In voor- en tegenspoed

Paula Smit

MS & Liefde

Gepubliceerd: 14 februari 2019

Paula reageerde naar aanleiding van onze oproep op Facebook; MS & Liefde; Wat is jouw verhaal? Een verhaal over onvoorwaardelijke liefde en over het liggen op de bank, wat eigenlijk helemaal niet zo slecht is. Het is een teken van rust.

In voor- en tegenspoed

"Jij bent toch de vrouw van die voetballer? " Die vraag werd regelmatig aan mij gesteld in de tijd dat mijn man nog betaald voetbal speelde. Tegenwoordig is het andersom. Er wordt aan mijn man gevraagd: "Jouw vrouw heeft toch MS, hoe gaat het met haar?"

Wij zijn inmiddels alweer 20 jaar samen. 11 Jaar geleden trouwden we en beloofden we er voor elkaar te zijn in voor- en tegenspoed. Op dat moment nam ik die woorden niet zo letterlijk. De afgelopen 4 jaar werd mij duidelijk wat zo een gelofte eigenlijk inhoudt. Op momenten dat alles van een leien dakje gaat, leef je je leven en kabbelt alles rustig voort totdat er iets gebeurt.

De onzekerheid is altijd aanwezig, omdat ik nooit van tevoren weet hoe ik me voel.

De rollen zijn nu vaak omgedraaid. Waar ik vroeger alles deed, is mijn man nu degene die op mijn slechte dagen het huishouden draaiende houdt. In het begin mopperde ik dan over kruimels die écht opgezogen moesten worden, of over koffiekopjes die meteen in de vaatwasser gezet moesten worden. Hij ( een man :) ) vond dat natuurlijk onzin en zei dan: " Ik doe het nu even op mijn manier." Ik moest me daarbij neerleggen en dat vond ik moeilijk. Nu denk ik: "Waar maakte ik mij ook eigenlijk druk over!!!"

Hij werkt 5 volle dagen per week en is daarnaast 4 avonden per week + de hele zaterdag en zondag als voetbaltrainer bezig. Voordat hij naar zijn werk gaat, verzorgt hij het ontbijt en de lunchtrommels voor de meiden.

Op slechte MS - dagen, is hij degene die kookt, de was, de boodschappen, de kinderen en het huishouden verzorgt. Kinderpartijtjes, klassenouder, hij gaat mee. Dat is best veel. Zeker als je je bedenkt dat ik (maar) 12 uur per week werk en de rest van de tijd dus thuis ben. Het feit dat ik nog kan werken, komt ook door hem. Hij geeft mij de kans om de rust te pakken die ik nodig heb om te kunnen blijven werken en studeren. Ik werd heel ongelukkig van alleen maar thuis zijn en wilde dolgraag werken en vanuit huis iets voor mezelf beginnen, om een doel te hebben. Dat had nooit gekund zonder zijn hulp.

Dus laat hem maar zo vaak mogelijk op de bank liggen.

In de avonden ben ik vaak moe en ga ik vroeg naar bed. Voor hem is dat niet altijd gezellig. Ik vind het dan ook nooit erg als hij in de avonden ergens voetbal gaat kijken. De onzekerheid is altijd aanwezig, omdat ik nooit van tevoren weet hoe ik me voel. Dat is iets waar hij altijd rekening mee houdt. Als hij een hele dag met de voetbal weg is, weet hij dat als hij thuis komt, mijn energie vaak op is. Een avond flink doorhalen en dan de dag erna je kater uitzitten, dat gaat voor hem vaak niet op. Maar hij klaagt nooit en dat geeft mij weer een fijn gevoel, want anders had ik me daar heel schuldig over gevoeld.

Ik heb er wel eens moeite mee als mensen als grapje zeggen: "Die man van jou, die ligt echt ALTIJD op de bank." Eerlijk gezegd ben ik nu blij als hij op de bank ligt, want dat betekent dat het met mij goed gaat en dat hij kan ontspannen. Dus laat hem maar zo vaak mogelijk op de bank liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Monique schreef:

  Lieve Paula,
  Ik ken je verhaal natuurlijk ook al een beetje via jouw site.
  Jij bent eigenlijk mijn voorbeeld zoals ik het zou willen gaan doen.
  Ik begrijp het zo goed en het is zo herkenbaar.
  Jullie beiden doen het geweldig en laat je man idd maar lekker op de bank liggen, hij verdient het.
  En dan gaat het met jou op dat moment net een beetje beter. Dat zulke momenten vaker mogen volgen dat jij je goed voelt en dat je met je man samen mag genieten.
  Alle goeds en liefde toegewenst en ik blijf je in de gaten houden.

 • Eric schreef:

  Beste Paula, je weet dat ik ook MS heb en dat mijn situatie iets anders is. Mijn vrouw werkt niet en zorgt voor onze 3 kinderen. Omdat ik al jaren niet volledig mee kan draaien in de zorg en opvoeding van de kinderen heeft mijn vrouw een burn-out en geen ZW uitkering omdat ze ooit vrijwillig is gestopt met werken. Ik moet dus wat huishoudelijk werk doen ook al ben ik moe. Gelukkig accepteert ze dat ik daar veel tijd voor nodig heb.

 • Ik, mijn hond en MS (het leefstijlhuis)

  Sandy Krijnen

  Dit is de titel van het boek dat ik heb geschreven. Mijn naam is Sandy Krijnen, ik ben 47 jaar en heb sinds 2009 de diagnose MS. De komende tijd vertel ik over het ont... › Lees meer

  Angst

  Anna van Brussel

  Op social media leven vele verhalen van verschillende mensen. Mensen met MS. Anderhalf jaar geleden begonnen wij met het delen van verhalen van MS'ers en hun naasten. ... › Lees meer