Controle loslaten

Sanne Houtman

MS & Mindset

Gepubliceerd: 10 juli 2020

Een vrolijk positief mens. Dat was Sanne 32 jaar lang. En nu nog. Maar soms voelt het heel anders. Omdat de controle er nu niet meer is. En dat is iets wat ze juist zo fijn vond. Ze kon alles indelen zoals ze wou. Op de bewuste dag dat ze te horen kreeg dat ze ms had, brak ze niet. Ze kreeg te horen wat ze al dacht. Haar moeder heeft al 31 of misschien 32 jaar ms. Ze wist wat het was. Maar dit moest ze doen op haar manier.

Controle loslaten

Man man man wat een zoektocht. Ik ben een strijder en ga altijd maar door. Opgeven zit niet in mij en negatieve gedachten ook niet. Maar wat ben ik mijzelf tegen gekomen. En wat ben ik gegroeid. Soms moet je de controle loslaten en proberen het te bekijken vanaf een andere kant.

Ik ga niet akkoord met een prima leven, ik wil een geweldig leven

Ik weet nu wie ik ben. Als ik wankel weet ik dat ik te ver ben gegaan en rust moet nemen. Anders verlies ik mijzelf. En dat wil niemand. Mijzelf in het diepe gooien doe ik nu wel. Ik heb mijn relatie van 11 jaar samen met mijn ex beëindigd. En ga op mijn 34ste weer helemaal opnieuw beginnen. Andere stad andere mensen. Een heel nieuw leven.

En dat is eng. Maar ik weet dat ik het kan. Omdat juist door de ziekte ms ik nog sterker ben geworden. En nog meer aan kan. Ik ga niet akkoord met een prima leven. Ik wil een geweldig leven. Een leven met ms is voor mij niet de reden om niet te doen waar ik bang voor ben. Maar het juist wel doen. Omdat het nu allemaal nog kan.

1 keer in de 4 weken naar het ziekenhuis voor mijn cocktail vind ik niet erg. Ik zie het als 3 uur lang tijd voor mijzelf. Rust en laat het infuus maar stromen. Dan kan ik er weer tegen aan. En al mijn dromen waarmaken . Genieten van het leven. Ik doe het omdat het kan en mag.

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Esther schreef:

  wat mooi geschreven en fijn positief

 • Wat moet ik doen?

  Suzan

  Op 7 oktober stuurt Suzan een berichtje via Messenger. Ze heeft een vraag met betrekking tot MS. "Vragen staat vrij," stuur ik. De volgende ochtend lees ik haar berich... › Lees meer

  Romaike vertelt over This Time Next Year

  Romaike

  Lieve mensen, er is mij gevraagd n.a.v. het tv programma This Time Next Year mijn verhaal te vertellen, omdat het veel vragen oproept. Snap ik, aangezien het echt een ... › Lees meer