Genoeg…

Saar Vleugels

MS & Sterker

Gepubliceerd: 23 juli 2016

Toen Saar ons haar eerste verhaal stuurde, vroegen we haar meteen of zij vaker wilde schrijven voor Platform MS. Dat leek haar wel wat! The story continues...

Genoeg…

Vechten, dat kan ik goed, if I say so myself. Mijn lichaam strijdt elke dag tegen zichzelf en ik heb het zelf niet eens door. Maar soms vecht ik niet alleen tegen mezelf, maar zijn mijn gedachten ook in strijd met mijn lichaam. Op zo’n momenten kan mijn lichaam het tempo van mijn hoofd niet bijhouden en raak ik enorm gefrustreerd. Ik krijg allemaal gedachten waarvan ik weet dat ze me totaal niet helpen.

En genoeg is beter dan perfect.

Het is mijn “ik denk dat ik gezond ben, maar weet dat ik het niet ben” bui, mijn “ik haat MS” bui of mijn “ik wil normaal en perfect zijn” bui. Uit ervaring weet ik dat die altijd in een grandioze ontploffing eindigt en een paar dagen duurt, waarna ik mijn weg weer terug vind.

Vaak begin ik mezelf dan te vergelijken met anderen. Je eigen advies opvolgen van niet te kijken naar anderen is niet gemakkelijk hoor! Ik ben er al in gegroeid, maar het blijft altijd een werkpunt, zeker met de moderne sociale media. Om je er een voorstelling van te geven, stel ik voor dat je eventjes mee in mijn hoofd stapt:

F*ck you MS, ik ga echt niet meer met jou bezig zijn!

Ik wil ook gaan werken. Ik wil ook op reis gaan. Waarom kan ik niet met de auto rijden door de vermoeidheid en zij wel? Ik wil zelfstandig zijn! Ik ga mijn dagen zo druk invullen als ik kan en een super sociaal leven hebben. Waarom kon ik niet studeren wat ik wou en anderen wel? Ik ga op kot en terug studeren. F*ck you MS, ik ga echt niet meer met jou bezig zijn! Waarom voel ik me toch altijd zo slecht? Kan ik niet eens één ding doen zonder me zorgen te maken over hoe ik me voel? Wat heb ik ooit fout gedaan?

Ik ga opleidingen opzoeken. Waarom heb ik mijn ouders toch altijd nodig? Ik ga alleen wonen en zelfstandig leven. Waarom kan ik niet zoals anderen zijn? Waarom kunnen andere mensen met MS zoveel meer dan ik? Waarom beseffen mensen niet hoe moeilijk het is om te leven met MS? Waarom ben ik niet normaal? Ik verdien ook een master, een master in de MS...

Ik maak plannen, wil aan de “normale” normen voldoen en zie mijn nieuwe leven al helemaal voor mij. En dan, plots, bots ik keihard tegen de “Sh*t ik heb MS” muur en stort ik helemaal in. Ik moet dan van mijn hart een steen maken, mijn hersenen doen zwijgen en met een trillende hand en tranen in de ogen de witte vlag hijsen. Wapenstilstand tussen de twee. Mezelf eraan herinneren dat de MS niet weggaat. Dat het is wat het is.

Dat het oké is om niet alles te kunnen. Om mijn eigen weg te volgen. Om niet te kijken naar anderen. Om niet perfect te zijn. Om niet zoals de rest te zijn. En dat ik zo ook gelukkig kan zijn, waarna ik mijn eigen doelen veel helderder zie en weer door kan gaan. Keihard gaan voor de dingen waar ik een passie voor heb en die belangrijk voor me zijn.

My darling girl, when are you going to realize that being “normal” is not necessarily a virtue? It sometimes rather denotes a lack of courage. – Aunt Frances

Dus zeg ik voor jou en ook als een reminder voor mezelf: je bent genoeg. Ook al kan je niet alles, je bent genoeg. Ook al doe je niet wat anderen doen en volg je een andere weg, je bent genoeg. Ook al ben je niet gezond, je bent genoeg.

En genoeg is beter dan perfect.

Liefs,

Saar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Chelle schreef:

  Leuk geschreven en enorm herkenbaar uk zit nu in mijn baal van m’n leven bui whaha kan ook veel niet wat mijn vrienden wel kunnen en ben dan vaak boos en jaloers ! Ook erger ik me dan aan mezelf en aan alles bv hoe ik eruit zie ga zo maar door.. dit duurt vaak paar dagen komt het wel weer goed dit is even mijn down bui!

 • Geen dodelijke ziekte…

  Maxime Hoeberichts

  Begin november raakte wij in contact met Maxime. Op 10 november deelde zij haar eerste verhaal op Platform MS. Vandaag deelt zij haar tweede verhaal. Een emotioneel ve... › Lees meer

  Het begin…

  Angela Snijder

  Vanaf vandaag zullen wij elke drie weken een verhaal delen van Angela. Ook wel 'Angie met MS' genaamd. In februari 2014 doken haar eerste symptomen op. In haar verhale... › Lees meer