Het is Herfstvakantie…

Paula Smit

MS & keuzes

Gepubliceerd: 27 oktober 2018

Paula schrijft altijd verhalen met diepgang en een fijne boodschap. Vaak over keuzes maken en het moederschap. Kiezen om iets niet meer te doen omdat die je te veel kosten is geen egoïstische keuze zegt Paula. Haar nieuwe verhaal laat dit op een mooie manier zien.

Het is Herfstvakantie…

Het is herfstvakantie. De meiden zijn een midweek weg met mijn schoonfamilie. Naar de Efteling welteverstaan. Wat een bofkonten. Toen ze vertrokken waren zij wel een beetje sip. "Mama, kan je echt niet mee? En waarom ga je eigenlijk niet mee? " Ze lijken het alweer te zijn vergeten. Prikkels, drukke plekken en veel lopen. Het is iets dat ik niet meer doe. Ik zeg bewust niet dat het iets is dat ik niet meer kán. Want ik kán het nog steeds, alleen is het effect de dagen erna niet zo fijn. En dus maak ik bewust keuzes.

Zoals nu dus de keuze om niet mee te gaan. En niet omdat ik het niet kán, maar ook omdat ik de inspanning en de fysieke klachten er niet meer voor over heb. Niet iedereen snapt dit. Er zijn mensen die vinden dat ik dan "gewoon" even lekker kan gaan uitrusten in het huisje, of dat ik dan "gewoon" even lekker vroeg naar bed ga. Of dat het ondankbaar is naar mijn schoonfamilie die dit organiseert. De opmerkingen die her en der gemaakt worden, of die zich soms afspelen in mijn hoofd, zijn voor mij inmiddels niet meer dan een zacht stemmetje. Ik leg ze naast mij neer. Ik heb geleerd om mijn gezondheid op nummer 1 te zetten. Juist omdat ik dat doe, gaat het zo goed met me. En dat is wat mensen vaak vergeten of niet zien.

Het betekent overigens niet dat ik het soms niet lastig vind. Natuurlijk moet ik even slikken als ik foto's krijg toegestuurd, of als mijn jongste dochter smeekt of ik ECHT niet een dagje langskom. Maar dit kan ik gelukkig heel snel naast me neer leggen. Ik ben super dankbaar dat de meiden in zulke goede handen zijn, dat ze mee mogen en dat zij een super vakantie hebben. Dankbaarheid zorgt er altijd voor dat je makkelijker kunt relativeren.

En in dit geval heb ik er dus bewust voor gekozen om niet mee te gaan...

Je kunt zoveel meer dan je denkt, maar dat betekent wel dat je ALTIJD luistert naar je lichaam en geest. En in dit geval heb ik er dus bewust voor gekozen om niet mee te gaan. En nee, dat betekent dus niet dat ik een slechte moeder ben, dat ik ondankbaar ben, of dat ik geen andere leuke dingen mag en kan gaan doen. Het betekent dat ik mijn gezondheid op nummer 1 zet, dat ik kies voor duurzaamheid en dat ik de tijd die ik nu heb, heel nuttig ga besteden. In mijn eigen tempo  en binnen mijn eigen mogelijkheden.

Eigenlijk is het een win - win situatie: Niemand hoeft rekening met mij en mijn ( iets langzamere) tempo te houden, de meiden kunnen elke dag ALLES doen, zonder belemmerd te worden, en ik heb een heerlijke week om verder te werken aan mijn dromen en doelen.

Onthoud dat je altijd jouw eigen gezondheid op nummer 1 mag zetten. Daar is niets egoïstisch aan. Hoe vaker je dit gaat doen, hoe meer energie je overhoudt en hoe meer je dus ook daadwerkelijk kunt. Maak een lijst van activiteiten die je energie geven en die je energie kosten en kies altijd bewust voor de dingen die helpend zijn voor jou energielevel.

En vanavond droom ik gewoon mijn eigen droomvlucht , ben ik er in gedachten toch nog een beetje bij. :)

Paula

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Maaike Poppema schreef:

  Ik vind het heel knap ik kandat op dit moment nog niet .. zou het graag doen .. en idd als ik elke dag ff rust om dan vervolgens s middag iets met mijn kinderen kan doen als ze uit school komen ..wordt niet door anderen begrepen ( erg luidtruchtige buren die vaak al ikff lig mijn rust wreed verstoren ) ga daarom juist vaak wel mee om de buren te mijden .. ( hopelijk snel omshuis verkocht …) snap helemaal hoe jij je voelt soms moet je met deze ziekte je gezondheid op 1 zetten doe ik veelste weinig ..

 • Maandelijkse Story’s: Dromen

  Maaike Alblas

  Voordat ik begin met mijn verhaal van deze maand, wil ik jullie allemaal bedanken. Wát een leuke en lieve berichtjes heb ik mogen ontvangen. Echt heel erg leuk. Ik hou... › Lees meer

  Corona gekte

  Ilona

  Ik heb voor jullie alle gekke rare en gênante situaties bij elkaar gezocht van de afgelopen Corona tijd. Het lijkt soms wel of de corona ook het sociaal vermogen van s... › Lees meer