Katheteriseren – kun je leren

Gonny

MS & Katheteriseren

Gepubliceerd: 16 oktober 2018

Katheteriseren, voor velen toch een moeilijk onderwerp om aan te snijden. Blaasproblemen zijn een veel voorkomend probleem bij MS. Gelukkig schrijft Gonny zonder gêne over dit onderwerp, want tja dat is tenslotte ook helemaal niet nodig. Het beïnvloedt je leven op een dusdanige manier dat dit voor mensen met deze klacht allesoverheersend kan zijn. Gonny beschrijft voor ons haar ervaringen op dit vlak.

Katheteriseren – kun je leren

Jarenlang lijd ik onder blaasproblemen. Het beheerst mijn hele dag, beïnvloedt mijn hele leven. Niet alleen last van urge, krampen en urineverlies, maar de laatste maanden ook minimaal eens per maand een blaasontsteking. Het is zo onrustig, ongemakkelijk en uitermate pijnlijk dat ik mezelf voorhoud: het gaat zo niet langer, zo kan ik niet verder leven!

In ieder geval is het echt onnodig om ergens zo tegenop te zien zonder dat je weet wat het precies inhoudt.

Omdat ik nu eenmaal niet over 1 nacht ijs ga en als een berg tegen katheteriseren opzie, steek ik mijn kop in het zand tot de volgende ontsteking en pijnaanval zich aandient. Ik kreun, schreeuw en gil: het gaat zo niet meer, help me dan toch! Maar de enige die mij moet helpen, ben ik zelf. Logisch! Tijdens wereld MS-dag, op de bijeenkomst van het VU Amsterdam, volg ik nauwlettend het verhaal van een patiënte die ook zeer bekend was met dezelfde blaasproblemen als ik. Zij vertelt uitvoerig over hoe katheteriseren (in combinatie met botox) haar problemen heeft opgelost. Ze kan weer leven! Ze is zelfs op wereldreis geweest. Dit was voor haar DE aanleiding om haar kop uit het zand te halen en uiteindelijk toch te leren katheteriseren. Ze besefte dat ze niet met continue drang en alle bijbehorende problemen zo lang op reis zou kunnen gaan.

Ze laat een klein groen plastic ding zien, een soort pen. Volgens haar is dit een katheter! We kijken onze ogen uit. Ze benadrukt hoe ze een enorm ding had gemaakt van het katheteriseren terwijl het eigenlijk zo weinig voorstelt. Pffff, dit is mijn verhaal! Ik zal er ook aan moeten geloven. Ik moet de uroloog bellen en zeggen dat ik - eindelijk, ze adviseert het al jaren - wil katheteriseren. Een paar weken later maak ik inderdaad een afspraak. Dit blijkt te gaan via de urologie verpleegkundige. De dame die ik aan de lijn heb, ken ik toevallig goed, ze heeft me vaker geholpen bij onderzoeken. Ik ben blij en dankbaar dat zij het is die me gaat helpen. Samen kunnen wij dit!

Een kwestie van je bekken juist plaatsen en zonder angst het kleine slangetje steken.

Ik verwacht te vergaan van de zenuwen op de dag zelf, maar dit valt mee. Het scheelt dat ik weet met wie ik ben en wat ik ongeveer kan gaan verwachten, want ik ben al diverse malen gekatheteriseerd. Zelf heb ik het nog nooit gedaan, maar ik kan het vast! En dit blijkt ook zo te zijn. Het is eigenlijk enorm eenvoudig! Een kwestie van je bekken juist plaatsen en zonder angst het kleine slangetje steken.

Als ik thuiskom, hoef ik helemaal niet meer te plassen. Pas aan het eind van de middag denk ik: oh nee, ik heb helemaal niet meer geplast! Ik dwing mezelf meteen om te gaan wat nauwelijks lukt en ik verga van de pijn. Een zware pijnstiller mix helpt niet eens. Een halve week later ben ik weer terug bij de urologie-verpleegkundige. Het schijnt zeer abnormaal te zijn om zo'n pijn te krijgen. Toch is het advies: even doorbijten! Gewoon doorgaan! De eerste twee dagen drink ik erg veel en slik ik veel pijnstillers. Daarna begint het allemaal te wennen. Langzaamaan verdwijnt het irritante gevoel. Pijn heb ik al lang niet meer.

Ik doe het nu 2 keer per dag. Omdat ik nog maar pas bezig ben, kijken we even hoe het gaat. Misschien kom ik deze maand zomaar zonder blaasontsteking door, je weet het niet. In ieder geval is het echt onnodig om ergens zo tegenop te zien zonder dat je weet wat het precies inhoudt. Volgende keer doe ik het anders!

Gonny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

In voor- en tegenspoed

Paula Smit

Paula reageerde naar aanleiding van onze oproep op Facebook; MS & Liefde; Wat is jouw verhaal? Een verhaal over onvoorwaardelijke liefde en over het liggen op de b... › Lees meer

Vulkaan

Annelies van Oost

Het laatste deel in deze serie over de belevenissen van Annelies. Haar traject bestond uit ups en downs en was onnoemelijk zwaar. Maar haar website heet niet voor niet... › Lees meer