Help! Een depressie, alweer…

Marien Faasse

MS & Depressie

Gepubliceerd: 7 augustus 2017

Taboe-doorbrekend, uit 'de kast komen' en gewoon zeggen wat je voelt. Het klinkt zo makkelijk. Maar hoe knap, dapper en eerlijk is het om jouw persoonlijke verhaal aan de wereld voor te leggen. Jouw ziel bloot te leggen. Ook Marien schreef zijn verhaal over zijn depressie...

Help! Een depressie, alweer…

Voor de tweede keer sinds mijn diagnose, ruim 11 jaar geleden, overkomt mij een depressie. Totale maar dan ook echt totale radeloosheid! “Mijn lijf laat mij he-le-maal in de steek, het faalt. Alles raak ik kwijt.” dat is mijn primaire gedachte en alles wat er gebeurt interpreteer ik zo. Mijn lijf faalt dus ik faal. Wat men ook zegt het voelt tegen mij. Ik reageer niet of nors en trek mij steeds vaker terug.

Als ik er rationeel over nadenk - en dat valt niet mee - raak ik niet alles kwijt. Zo voelt het wel... echt... heel echt. Er is sprake van een gevoel van falen en ik draaf volledig door. “Als het nu zo gaat met mijn lijf... hoe gaat het dan volgende week, volgende maand, volgend jaar... over 10 jaar. Mijn vrouw en zoon zijn geweldig maar nu hebben ze, naast een fysiek wrak, ook nog een mentaal wrak in huis.” Het is een destructieve gedachtegang en ik kan hem niet stoppen. Mijn lijf lijdt nu niet alleen onder MS maar ook door mijn brein. Het heeft duidelijk een negatief effect op mijn MS. Er is hulp nodig om dit te stoppen!

Nieuwsgierig als ik ben zocht ik direct het hele internet af. Ik wilde te snel.

Een aantal jaar geleden ben ik bij een psycholoog geweest. Van hem weet ik de naam niet meer... Dat zegt mij genoeg. Gelukkig heb ik nu een ander gevonden en pak ik het schoorvoetend op.

Wij gaan aan de slag met MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy). Nieuwsgierig als ik ben zocht ik direct het hele internet af. Ik wilde te snel.

Dat was verwarrend en ik schakelde terug. De begeleiding, juiste opdrachten en volgorde van die opdrachten kan ik beter bij mijn psychologe laten. Wel ontdekte ik dat een aantal MS-centra met cognitieve trainingen bezig zijn en dat geeft de burger moed.

Ik geloof wel dat antidepressiva mijn acute probleem nu zouden oplossen maar...

Op dit moment breng ik mijn patronen in kaart (schrijf een gebeurtenis/aanleiding, je gedachte, je gevoel en je reactie direct op) en dat geeft een soort geruststelling. Althans, ik herken steeds dingen. Het hele proces gaat lang duren maar de bedoeling is dat ik nu mijn probleem oplos en in de toekomst beter in staat ben om mentale klappen te op te vangen.

Ik geloof wel dat antidepressiva mijn acute probleem nu zouden oplossen maar... Dat hetzelfde probleem t.z.t. echt weer terugkomt. Toevallig vond ik hierover een filmpje met precies die boodschap. Ik voeg het hieronder toe.

Juist vandaag las ik twee, voor mij als Nederlander typisch Amerikaanse, stukjes van wonder women Penelope Conway. Het eerste stukje wilde mij vertellen dat ik geen ‘last’ ben en het tweede beschreef het drama van ‘tegen de dag opzien' (oooo zo herkenbaar). Het gaat met Penelope fysiek veel slechter dan met mij maar door haar site www.positivelivingwithms.com beur ik af en toe op en dat is fijn.

Penelope geeft mij een voorbeeld. Ik ken haar niet maar HERken veel. Het is knap dat ze, door haar site en haar facebook berichten, mij af en toe aan het lachen krijgt. Het geeft mij ook het gevoel dat ik niet alleen ben.

Een depressie... Hoe moeilijk het ook is probeer het, met of zonder hulp, echt aan te pakken. Ik gooi mij nu in de MBCT, wish me luck!

Marien

PS. Hieronder treft u de beschreven artikelen en het filmpje:

https://positivelivingwithms.com/2017/07/21/you-are-not-a-burden/

https://positivelivingwithms.com/2017/07/24/each-morning-i-wake-up-to-a-fight-with-multiple-sclerosis/

https://www.youtube.com/watch?v=1A4w3W94ygA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Erwin van F(.....)n schreef:

  Ik moest vanochtend toevallig aan je denken en realiseerde me dat ik al heel lang niets over je gehoord had. Wou je vooral even een hart onder de riem steken en laten weten dat ik aan je dacht. Stay strong! Liefs uit haarlem van Lique en Erwin.

  • Marien schreef:

   Een nieuwe site dus ik check mijn eigen verhaal ook eens. Wat een lief bericht!!!!!!! Leuk, dank je wel! Het gaat best goed. Ik merk dat ik veel meer controle heb over mijn gedachten als die dreigen door te slaan.. Dat is echt super!

 • Elfi schreef:

  Top Marien! Good luck & succes!

 • Verzekeraars, duiksport en MS

  René de Vos

  Het inmiddels derde verhaal van onze 'huis' columnist René de Vos. Ditmaal over de verzekeraars en hoe hij het ervaart om voor zijn duiksport verzekerd te zijn. Een mu... › Lees meer

  Hardlopen goed voor mijn MS

  Laura

  Ruim 10 jaar geleden kreeg Laura de diagnose MS, ik was 25 jaar. In haar pubertijd had ze al oogklachten gehad maar toen ze binnen een paar dagen niet meer kon lopen, ... › Lees meer