  Annet als Fampyra strijder naar Den Haag

  Annet

  Platform MS wordt onderdeel van de MS Vereniging! En om te laten zien wat dit exact betekent delen wij deze week gezamenlijk de verhalen omtrent de Fampyra strijd. In ... › Lees meer