Klimmen tegen MS. Max & hoe het allemaal begon…

Max de Boer

MS & Klimmen tegen MS

Gepubliceerd: 12 maart 2019

Max de Boer deed in 2017 mee aan de actie “Klimmen tegen MS”. Lees hier hoe de voorbereidingen allemaal in zijn werk gingen. Krijgt hij alle materialen en sponsorgeld bij elkaar? Heeft hij de conditie welke zo belangrijk is? En zal hij uiteindelijk de top van de Mont Ventoux halen?

Klimmen tegen MS. Max & hoe het allemaal begon…

Ik ben Max de Boer, sport is mijn lust en mijn leven. Via mijn school CSG. Diamantlaan in Groningen, kwam ik in aanraking met de actie “klimmen tegen MS.” (Multiple Sclerose).
MS is een nare ziekte in het centraal zenuwstelsel, die tot op heden niet te genezen is. Om genezing dichter bij te brengen, is veel onderzoek nodig, en dus veel geld.

“Ik las je folder in de supermarkt, eigenlijk kan ik het niet missen, maar als 81 jarige wilde ik toch wat doen”.

Als het lot je treft, de ziekte MS te hebben, zijn de grenzen van je kunnen al snel bereikt. Niet kunnen sporten staat voor mij gelijk aan niet kunnen eten, tijdens het sporten krijg ik de rust in mijn hoofd die ik als autist normaal niet heb.

Wedstrijd Judo is mijn sport, ik heb mijn sportieve vorming gehad bij de “Fight game academy“ van Semmy Schild in Zuidlaren. Semmy heeft een doorzetter van mij gemaakt. Je hoeft van Sem niet de beste te zijn, maar hij wil wel dat je je voor 100% inzet en dat je probeert morgen beter te zijn dan vandaag. Om passende trainingspartners te krijgen die aansluiten bij de groei die ik in mijn sport doormaak, raakte ik in Zuidlaren aan mijn plafond. Nu train ik twee keer in de week bij Dijkmansport in Groningen en mag op wedstrijden regelmatig het podium bestijgen.

Om MS te kunnen genezen is veel onderzoek en geld nodig

Het bestuur van de CSG scholen heeft besloten dat van iedere school vijf leerlingen de klim naar de top van de Mont Ventoux mogen maken voor het goede doel: geld inzamelen voor onderzoek naar MS. Uit een grote groep gegadigden ben ik gelukkig ingeloot. Om te mogen deelnemen, moet je naast inschrijfgeld en verplichte kleding ook €500,- aan sponsoring inbrengen, voor een scholier veel geld.

De bedoeling is dat ik met de racefiets de kale reus ga bedwingen. Ik had alleen nog nooit op een racefiets gezeten. Van mijn opa mag ik zijn oude racefiets lenen, dus dat was snel opgelost. Op de eerste informatie bijeenkomst van mijn team “Grunn MoveS CSG” schrok ik wel een beetje. De conditie van jezelf en je fiets moet perfect zijn wil je de top kunnen halen.

Er wordt een trainingsschema opgesteld inclusief leren klimmen en dalen in Duitsland. En er volgt een cursus over gezonde voeding: voor, tijdens en na de trainingen. Gelijk het eerste weekend een rondje met een teamgenoot gefietst. Aan het einde nog even bij Bike Centre Dik uit Groningen langs gegaan. Dik biedt namelijk de CSG scholen een gratis fietsmeting aan om een perfecte afstelling van je fiets te waarborgen.

De conditie van jezelf en je fiets moet perfect zijn wil je de top kunnen halen

Gelijk nadat ik ingeloot werd, heeft de plaatselijke krant “De Vriezerpost” een stukje geschreven over mijn actie tegen MS en de behoefte aan sponsoring. Mijn vader bedenkt een aantal acties en zorgt dat deze acties aandacht krijgen.
Net terug van mijn eerste ervaring op de racefiets meldt de fietsenmaker Jansen Tweewielers uit Zuidlaren zich. Hij had het stukje uit de krant gelezen en wil opa’s racefiets top in orde maken en mij tevens van goede fietskleding voorzien. Dat ik de kleding niet mag dragen op de Mont Ventoux vond hij niet belangrijk, ook met de training heb je goede kleding nodig als je optimaal wil presteren en van de fietssport kunnen genieten.

Met de kleding is het nu dik in orde en zie ik eruit als een prof. Met opa zijn fiets was het een ander verhaal. De afstelling volgens de metingen van Bike Centre Dik waren niet haalbaar. Opa zijn fiets is te groot voor mij.
Jansen tweewielers bood een oplossing aan door een nieuwe Giant racefiets van de goede maat in bruikleen te stellen voor dit project.

Ik ben totaal overdonderd van de hulp en steun die ik krijg. Een nieuwe Giant racefiets om mee te trainen en de Mont Ventoux te beklimmen. Ik heb nog nooit een nieuwe fiets gehad, laat staan gedroomd van zo’n dure fiets. Het vertrouwen in mij dat Jansen hiermee uitstraalt geeft mij wel een bijzonder gevoel. Verwarring maar niet onprettig.

Ik ben totaal overdonderd van de hulp en steun die ik krijg

De fiets is fantastisch en een genot om op te rijden. Trainingsrondjes van 100 km zijn geen uitzondering meer en ik voel mij er heerlijk ontspannen bij. Simpel op vol vermogen van A naar B gaan zonder ergens over na te hoeven denken. Alle irritaties en gezeur van de wereld om mij heen, een wereld die mij toch niet begrijpt, van mij af te laten waaien. Eén met mijzelf en één met mijn Giant. Rust in mijn hoofd.
Dat ik zelf zo’n fiets wil hebben staat vast, ik ben de week daarop gelijk gestart met een krantenwijk in ons dorp.

Naast wat stukjes in lokale kranten heb ik op veel plaatsen collectepotjes met een poster erbij geplaatst. Een drukkerij bij ons in het dorp heeft mij gesponsord met 200 flyers: “Help Max het onderzoek tegen MS te steunen”. Deze zijn op strategische plaatsen uitgedeeld, neergelegd of opgehangen. Het leuke is dat dan ineens bedragen voor je actie op je rekening krijgt bijgestort van mensen die je helemaal niet kent. Bij alle stortingen stonden leuke boodschappen.
De allereerste storting was van €1,- met als toelichting: “Ik las je folder in de supermarkt, eigenlijk kan ik het niet missen, maar als 81 jarige wilde ik toch wat doen”.

Eerst snapte ik het niet, wat een moeite om één euro over te maken. Later drong het tot mij door dat er mogelijk nog vele miljoenen euro’s nodig zullen zijn voor MS genezen kan worden, maar het moment van dat ene briljante idee met de oplossing zal niet meer kosten dan die euro. Belangrijk is niet wat je kunt doen, maar dat wat je doet ieder naar zijn vermogen en op zijn manier.

Dat ene briljante idee met de oplossing zal niet meer kosten dan die euro

Hetzelfde gebeurde met de collecte potjes. Van vijf eurocent tot tien euro. Langzaam zie je ze voller worden. Eén potje bij Dijkmansport waar ik wekelijks mijn judo training doe, trok mijn aandacht. Er zat een briefje in en dat was geen geld. Een briefje??

De volgende keer toch maar nieuwsgierig het potje open gemaakt. Op het briefje stond: “Dag Max, wellicht kunnen wij je met het werk sponsoren, bel me maar op 06.... Mark (vader van Julian V).
Julian traint dus ook bij Dijkmansport, maar ik ken hem niet. Door mijn autisme durf ik zelf niet te bellen met iemand die ik niet ken. Dat doet mijn vader voor mij.

Via Mark kregen wij contact met Arnoud van “Voys”, die aanbood in ruil voor een blog een mooi bedrag te doneren. En als ik ook een blog schrijf over de dag van de klim zelf op de Mont Ventoux, dan verdubbeld “Voys” het bedrag. Natuurlijk heeft mijn vader afgesproken dat ik twee blogs schrijf.

Langzaam zie je ze voller worden

Alle sponsoren, en in het bijzonder Voys en Jansen tweewielers, geven mij het gevoel dat ze vertrouwen in mij hebben en respect voor de manier waarop ik mij inzet voor “Klimmen met MS”. Ik heb op dit moment ruim €1100,- aan sponsoring mogen ontvangen, maar ben nog langs niet klaar. Er kan nog altijd één euro bij. Misschien wel net die ene euro die ons een MS vrije wereld brengt.

Al maakt het voor de opbrengst niets uit, ik wil op 5 juni twee keer de Mont Ventoux op. Eén keer voor het goede doel en één keer voor alle sponsoren die mij zoveel vertrouwen hebben gegeven. Misschien haal ik het niet om twee keer boven te komen, maar belangrijk voor mij is dat ik het probeer, dat is wat in mijn vermogen ligt.

Wil jij ook mee doen met Klimmen tegen MS 2019? Schrijf je dan nu in via de site!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Topsport

Amy

Als ik er aan terug denk, hoor ik het geknisper van de herfstbladeren onder mijn voeten. De intense geur van dennen, brengt mij daar weer, de magie van de Veluwe. Waar... › Lees meer

Een brief van Henny voor Minister Bruins over Fampyra

Henny van Dam

De toekomst van Fampyra ziet er niet rooskleurig uit. Maandag deelde Henny onderstaande brief welke zij naar Minister Bruins heeft gestuurd. Ook wij delen de brief in ... › Lees meer