Genieten!

Annelies van der Heide

MS & Genieten

Gepubliceerd: 26 juli 2017

Je krijgt de diagnose MS. Jouw wereld stort in. En dan? Dan lees je vervolgens op internet dat je kan genieten van de kleine dingen. Annelies schreef er een verhaal over. Wat zijn die kleine dingen dan en hoe gaat zij daar mee om? Lees het in haar - alweer - negentiende verhaal!

Genieten!

Geniet van de kleine "dingen" en doe de "dingen" die je nog kan, zolang je het nog kan, is wat ik als MS patiënt vaak hoor of voorbij zie komen. Maar wat zijn die "dingen" vraag ik me dan af.

Ik geniet elke dag eigenlijk wel van alles om me heen. Zo kan ik enorm genieten van mijn dochter, met haar bijdehante en grappige opmerkingen en haar doen en laten. Ook geniet ik van het samen zijn met mijn vriend. En ben ik heel erg blij met mijn familie, vrienden en collega's. En ook daar kan ik zeker van genieten. Maar ook van de natuur kan ik genieten. Als ik bijvoorbeeld 's morgens naar het werk rijd en het wil eigenlijk allemaal niet zoals ik wil, maar mijn wil wel heb gevonden om te gaan, en ik onderweg in de weilanden een roedel reeën zie staan. Waarvan 2 ook nog albino's zijn, komt er een glimlach op mijn gezicht en geniet ik.

Ik denk dan dat ik juist van die "dingen" meer ga genieten.

Als ik heerlijk in de tuin zit en al die vogels hoor fluiten, is dat voor mij ook genieten. Mezelf even laten verwennen bij de kapper is voor mij ook een geniet momentje. Ook kan ik genieten als opeens het zonnetje gaat schijnen. En zo zijn er nog wel meer "dingen" op te noemen waar ik van kan genieten.

Wordt dit dan verstaan onder "geniet van de kleine 'dingen' zolang het nog kan"? Want eigenlijk zijn dit "dingen" die wel door blijven gaan. Mijn dochter zal er altijd zijn en natuurlijk is de ene dag niet als de andere maar ik ben blij dat ik haar om mij heen heb. De natuur blijft ook wel, de vogels gaan niet opeens ophouden met fluiten. Dus vraag me dan echt af wat ze er dan mee bedoelen. Het is toch niet zo dat als het in de toekomst slechter met mij gaat, dat ik hier opeens niet meer van kan genieten. Ik denk dan dat ik juist van die "dingen" meer ga genieten.

Het zijn gewoon wensen en dromen maar geen streven.

"Doe de 'dingen' die je nog kan doen, zolang je het nog kan" begrijp ik beter. Want wat als ik inderdaad iets graag had gewild en het plots klap niet meer kan, omdat het slechter met mij gaat. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik daar nu eigenlijk niet mee bezig ben. En dat komt waarschijnlijk omdat ik mezelf nog zo goed voel. Ik heb er geen erg in dat het inderdaad een keer kan voorkomen dat ik het niet meer kan. Daarom doe ik misschien toch onbewust de "dingen" wel die ik graag wil doen, nu het nog kan.

En natuurlijk heb ik ook wel een soort van bucketlist, maar ik weet dat de meeste "dingen" die ik nog zou willen doen en niet doe, niet komt omdat ik het niet kan doen, maar omdat ik gewoon de middelen er niet voor heb om het wel te doen. Maar dat betekent niet dat ik nu niet leef en geen voldoening haal uit de "dingen" die ik nu wel doe. Het zijn gewoon wensen en dromen maar geen streven. Het is mooi als het ooit eens kan, maar is het niet zo dan heb ik er ook vrede mee. Wat ik nu wel doe, is dat ik met de dag leef. Ik probeer alles uit de dag te halen, niet tot morgen wachten als het vandaag kan. Want misschien kan het morgen niet. En kan het vandaag niet, dan niet er teleurgesteld om zijn of me er boos om maken maar toch proberen om uit die dag alles te halen. Het wel bekende 'pluk de dag'.

Wat ik nu wel doe, is dat ik met de dag leef...

En misschien, dat als ik het inderdaad niet meer kan doen en niet meer alles uit mijn dag kan halen en dit terug lees, mezelf wel voor de kop kan slaan. En dan denk "hadden ze dan toch gelijk".

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Gaatske sipma schreef:

  Annelies ik vond het weer fijn om jou geplaatste stukje te lezen .e ik kan wel een beetje begrijpen wat je bedoeld, ook al heb ik gelukkig geen M.S . Maar ook bij het ouder worden is dit van toepassing en ik hoop dat je nog heeeeeeel lang kan genieten van dochter en vriend .

 • Stamcelbehandeling als wondermiddel? #takeover

  Bram Platel

  Vanaf aanstaande maandag 20 januari (morgen dus) ‘neem ik het Instagram account van Platform MS over’. Ik weet eigenlijk niet zo goed wat dat betekent, maar het lijkt ... › Lees meer

  Hersentumor en MS – Deel I – Debby

  Debby Douwsma

  In 2016 schreef Debby haar verhaal op. Een werkelijk bijzonder verhaal en werd massaal gelezen. Tenminste... 1 deel van het verhaal. Een bijzonder verdrietig verhaal. ... › Lees meer