Hardlopen goed voor mijn MS

Laura

MS & Hardlopen

Gepubliceerd: 6 september 2019

Ruim 10 jaar geleden kreeg Laura de diagnose MS, ik was 25 jaar. In haar pubertijd had ze al oogklachten gehad maar toen ze binnen een paar dagen niet meer kon lopen, ze verschillende gevoelsstoornissen kreeg en 1 arm uitviel, kwam ze met spoed bij een neuroloog terecht en vrij snel was de oorzaak van de klachten duidelijk: MS. Lees haar verhaal hier.

Hardlopen goed voor mijn MS

In de eerste jaren na mijn diagnose bleef lopen (wandelen) moeilijk. Ik gebruikte loophulpmiddelen in en om het huis en ging na mijn revalidatietraject 2x per week naar de fysiotherapeut om te oefenen en trainen.

Mijn lichaam voelde beter zonder medicatie

Ik gebruikte ook medicatie om de MS te hopelijk af te remmen waar ik helaas veel bijwerkingen van had en in die periode bepaalde de vermoeidheid grotendeels wat ik op een dag kon doen.

In 2012 stopte ik met de medicatie werd ik zwanger van ons eerste kindje. Vanaf het moment dat ik zwanger was, voelde ik me lichamelijk zo ontzettend veel beter dan in de jaren daarvoor. Wandelen ging me veel beter af en mijn conditie bouwde ik wat op door meer lichaamsbeweging.

Gelukkig ging het na mijn zwangerschap nog steeds heel goed met me. Ondanks dat een baby veel energie kost, hield de MS zich erg rustig. Ik wandelde veel en de kinderwagen hielp me met mijn stabiliteit. Ruim 2 jaar na onze dochter werd onze zoon geboren.

De MS hield zich rustig na mijn zwangerschap

In tegenstelling tot de eerste jaren na de diagnose MS was de MS nu nog steeds rustig, van minimaal 2 schubs per jaar voor mijn zwangerschap was ik nu in een periode gekomen waarin ik al een paar jaar geen schub had gehad.

Onze jongste huilde erg veel en sliep erg weinig. Dat was zowel emotioneel als fysiek een zware periode. Ik liep veel met hem rond in de draagdoek en had natuurlijk ook nog een peutermeisje rondlopen. Ik kwam weinig aan rust en slaap toe. Iets dat mijn lijf eigenlijk wél nodig had.

Toen de jongste bijna 1 jaar werd, kreeg ik nieuwe neurologische klachten. Op de mri waren nieuwe plekjes te zien t.o.v. enkele jaren ervoor en medicatie kwam wederom ter sprake. Omdat ik veel bijwerkingen had gehad eerder, die veel invloed hadden op de kwaliteit van leven en de mogelijkheden beperkt waren omdat ik borstvoeding gaf, wilde ik voor nu geen medicijnen.

Dezelfde angst als na de diagnose kwam weer omhoog

Wel kwam weer dezelfde angst omhoog die ik had gevoeld net na de diagnose en wilde ik graag wel íets doen om mijn leven met MS zo lang mogelijk zo prettig mogelijk te laten zijn.
Ik richtte me op o.a. voeding en beweging. Het duurde toch nog even voordat ik echt begon met hardlopen. Gesteund en met hulp van mijn fysiotherapeut maakte ik een plan van aanpak en in het najaar van 2017 maakte ik mijn eerste ‘ren-stapjes’.

Zo lang ik rende ging het verrassend goed, al voelden mijn benen tintelig en voelde ik ze niet altijd even goed waardoor ik onzeker was en vooral routes koos zonder stoepjes en hobbels. Zodra ik stopte met rennen, voelden mijn benen pudding en lukte zelfs wandelen even niet meer. Soms zakte ik gewoon door mijn benen en dan duurde het een tijdje tot ik weer kon lopen.

Maar zo lang ik bleef rennen, en in die snelle beweging bleef, ging het goed en kon ik veel meer dan dat ik wandelend zou kunnen. Mijn lichaam wende langzaam aan de meters die kilometers werden en mijn conditie werd steeds beter. Ik kwam in contact met een groepje sporters met MS en ik herkende veel in hun verhalen en ervaringen en het digitale contact met hen steunt mij nog steeds enorm.

Hardlopen helpt mij enorm tegen de fatigue

In de zomermaanden loop ik niet hard, mijn lichaam reageert dan teveel op de hogere temperaturen, wel probeer ik me dan wat meer op krachtoefeningen te richten.
Wat ik vooral merk met hardlopen is dat het enorm helpt tegen de fatigue, een klacht die mij juist enorm belemmerde om mijn conditie op te kunnen bouwen maar ook om de dag door te komen.

En juist als de fatigue opspeelt, helpt het me om te gaan lopen (al is die drempel soms erg hoog). Ook voel ik me mentaal veel sterker en flexibeler en ondanks de fysieke inspanning voel ik me als ik loop juist veel rustiger in mijn hoofd worden omdat het mij helpt om prikkels te reguleren.

Prikkels die door de MS veel meer binnenkomen en mij heel veel energie kosten. Hardlopen is voor mij echt een energiegever gebleken en ik ben heel blij dat ik dit kan doen en het mij zoveel oplevert.

Een paar jaar geleden zou ik enorm in de lach geschoten zijn

Ik was dus erg blij om te lezen over het onderzoek over de invloed van hardlopen op de kwaliteit van leven bij mensen met MS. Ondanks dat het een kleinere groep is die kan hardlopen mét MS, vind ik het heel belangrijk dat er aandacht aan besteed wordt. Het hardlopen heeft mij enorm veel gebracht m.b.t. kwaliteit van leven.

Afgelopen april liep ik een 1/4 marathon, een afstand van ruim 10 km waarvan ik een paar jaar geleden vast enorm in de lach was geschoten als iemand had gezegd dat ik zo ver zou lopen. Het finishen, met mijn man en kinderen, familie en vrienden langs de route, was voor mij dan ook een emotioneel moment.
Ik hoop dat het hardlopen (en überhaupt sporten) nog een hele tijd kan behouden ❤️

Onlangs startte ik toch weer met een behandeling voor de MS. Helaas had ik daar zoveel bijwerkingen van dat het sporten niet meer lukte. Toen merkte ik ook de grote invloed van minder bewegen/sporten op mij en de klachten die ik ervaar.

Sporten, leefstijl en voeding is een belangrijke basis voor mij

Inmiddels ben ik met de behandeling gestopt door de bijwerkingen en voel ik me fysiek weer een stuk beter en heb ik ook het op peil houden van mijn kracht en conditie weer op kunnen pakken (weliswaar op een laag pitje door de warme weken).

Ik sluit niet uit dat ik in de toekomst kies om een andere medicijnen voor de MS te gaan proberen. Wel hoop ik dat ik daarmee wél het sporten kan voortzetten omdat dat voor mij inmiddels, samen met leefstijl en voeding, een belangrijke basis vormt voor de kwaliteit van leven met mijn MS.

Foto: Anika fotografeert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Jeannine van Roon schreef:

  Hallo Laura,
  Ook ik heb MS en ik loop hard. Ik ben ingeloot voor de marathon van New York 2022 en ik zou mij ook digitaal bij jullie willen aansluiten. Het hardlopen helpt mij enorm en je verhaal is zo herkenbaar!
  Groetjes,
  Jeannine

 • Saskia schreef:

  Hallo Laura, mijn naam is Saskia, ik heb MS en train voor de marathon van New York, indien mogelijk zou ik me graag (digitaal) aansluiten bij jullie groepje sporters met MS
  Ik herken veel in bovenstaande artikel!

 • Gertruds schreef:

  Wat fijn om dit te lezen, ik heb dus dezelfde problemen met hardlopen en ms. Zodra ik stop lijkt wel of ik in elkaar zak, dit is de laatste tijd. Maar als ik blijf lopen geen problemen. Ik zou graag in een groepje willen lopen, maar nog niet gevonden.

 • Dineke schreef:

  Wow, wat ontzettend gaaf om te horen van hardlopen! Ik ben ermee gestopt. Ik fiets nu wel veel om die vermoeidheid tegen te gaan. Maar door jou krijg ik toch weer moed om de stoute (hatdloop)schoenen aan te doen!

  • Laura schreef:

   Beste Dineke,

   Wat fijn om te horen dat mijn verhaal anderen moed geeft!
   Bedankt voor het delen en ik hoop dat het aantrekken van de (stoute) hardloopschoenen ook jou iets gaat opleveren!

   Succes!

 • MS tip: vind een MS buddy

  Trevis Gleason

  Wanneer je een of twee mensen in je leven hebt die ‘echt’ begrijpen wat het betekent om MS te hebben kan dit een groot verschil maken. “Je hebt een ongeneeslijke, waar... › Lees meer

  Lang leve het kleine tentje

  Elbrich Jelsma

  Elbrich schrijft ons haar verhaal. Het begon allemaal tijdens de motor vakantie in 2013. Tentje mee en heerlijk weer. Wat wil je nog meer? In de laatste week kon ik am... › Lees meer