Handbiker Geert over zijn 20km van Brussel

Geert Swinnen

MS & Bewegen

Leeftijd: 51

Gepubliceerd: 22 mei 2019

MS en bewegen. Geert is er het sprekende voorbeeld van. Hij bewoog tijdens de 20km van Brussel met handbike over het parcours. En nu wilt hij ons in beweging brengen omdat Geert het zo onwijs belangrijk vindt dat gehandicapten geen tweederangsburgers zijn!

Handbiker Geert over zijn 20km van Brussel

Afgelopen zondag nam ik voor de derde maal deel aan de 20 km van Brussel. Ah, één van die 40.000 lopers, hoor ik u denken. Maar nee, ik was één van die tientallen handbikers. U wist vast niet dat wij ook aan dit evenement kunnen meedoen. U weet misschien niet eens wat een handbike is. En noch de VRT, noch de VTM vonden het nodig om in hun nieuwsoverzicht de G-sporters te vermelden. Raar, want hebben we tegenwoordig niet allemaal de mond vol over inclusie, diversiteit en hoe belangrijk het is dat iedereen geaccepteerd wordt zoals hij of zij is?

Ik schrijf dit bericht niet voor mij als persoon, maar voor alle mensen met een beperking.

Wel, ik ben Geert. Ik ben 51 jaar en ik heb MS. Sinds enkele jaren willen mijn benen niet meer echt mee en daardoor zit ik nu in een rolstoel. Nee, dat is niet zielig. Integendeel! De vrijheid die mijn rolstoel mij geeft, is ongelooflijk. Toen ik nog stapte, vergde dat zoveel van mijn energie dat er niets meer overbleef van de sportieve, levenslustige man die ik ooit was. En dat kwam ineens terug… Nu sport ik terug: ik speel 2 keer per week badminton en ik train 3 keer per week met mijn handbike. Ik daag niet terug voor een uitdaging. Vorig jaar beklom ik met de handbike een Zwitserse col en komende zomer wil ik met de rolstoel deelnemen aan de dodentocht.

866 G-sporters (!) namen afgelopen zondag deel aan de 20 km. Dat gaat van mensen die door een enthousiaste ploeg vrijwilligers geduwd of zelfs gedragen worden tot actieve handbikers, ligfietsers en zelfs iemand met twee protheses die de tocht al stappend maakte. De inspanningen die deze atleten leveren, is vaak een pak groter dan voor de valide lopers, al wil ik hun prestaties zeker niet onderschatten! Het is een fantastische ervaring, een feest voor iedereen!

Op het nieuwsoverzicht van de VRT zagen we enkel een stilstaand beeld waar met veel moeite één persoon in een rolstoel in te herkennen was. Geen beelden van start of aankomst. Geen kort interview met een G-sporter, geen… Dat deed pijn, echt. Zijn wij dan echt maar tweederangsburgers? Er wordt al zo weinig rekening gehouden met mensen met een beperking. Probeer bijvoorbeeld maar eens ergens een hapje te gaan eten als je in een rolstoel zit. Zelfs de toegankelijkheid van openbare gebouwen laat vaak te wensen over. Geen enkele politieke partij wil onze belangen verdedigen, al zijn de wachtlijsten in de zorg nog zo lang en zijn de budgetten schandalig ontoereikend. Ik voelde me niet erkend, niet gezien, onzichtbaar, onbelangrijk…

Wie neem het op voor hen?

Ik schrijf dit bericht niet voor mij als persoon, maar voor alle mensen met een beperking. Er zijn zoveel mensen die het nog veel moeilijker hebben dan ik. Mensen die zwaardere beperkingen hebben, ik kan nog zoveel. Mensen die minder mondig zijn dan ik. Wie neem het op voor hen? Wanneer wordt België écht inclusief?

Geert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • rita Rethmeier schreef:

  Wauw, Geert, dit geeft weer moed, top prestatie van je, en tanks voor je motivatie.

 • Vloer knuffelen

  Annelies van der Heide

  De verhalen reeks van Annelies hebben wij verspreid over meer weken. Dit omdat Platform MS de laatste tijd heel veel verhalen ontvangt welke we graag zo snel mogelijk ... › Lees meer

  11 jaar MS

  Linda de Ridder

  Op Platform MS vragen wij regelmatig aan onze lezers om hun verhaal te delen. Zo gaf ook Linda gehoor aan onze oproep. 33 jaar, gescheiden en... › Lees meer