Hoog in de wolken…

Maartje Linzell

MS & Dromen

Gepubliceerd: 2 december 2016

Een aantal weken geleden publiceerden wij haar verhaal over de kale berg. Dit in het kader van Klimmen tegen MS. Wij vroegen aan Maartje of zij meer verhalen wilt delen op Platform MS. Vandaag haar tweede verhaal. Lees mee over vogelvluchten, grenzen en veiligheid.

Hoog in de wolken…

In een poging te begrijpen wat er zich in het hier en nu afspeelt, neem ik steeds vaker een vogelvlucht. En stijg ik op tot grote hoogte, om helikopterend mijn leven te overzien. Weg uit de uitzichtloosheid in het hier en nu, die een diagnose MS met zich mee brengt. Hoger, steeds hoger. Tot ik over de berg ellende heen kan kijken. En ik weer zicht heb op de grote lijnen.

Hoog in de wolken, is er weer ruimte om te dromen. En kijk ik vooruit, waar alles nog mogelijk lijkt. Voel ik me zo vrij als een vogel en heb ik alle vrijheid, in me op te laten komen wat ik nog allemaal wil doen. Ongehinderd door grenzen, beperkingen of ziekte. Daar hoog in de lucht, weet ik precies wat ik allemaal nog wil in dit leven! Wat me drijft, waar mijn passie ligt, waardoor ik door geroerd word en waar ik anderen mee wil beroeren. Het is daar, waar mijn bucket list vorm krijgt. En ik nieuwe uitdagingen formuleer.

Voorzichtig vertel ik van mijn dromen.

Soms kom ik even terug op aarde. Het is weer controle tijd, dus ik ontkom er niet aan. Zoals tijdens mijn bezoek aan de neuroloog vorige week.
Voorzichtig vertel ik van mijn dromen. Over mijn behoefte ze na te jagen. Uit mijn comfortzone van veiligheid en zekerheid te willen stappen, het onbekende in. Te leven, genieten, ervaren. Er alles uit te willen halen wat er in zit. Vanuit mijn eigen ervaring met de eindigheid van het leven, als post-kankerpatiënt.

Mijn verlangen mijn grenzen te verleggen, in zowel fysiek opzicht alsmede op andere terreinen. Hoe ik daar al mee begonnen was, maar nog altijd zoveel wil doen! En hoezeer ik me hierin geremd voel, door de diagnose MS die ik sinds kort heb.
In plaats van gesterkt, voel ik me na het consult ontmoedigd. En verlaat ik verdrietig en gedesillusioneerd het ziekenhuis. Heb ik het gevoel, dat mijn dromen me ontnomen zijn.
Maar zo wil ik de tijd die me nog gegund is niet doorbrengen. Mijn leven inrichten op wat mogelijk kan komen. Terwijl niemand me kan zeggen wanneer, of hoe erg het zal gaan zijn.

En dus laat ik me snel weer meevoeren, de wolken in. Droom ik verder, daar waar alles mogelijk is. En maak ik een begin met nieuwe uitdagingen. Ga ik verder met mijn dromen te realiseren. Kies ik voor het leven en laat MS voor wat het is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het verhaal gaat verder…

Freek

Een deel wat MS mij in 2001 heeft ontnomen, is een deel  van mijn gezichtsvermogen in de vorm van blinde vlekken. Neuritus Optica, oogzenuw ontsteking. Mijn evenwicht ... › Lees meer

Op zoek naar

Maarten van Himbergen

Gegroet iedereen. Ik ben Maarten Van Himbergen en ik leef samen met mijn Allen Williams in Oud-Turnhout, België. Bij mijn man is Multiple Sclerose vastgesteld ongeveer... › Lees meer