Geniet van het leven

Derk

MS & Genieten

Gepubliceerd: 16 maart 2018

Derk heeft een partner met MS. Samen hebben zij besloten om te starten met - het MS remmende medicijn - Lemtrada. Hoe heeft deze levenslustige man de afgelopen periode ervaren? In elk geval staat zijn liefde voor deze vrouw met MS voorop.

Geniet van het leven

Maak de dood bespreekbaar en geniet van het leven. Deze zin kwam in ons gesprek voorbij tijdens een heerlijke middag in de sauna na een pittige periode in ons leven. En vooral het leven van Femke, want Lemtrada is een flinke aanslag op je lichaam en functioneren in dit prachtige leven. Het is een zin die bij mijn en ons leven samen past. En nee, de dood ligt niet om de hoek, tenminste toen wij net keken nog niet.

Wanneer je de dood vluchtig hebt bekeken, geniet je meer van het leven.

Een half jaar toeleven naar een nieuw medicijn. Kiezen uit een medicijn dat nog niet op de markt is of een heftige “alles of niets” poging. Wikken, wegen, wat als. Vooral de negatieve effecten van Lemtrada goed doornemen. Zijn deze voor ons, maar vooral voor jou, acceptabel? Let’s do this! Emotie versus ratio. Ondergaan versus langs de zijlijn toekijken. MS versus gezond zijn. Kortom Femke versus Derk. In alles samen en 1 blok liefde tegen MS en alle onbegrip die deze ziekte met zich meebrengt.

En dan zit het medicijn in het lichaam van Femke. Angst, hoop, pijn, onbegrip…. Zomaar wat termen die de afgelopen maanden in ons leven zijn gepasseerd, in welke vorm dan ook. Angst. Wat als Femke dood gaat? Van MS ga je niet op korte termijn dood. Maar wat als de ergste bijwerking van Lemtrada werkelijkheid wordt.

Hoe gaat mijn leven dan verder? En Ella, wat gebeurt er dan met ons? Maar ook hoop. Wat als het werkt! En het stopt (voorlopig) de MS. Mooie gesprekken, mooie herinneringen en bovenal veel liefde. Dat is hoe ik terugkijk op de afgelopen periode. Moeilijk? Zeker! Ons leven was ontwricht. En ik heb regelmatig hopeloos gefaald in mijn taken als mantelzorger of nog erger als partner en vader.

Maar ontzettend trots op Femke en minstens zo trots op Ella. Wat heb ik het getroffen met de mooiste en liefste vrouw op de wereld en de meest liefdevolle, zorgzame en sociale dochter die er is. Ja de dood kan zomaar om de hoek kijken. En dan zeggen wij kom maar op. Niets pakt de liefde voor elkaar af - en als hij er toch op een dag is - dan kunnen wij zeggen, wij hebben het leven geleefd zoals wij dat wilden. En dat kan de dood ons niet afpakken. Schatjes… Ik hou van jullie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

The Best of both worlds

Astrid Timmerhuis

Soms krijgen we de mooie kans om eens een kijkje in de keuken te krijgen van een geneesmiddelen producent. Nu biedt Roche ons de gelegenheid om het verhaal van Astrid ... › Lees meer

Respijtzorg

Ilona

Met dit fenomeen zijn we al een tijdje bezig. Vorige week kwam ik er achter dat we ze al 1/2 jaar in huis hebben. Maar het voelt alsof ze er altijd wel al waren. Ze zi... › Lees meer