Hersentumor en MS – Deel II – Debby

Debby Douwsma

MS & Hersentumor

Gepubliceerd: 25 april 2018

2 dagen geleden heeft Platform MS het eerste deel van het verhaal van Debby gepubliceerd. Na alle voorbereidingen en voor haar schokkende boodschappen is Debby onder narcose gebracht. De operatie is klaar. Naast MS heeft deze moeder van 2 zonen ook een hersentumor. Heb je het eerste deel gemist? Geen zorgen want hier lees je ook Debby haar eerste deel verhaal.

Hersentumor en MS – Deel II – Debby

Deel II

“Mevrouw hoort u mij? “. Praten kon ik niet vanwege de slang in mijn keel. En ik had dorst. Direct daarna was ik weer weg. “Mevrouw hoort u mij?” Ditmaal een man naast mijn bed. “U mag weer praten, de slang is uit uw keel verwijderd. “Wat is uw naam en geboortedatum?” Ik kon de vragen beantwoorden en besefte mij dat ik bij was gekomen. Mijn vriend kon ik ook horen en zag zijn jas. En weg was ik weer. Mijn vriend zei dat hij naar huis ging. Inmiddels was het 22.30 uur ‘s avonds. Door de veel te hoge bloeddruk was ik slapend gehouden. Ik vroeg naar de jongens en Johnny gaf aan dat hij ze gebeld had en dat ik lekker moest gaan slapen.


Ze hebben de gehele tumor kunnen verwijderen en ik had geen uitval

Die nacht werd ik geregeld wakker gemaakt voor testjes. Maar de verpleging en artsen van de Intensive care waren tevreden. Die ochtend lag ik wat voor mij uit te staren in het besef hoeveel geluk ik had gehad. Dokter ter Laan kwam aan mijn bed staan en ik barstte in tranen uit. Ik kon hem alleen maar vertellen hoe dankbaar ik was en dat ik niet wist wat ik tegen hem moest zeggen. Hij stelde mij gerust en zei dat alles goed zou komen.

Het was een pittige operatie vertelde hij want er bleek een zenuw aan de tumor vast te zitten. Om die niet te beschadigen was er extra precisie vereist. De operatie had tot 17.30 uur geduurd. De gehele tumor was verwijderd zonder de gevreesde uitval of andere risico’s. Als het de rest van de ochtend goed bleef gaan mocht ik terug naar de afdeling. En dat ging gebeuren. Veel slapen en veel pijn. Maar het maakte even niet uit want ik was er nog! Johnny kwam op bezoek. Het was een spannende dag geweest voor iedereen. En de opluchting was voelbaar. Snel mijn jongens opbellen zo graag wilde ik hun stem horen. Het was emotioneel maar we waren zo blij en opgelucht.

“Zie je nou wel mama. Je bent heel sterk en ik hou van jou” zei de oudste tegen mij. De jongste zei “Goed gedaan mama, ik hou van je, we komen snel langs¨. Maandag zouden de jongens langs komen. Dit omdat ik veel rust nodig had.

Deze aardige man vertelde mij dat hij al 36 jaar in het vak zat. Dit was de achtste keer dat hij een soortgelijke operatie had uitgevoerd.

Zondag mocht ik voor het eerst mijn bed uit om naar de badkamer te lopen. Dat ging wel aardig maar een rollator was wel nodig. Johnny kwam samen met mijn lieve Ome Roel en tante Tonny op bezoek. Zij sleepten mij er altijd echt doorheen. Ze keken hun ogen uit want ik zat rechtop in bed. Al snel ging ik weer even slapen en toen ik ‘s middags wakker werd stond dokter Groothuijzen naar mijn bed. Deze aardige man vertelde mij dat hij al 36 jaar in het vak zat. Dit was pas de achtste keer dat hij een soortgelijke operatie had uitgevoerd. Hij vroeg mij hoe het met de pijn ging. Ik had een morfine pomp waarmee ik de pijn onder controle kan houden. De MS zou wel een klap oplopen, gaf hij aan, door de operatie. Maar door die morfine had ik nog niet hetzelfde gevoel zoals voor de operatie in mijn lichaam.

Jaaaaaaah - mijn jongens komen maandag aan met heerlijke chocolade, mooie sleutelhangers en twee bijzondere geschreven kaarten. De emoties liepen hoog op maar we waren zo ontzettend gelukkig. We waren samen!!! Ik heb zo ontzettend genoten van de tijd met hen samen. De tijd vloog voorbij. Al snel moest ik weer rusten. Het deed mij goed om met mijn jongens te kunnen knuffelen. Zo fijn als die tijd was, zo slecht was de avond. Ergens verslikte ik mij en had een enorme hoestbui. Voor ik het wist had ik een natte nek en schouders. Wondvocht of hersenvocht? Wat een toestand. Een extra hechting en verplicht plat liggen tot ze wisten om welke soort vocht het ging.

Debby

Over 2 dagen lees je op www.platform.ms het laatste deel van het verhaal van Debby.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op naar huis…

Maartje den Hartog

Een stap naar een nieuwe uitdaging. Een stap in een richting waar terugkeer naar het oude niet zo makkelijk meer zal gaan... Is dat erg? Geen idee maar het maakt het w... › Lees meer

Media

Helen Bijlsma

Na mijn diagnose is er veel op mijn pad gekomen. Ontwikkelingen op persoonlijk gebied en  professioneel gebied. Veel gebeurtenissen en zaken waarvan ik ze wel eens voo... › Lees meer