Het einde van de vakantie. Yes!

Paula Smit

MS & Vakantie

Gepubliceerd: 24 augustus 2019

Nog een paar dagen en dan begint het "normale" ritme weer! Ik kijk er stiekem enorm naar uit. En jij? Ik weet niet hoe het met jullie is, maar na bijna 5 weken zomervakantie snak ik altijd weer naar ritme, rust en regelmaat.

Het einde van de vakantie. Yes!

Hoeveel ik ook van mijn kinderen houd, na 5 weken lang activiteiten verzinnen, spelletjes doen, verkleedpartijen en logeerfeestjes, snak ik naar een leeg huis, stilte en tijd voor mezelf.
Inmiddels weet ik dat ik dit nodig heb om in balans te blijven en dat ik dit soort momenten heel bewust moet inplannen om ervoor te zorgen dat mijn energie hoog blijft. Dat lukt niet altijd en in de vakanties komen er altijd extra uitdagingen voorbij.

Dagelijkse dilemma's...

Ik neem je mee in een van mijn dagelijkse dilemma's waar ik tegenaan liep in deze vakantie. Misschien heb je er iets aan. Het is een vrij uitgebreid verhaal, dus kijk maar even of je daar de tijd voor wilt nemen. e laatste tijd gaat het eigenlijk heel goed met mij. Mijn energie is hoog en ik kan veel meer dan ik een aantal jaar geleden kon. Dit brengt (hoe gek dat ook klinkt) weer nieuwe uitdagingen met zich mee. Op de een of andere manier lijkt het of mensen weer meer van je gaan verwachten als het goed gaat. En dan blijven vasthouden aan je eigen voorwaarden, is best een uitdaging.

Zo besloot ik een aantal weken geleden alleen op vakantie te gaan met mijn meiden. Een nieuwe uitdaging; alleen rijden, alleen alles organiseren en volledig vertrouwen op een goede energie. Normaal gesproken ging mijn moeder altijd mee en dit keer dus niet. Ik merkte dat ik dat persoonlijk al best lastig vond om te zeggen. Alsof je zegt: "Leuk dat je altijd geholpen hebt, maar nu doe ik het zelf en hoef je niet meer mee."

Ik besloot gewoon eerlijk te zijn.

Gelukkig weet ik inmiddels dat mijn eigen gedachten daar heel grappige verhaaltjes van kunnen maken en dat deze mij vaak belemmeren in mijn eigen groei, dus ik besloot gewoon eerlijk te zijn. Gelukkig vond mijn moeder het ook prima... een mooie nieuwe stap!

Aan de andere kant, was mijn schoonmoeder, die heel veel voor ons heeft gedaan en nog steeds doet, teleurgesteld. Zij had aangeboden om ons huis te schilderen tijdens de vakantie, maar toen ik dus allerlei leuke dingen aan het doen was met mijn meiden, en zij aan het schilderen, voelde dat voor haar niet fijn. En nu ging ik ook nog eens alleen op vakantie, terwijl ik weet dat zij wel graag mee had gewild.

Tja, dat zijn echt wel lastige dingen! Want ik wil niemand teleurstellen, maar bij het maken van mijn keuzes kijk ik altijd eerst naar mijn eigen energie en mijn gezin. Daarna pas naar anderen. En dat heeft dus soms tot gevolg dat ik anderen daarmee teleurstel. Omdat ik niet met iedereen op vakantie kan, of omdat ik van sommige mensen heel moe word.

Je energie wordt minder en minder en daar pas ik dus voor.

En dat ligt aan MIJ. Het lukt mij nog niet in alle situaties om mijn energie hoog te houden. Het is super afhankelijk van de mensen met wie ik iets onderneem, de sfeer, de locatie en natuurlijk de activiteit. Maar ga dat maar eens uitleggen aan anderen zonder hen daarmee voor het hoofd te stoten.
Vooral met mensen die dicht bij je staan, blijft dit echt een uitdaging. Daarom noem ik dat soort situaties altijd dagelijkse dilemma's. Maar weet je, als jij die keuzes NIET maakt, dan ga je dat 100 procent voelen in jouw lijf. Je energie wordt minder en minder en daar pas ik dus voor. Je hebt ALTIJD een keuze! En dat die keuze niet altijd makkelijk is, dat is een feit.

Zeker wanneer je maken hebt met bepaalde verwachtingen, familiepatronen of relaties waarin bepaalde zaken al heel lang op eenzelfde manier gaan. Aan jou de keus... hoe graag wil je fitter worden? Hoe vaak wil je dingen doen waar je energetisch helemaal op leeg loopt? En dat die momenten er sowieso zijn, ook dat is een feit, maar je kunt ze wel minderen!

Als je dat gaat doen, dan ga je echt heel veel verschil merken! En... ook dan kom je dus weer voor nieuwe uitdagingen te staan :) Het is het leven! Maar echt, probeer het eens! Het gaat je zoveel opleveren!!! Ik ben heel benieuwd met welke dagelijkse dilemma's jij te maken hebt! Misschien wil je er eentje met mij delen, dan kan ik daar volgende keer op inspringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 diagnose, 5 zieken

Madelief van Dam

Madelief is 16 jaar oud, familie van vijf, en schrijft prachtig over het hebben van een moeder  - Henny - met MS. De impact die dit op haar als dochter heeft. Het kind... › Lees meer

MS en de griepprik

Annelies van der Heide

Onze schrijfster Annelies heeft naast haar verhalenreeks ook een verhaal geschreven over een actueel onderwerp; de griepprik. Annelies legt uit waarom zij wel of juist... › Lees meer