Fysiotherapie als vooruitgang

Annebeth van Buren-Lensinck

MS & Fysiotherapie

Gepubliceerd: 30 augustus 2019

Fysiotherapie met een chronische indicatie voor mensen met MS, een aanrader. Pas een jaar nadat in 2016 bij Annebeth Primair Progressieve MS werd geconstateerd, werd zij gewezen op de mogelijkheid van fysiotherapie met een chronische indicatie. Lees hier haar verhaal over haar persoonlijke ervaring.

Fysiotherapie als vooruitgang

Fysiotherapie met een chronische indicatie wordt vergoed door de basisverzekering. Wel gaat het van je eigen risico af en de eerste twintig keren moet je zelf betalen. Ik belde met de MS-verpleegkundige met de vraag waar ik dat zou kunnen doen en kwam terecht bij Fysio Totaal in Rijswijk. Daar stonden tientallen toestellen opgesteld als een soort mini-sportschool.

Al mijn klachten zijn verminderd

Het leek me wel wat. Na een aantal weken was ik zo enthousiast dat ik twee keer per week wilde sporten. Dat kon gelukkig. Mijn fysiotherapeute is gespecialiseerd in MS en zou na een aantal maanden een groepje met MS-patiënten beginnen. Die groep is er nu bijna twee jaar.

Het is erg gezellig en leuk om met andere mensen met MS te sporten. We beginnen twintig minuten met balans- of krachtoefeningen in de groep en daarna doen we allemaal ons eigen programma op de toestellen.

Het resultaat van al die oefening is dat mijn klachten verminderd zijn. Ten eerste loop ik beter dan drie jaar geleden, mijn balans is ook beter. Ik heb minder last van klapvoeten bij het lopen. Mijn conditie is vooruit gegaan. En tenslotte had ik ook altijd last van spierpijn in mijn linkerarm en die is door de fysiotherapie helemaal verdwenen.

Fysiotherapie met een chronische indicatie is een aanrader

Fysiotherapie met een chronische indicatie; ik kan het iedere MS-patiënt aanraden!
Bent u opzoek naar een fysiotherapeut of een ergotherapeut bij u in de buurt, kijk dan op www.mszorgnederland.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • Erica soppe schreef:

  Klopt helemaal
  Heb dit ook al een aantal jaren en ben er alleen maar op vooruit gegaan.
  Zal dit niet graag missen
  Heb zelf progressieve ms
  Hoop dat ik dit nog jaren kan doen.

 • Renate schreef:

  De fysio heeft me weer aan het springen. Zo blij en enthousiast! Dat ik dat weer kan. Op naar de volgende uitdaging

 • Het verhaal van Feline

  Feline dePoortere

  Zoals eerder gedeeld met jullie zijn wij aan het samenwerken met MS-liga Vlaanderen vzw Jongerenwerking. Een jongeren beweging welke zich bezig houdt met de ervaringen... › Lees meer

  Mijn reis in de wereld genaamd ‘MS’ (3)

  Marcia Taroenoredjo

  Vandaag het laatste deel van het verhaal van Marcia. In haar tweede deel konden jullie lezen hoe zij de diagnose (CIS) kreeg en uiteindelijk moest stoppen met haar wer... › Lees meer