Een goed gesprek geeft soms hoofdpijn

Ivonne Croeze

MS & Vermoeidheid

Gepubliceerd: 20 januari 2020

Soms ga je naar aanleiding van een goed gesprek met iemand, in gesprek met jezelf (of je nu wilt of niet). Je gaat dingen proberen te relativeren en kijken hoe nu verder. Niet alles zal in een gesprek met jezelf lukken en soms zal je terug moeten gaan in gesprek met de aanleiding van het gesprek met jezelf. Soms de reden van een gevoel anders dan je eerst denkt.

Een goed gesprek geeft soms hoofdpijn

Laatste tijd boos en gefrustreerd over en op mezelf en mijn 'actieve' leven. Aantal jaren weet ik nu dat ik MS heb. In de jaren erna heeft het toch wel zijn uitwerking gehad op mij en mijn leven. Lichamelijk dan wel mentaal. Ik rende altijd vol energie rond het buitenbad. Want ja Zon, Water, Jeugd, daar hou ik van.

Alles waar ik vol overgave mee begin raak ik kwijt

Door de MS heb ik zelf besloten er mee te stoppen omdat ik mijzelf aan het bad met soms 100+ badgasten niet meer vertrouwde. Maar toen had ik mijn zwemles geven nog. Ook dat werd zwaarder en de groepen werden kleiner en op den duur stopte het ABC dus ook daar stopte ik mee. Daar had ik een heerlijke uitlaatklep gevonden waar ik leuke mensen ontmoette.... Maar nu ben ik dat ook kwijt en heb ik NIKS meer.

Alles waar ik vol overgave mee begin en het heel leuk vind, raak ik kwijt. Waarom?? Ik doe het niet zelf. Ik doe het niet omdat ik er geen zin meer in heb. Maar omdat die Klote MS het me afpakt. Die verkloot mijn lichaam waardoor ik gedwongen word keuzes te maken. Wil ik dit? NEE!Hheb ik een keuze in deze dingen? NEE!

Ik was boos op mezelf en vooral bang (en ja dat gaat niet zo maar weg. En vind ik lastig uit te spreken). Boos omdat ik steeds minder actieve zinvolle en normale dingen voor een persoon van mijn leeftijd te kan doen. Bang omdat ik een persoon ben die graag onder de mensen is en met mensen bezig is op een actieve manier dit steeds minder kan doen.

Ik ben bang om zinloos te worden

Bang om alles kwijt te raken en zinloos te worden. Geen nut voor de omgeving en geen plek in de maatschappij. Nee, ik ben niet bang om mijn naasten en lieve goede vrienden kwijt te raken. Al doet het soms pijn sommige niet zo vaak te kunnen zien. Maar ook IK wil mijn steentje bijdragen in het leven, in het onderhoud van mezelf en gezin, in de maatschappij.

Niet dat ziek persoon die alleen maar thuis zit. Helaas is dat toch voor mijn gevoel hetgeen wat in mijn omgeving gebeurd. Er heerst onbegrip of ik zie spoken. Mijn lichaam laat niet het gevecht zien dat ik elke dag voer. De pijn die ik bijna elke dag heb. De zwakheid die soms bijna toch verplichte bankrust (ben geen bedligger) dwingt.

De Brainfog die het soms nog veel erger maakt omdat ik dan gewoon mega warrig en moe ben. Bang om mensen teleur te stellen omdat ik niet kan doen wat ik voorheen wel deed of ik toch af moet zeggen omdat het niet mijn dag is zeg maar. Ja, ideetjes heb ik genoeg wat ik zou willen gaan doen.... Maar het stemmetje "het wordt je toch weer afgepakt" is nog sterk. Misschien nog net te sterk.

Als iemand mij zegt het niet te kunnen, dan wil ik het juist

Mijn hoofd wil zo veel maar mijn lichaam geeft grenzen aan. En waar ik heel slecht over kan is iemand die me zegt iets niet te kunnen. Dan wil ik het juist. Ik geef niet op en ik zal doorgaan maar hoe... Daarover ga ik nog even verder in gesprek met mezelf en als ik er echt niet uit kom dan weet ik bij wie ik moet zijn.❤️❤️😉

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bevallen voor mij liever niet weer…

Annelies van der Heide

Het tweede deel van Annelies van der Heide. Na haar eerste verhaal ontvingen wij vele reacties. De verhalen van Annelies zijn pakkend en door de hoeveelheid verhalen i... › Lees meer

Terug van weggeweest…

Annelies van der Heide

Ruim een half jaar geleden hing Annelies 'spreekwoordelijk' haar pen in de boom. Even geen verhalen meer. Tijd voor haarzelf, haar gezin en haar revalidatie. Hoe gaat ... › Lees meer