Keuzes

Anika Linckens

MS & Leefstijl

Gepubliceerd: 27 januari 2021

Ik vraag me af of er meer mensen met MS zijn zoals ik. Ik denk vaak van niet. Altijd denk ik er anders over en heb ik een andere mening. Dus ik ben erg benieuwd of er mensen met MS zijn zoals ik en die mogen mij dan een berichtje sturen. Maar nu het verhaal waarom…

Keuzes

Afgelopen maandag ben ik bij de neuroloog geweest om mijn MRI van 17 december te bespreken, ruim een dikke maand later… Het gaat inmiddels weer goed met mij. In december had ik terugkerende bekende klachten. Maar de oorzaak weet ik nu: een appel.

Ik voel me slechter met medicatie dan zonder

Ik reageer meteen op voeding, binnen een half uur na het nuttigen ervan. Als ik mij dus niet aan mijn goede voeding houd, merk ik dat meteen. Ik nuttig geen gluten, geen soja, geen zuivel, geen glutamaat en ik drink alleen water. Sinds januari ben ik ook nog eens volledig op vegan over gegaan. Ik heb meer energie dan ooit te voren en het belangrijkste: nergens last van! Dus geen enkele MS klachten.

In het eerste jaar van mijn MS heb ik twee soorten medicatie geprobeerd. Namelijk Rebif en Tysabri. Van beide voelde ik me veel slechter dan als ik geen medicatie gebruikte. Dus die gingen na een aantal maanden weer de deur uit. Zo ben ik mij verder gaan verdiepen in voeding en leefstijl en heb ik sinds die tijd geen medicatie meer gezien.

De uitslag van de MRI van december lieten 2 nieuwe actieve laesies zien. Dat hield in volgens de neuroloog dat deze de afgelopen 2-3 maanden zijn ontstaan. Zijn advies was dan ook om toch met medicatie te starten.

Ik ga er voor de volle 100% voor

Gevraagd of er nog een eventuele tussenweg zou zijn. We zouden over 4 maanden opnieuw een MRI kunnen maken om te kijken hoe de situatie er dan voor staat. Hiermee ben ik akkoord gegaan. Tegen die tijd zien hoe het er dan voor staat en dan eventueel te beslissen wat ik wel of niet doe.

Ik denk dan meteen: neeee, daar gaat mijn fitte leven. Dit besproken met hem. Hij zei tegen mij: als je nu geen medicatie gaat starten, dan wordt de kans groter op een schub, met daarbij behorende eventuele blijvende klachten.

Onderweg en eenmaal thuis heb ik mij het een en ander bedacht. Voor nu besloten om voor de volle 100% ook met vegan aan de slag te gaan. Dus geen enkele keer in de komende 4 maanden zondigen. Kijken of dat nog effect heeft. Want ik heb gezien/gelezen dat alle dierlijke voedingsstoffen zorgen voor ontstekingen in je lichaam. Dus daar eerst mee aan de slag.

Ik steek mijn kop niet in het zand

En als ik de voors en tegens tegenover elkaar zet, heb ik liever dat ik nu nog 5 jaar met volle energie en geen klachten verder kan met mijn leuke 36 urige werkweek en mijn studie waar ik net één jaar mee bezig ben en deze dan ook af kan maken. Dan dat ik met medicatie begin en weer een hoopje energieloze ellende ben. Waar niet alleen ik last van heb, maar ook mijn gehele omgeving.

Dus nu vraag ik mij af. Ben jij iemand die er min of meer net zo over denkt als ik? Die wellicht ook een gezonde leefstijl hanteert en zo verder borduurt? Of ben ik de enige op deze planeet?

En als je je afvraagt of ik mijn kop in het zand steek.. Nee, dat doe ik niet. Ik ben me er heel bewust van dat het ooit wel toe zal slaan. Maar wanneer en hoe ik me erbij voel heb ik het liefste nog een beetje zelf in de hand.

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Jacqueline schreef:

  Herkenbaar, ik heb het inmiddels 26 jaar en gebruik ook geen MS-remmers. Voornamelijk vanwege alle bijwerkingen, waar ik geen trek in heb. Al blijf ik wel op de hoogte van alle nieuwe soorten en zal ik er misschien ooit anders over denken.

 • Ann schreef:

  Ik was zelf ook niet van plan om te starten met medicatie toen ik in nov 2018 mijn diagnose kreeg. Ik ging voor een second opinion in Jan 2019 in een ander zh en er waren op die korte tijd al plekjes bij. Ik moest. Het was te actief. Ik heb gekozen voor Macenclad. Maar ik ben in febr ook bij een orthomoleculaire therapeut geweest voor advies. Sindsdien volg ik die adviezen en daar voel ik me goed bij. Sindsdien zijn mijn scans stabiel. Ik voel het ook meteen aan mijn lijf en energie als ik zondig.
  Ik heb dan de combi van medicatie, voeding en supplementen. En daar voel ik me goed bij.

 • Yoga

  Nienke Pluk

  Yoga is de weg naar binnen, ook wanneer de buitenkant anders is. Alles wat jij nodig hebt is je adem, in en uit, onlosmakelijk verbonden met jou. Om je te kunnen verte... › Lees meer

  Accepteren

  Tine Leewens

  Soms raak je geïnspireerd door een zin, schilderij of iets anders. Voor Tine was het een boek. De "helende kracht van acceptatie" van Annemarie Postma gaf Tine net dat... › Lees meer