Hersentumor en MS – Deel I – Debby

Debby Douwsma

MS & Hersentumor

Gepubliceerd: 23 april 2018

In 2016 schreef Debby haar verhaal op. Een werkelijk bijzonder verhaal en werd massaal gelezen. Tenminste... 1 deel van het verhaal. Een bijzonder verdrietig verhaal. In haar eerdere verhaal vertelde Debby ons dat ze niet alleen MS maar ook de hersentumor had.  Ze had de operatie nog niet ondergaan. Nu schrijft zij haar vervolg.

Hersentumor en MS – Deel I – Debby

Over de hersenoperatie - goed of kwaadaardige tumor - en haar angsten om haar kinderen. Zal alles goed komen?  Wij worden meegenomen in een aantal heel moeilijke dagen in het leven van deze sterke vrouw. In drie delen zullen wij het verhaal van Debby aan jullie laten lezen. Lees ook Debby’s eerdere verhaal mocht je niet meer zo goed weten waar dit over ging.

Het risico op een hersenbloeding tijdens de operatie was wel groot.

En toen had ik een tumor. Er was maar één optie en dat was opereren. Een operatie die bijna nooit voorkomt. Toch zou het gaan gebeuren. Mijn neurochirurg - dokter ter Laan uit het Radboud - heeft meerdere gesprekken gevoerd met mij en heeft mij goed voorbereid op de operatie. Een andere dokter zou de operatie gaan doen. Professor Groothuizen had meer ervaring met dit soort operaties dan mijn eigen neurochirurg. Ik zou een operatie krijgen waarbij metingen tijdens de operatie zouden plaatsvinden. Dit om uitval te voorkomen.

Het risico op een hersenbloeding tijdens de operatie was  namelijk wel groot. Samen hadden we besloten om stukjes van de tumor te laten zitten als de risico’s tijdens de operatie te groot zouden worden. Wat heb ik een onbeschrijfelijke angst om mijn twee jonge kinderen gevoeld. Wel waren er veel dingen die mijn aandacht opeisten. De opvang moest geregeld worden voor mijn jongens. En er moest veel op papier gezet worden wanneer de ‘normale’ Debby niet zou terugkeren. De jongens gingen naar hun vader toe. Samen met zijn werkgever konden gelukkig zijn dienstroosters aangepast worden zodat hij voor de kinderen kon zorgen.

Laat mij goed terugkomen bij hen. Dit was mijn grootste wens voor dat moment.

12 augustus was de dag! De dag van de operatie. Een dag eerder werd ik al opgenomen in het ziekenhuis. Mijn eerste bestemming - toen ik het ziekenhuis in kwam lopen - was het kapelletje. Ik had de kaars bij mij die ik van mijn lieve oma had gekregen. Zij had deze meegenomen uit Kevelaar. Helaas had ik eerder in 2016 al afscheid van haar moeten nemen. Het moment waarop zij mij de kaars gaf heb ik haar gezegd dat ik die zou bewaren wanneer ik een keer geluk nodig zou hebben. Deze kaars had ik nu erg hard nodig. Een moment in stilte. In gedachte bij mijn jongens. Laat mij goed terugkomen bij hen. Dit was mijn grootste wens voor dat moment.

Ik had nog een drukke middag voor de boeg. Nog een gps scan in verband met de operatie wat resulteerde in 6 kale plekjes op mijn hoofd waar de dopjes in zouden komen. Een infuus in mijn arm. De laatste uitleg wat er komen zou. En verder alleen maar wachten. Die vrijdag zou ik om 8 uur s ochtends geopereerd worden. Er stond 7 uur gepland voor deze operatie. Die nacht heb ik erg slecht geslapen. Zoveel gedachten. Zoveel angst. Zoveel tranen. Maar ik moest goed uit de operatie komen, dat was mijn grootste zorg.

Vrijdagochtend werd ik opgehaald. “goedemorgen mevrouw, we komen u halen.” Pfff. “Ze staan met 10 man te wachten op u in de operatiekamer.” Ik riep nog iets van; dat is een heel comité. Ik was op van de zenuwen. In de operatiekamer heb ik nog even een praatje gemaakt met dokter ter Laan. Nog wat laatste voorbereidingen en ik mocht daarna gaan slapen. Ter geruststelling babbelden ze iets over mijn kinderen. Maar dat leverde alleen maar tranen op. Ik gaf aan dat ik rustig onder narcose wilde gaan en dat we het dan beter niet over mijn jongens konden hebben. We gingen in gedachten naar de zee en zagen de duinen. De wind waaide….ik sliep.

Debby

p.s. Deel II is woensdag te lezen op www.platform.ms

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waarom Fampyra niet mag verdwijnen!

Mariëlle

Sinds er in 2016 een trial is gestart hebben veel MS-patiënten aanspraak kunnen maken op het middel Fampyra. Helaas loopt de trial periode af (1 april 2018) en is het ... › Lees meer

Meditatie in Thailand

Inge

Cultivating Self-Love, Awakening Inner Peace.. Wat dat dus in hield ging ik met de jaarwisseling ervaren. Het sprak mij aan op dat moment dus ik had mij hiervoor opgeg... › Lees meer