Koersen en marathons: MS-Liga Vlaanderen

Wouter Marijsse

MS & MS liga Vlaanderen

Gepubliceerd: 30 maart 2018

Onlangs is Platform MS de samenwerking aangegaan met Wouter Marijsse. Nu verteld hij ons zijn persoonlijke verhaal en waarom hij gestart is met de Jongerenafdeling van de MS-Liga in Vlaanderen.

Koersen en marathons: MS-Liga Vlaanderen

Zoals hij zelf zegt is Wouter een geboren sporter. Fanatiek zet hij zich in om een succesvolle wielrenner te kunnen worden. De diagnose MS gooit roet in het eten. Koersen zit er niet meer in. Na een moeilijke periode waar hij sterker is uitgekomen start Wouter de jongerenafdeling van de MS-Liga is Vlaanderen op. Door, onder andere, het lopen van marathons zamelt hij geld in voor wetenschappelijk onderzoek naar MS. Een verhaal over doorzettingsvermogen en jezelf opnieuw uitvinden.

“Van jongs af aan ben ik al gebeten door de sportmicrobe. Het was echter pas - toen ik op mijn 15e met twee vrienden ging fietsen - dat ik de sport vond die echt bij me paste".

Van jongs af aan ben ik al gebeten door de sportmicrobe. Het was echter pas - toen ik op mijn 15e met twee vrienden ging fietsen - dat ik de sport vond die echt bij me paste. Wielrennen werd algauw meer dan een hobby, ik wilde er mijn beroep van maken. Alles moest dan ook wijken voor de fiets en het koersen. Ik had amper nog een sociaal leven, lette nauwlettend op mijn voeding. Kortom, zoals het een echte atleet beaamt.

De jaren verstreken en sommige weken ging het heel goed en reed ik de pannen van het dak. Andere weken voelde ik me moe en boekte ik nauwelijks vooruitgang. Sinds mijn 18 e was ik ook voltijds aan de slag in een tuincentrum, wat vrij zwaar werk was. Dat maakte de situatie er niet beter op. Nog fanatieker trainen en leven dan maar. Tot ik op een dag, na een training van 140 km, een slapend gevoel had in mijn been. Ik sloeg er geen acht op, dacht dat het vermoeidheid was. Maar het gevoel ging niet weg, integendeel. Het ging over in intense, stekende pijn. Wat ik ook deed, de pijn ging maar niet weg. Het fietsen moest ik voorlopig opgeven.

De diagnose multiple sclerose was dan ook een mokerslag

Ondertussen bleef ik werken maar was zo moe. Maanden verstreken voordat ik een arts raadpleegde. Na vele bezoeken aan verschillende dokters bleek de diagnose op 3 februari 2010 : multiple sclerose (MS). Een donderslag bij heldere hemel.  “Ga ik daaraan dood?” was mijn eerste reactie. Tja, ik wist helemaal niets over MS! Algauw bleek dat ik het koersen definitief mocht opbergen. Door mijn job mocht ik ook een streep trekken. Ik zat helemaal in de put. Wat moest ik doen? Ik herpak me!

Een uitlaatklep voor mijn zorgen vond ik in het uitgaansleven. Ik verzorgde me niet meer zoals een patiënt met MS dat behoorde te doen. Twee jaar lang liet ik me gaan tot mijn kinesist me wakker schudde. Als ik zo zou doorgaan zou ik op een dag in een rolstoel eindigen. Ik, in een rolstoel? No way! Ik nam contact op met mijn trainer die me begeleidde toen ik nog koerste. Ik moest en zou me herpakken. Mijn eerste doel: een halve marathon (21,7 km) lopen. Run for MS.

In 2014 liep ik de dodentocht - 100 km in 10u17min - en tal van andere ultramarathon van 50 tot 70 km

Hoe ik zo intensief kon sporten met pijn in mijn been? In het begin heb ik inderdaad afgezien. Maar ik verbeet de pijn en de vermoeidheid. Op den duur had en heb ik bij een inspanning echter geen last meer. Het gevolg van de endorfine die je lichaam aanmaakt tijdens het sporten. Al snel deed ik aan hele marathons mee. Waarom zamel je geen geld in met je sportprestaties, stelde een vriendin voor. En zo is Run for MS ontstaan, mijn eigen geldinzameling project voor MS.

In 2014 liep ik de dodentocht - 100 km in 10u 17min - en tal van andere ultramarathon van 50 tot 70 km. Dit allemaal voor de MS-liga Vlaanderen vzw en wetenschappelijk onderzoek. Begin 2015 volgde gedurende anderhalf jaar de éne opstoot na de andere. Hierdoor volgde ik meerdere maanden een traject in een revalidatiecentrum. Soms verminderde de zenuwpijn een beetje  en probeerde ik ondanks alles terug te lopen. Het was een woelige periode. Ondanks alles probeer ik ook de positieve kant van het verhaal te zien. Ik leerde mijn pijngrenzen verleggen, mentaal werd ik sterker en vooral heb ik de waarde en normen van het leven meer dan ooit op zak.

In mei 2017 ben ik binnen de MS-liga Vlaanderen vzw (België) een jongerenwerking opgestart.

Sinds augustus 2017 gaat het fysiek de goede kant op. Mijn lichaam heeft heel wat te verduren gehad en meer dan ooit moet ik naar mijn lichaam luisteren. Met constante zenuwpijn en vermoeidheid. Dankzij een heel medisch en fysiek team ben ik 2018 terug gekomen en in het loopcircuit.  In mei 2017 ben ik binnen de MS-liga Vlaanderen vzw (België) een jongerenwerking opgestart.

Het uitgangspunt van de MS-Liga Jongerenwerking is een steunpunt en gemeenschap voor jongeren met MS te zijn. Jongeren die de diagnose van MS krijgen zijn vaak op zoek naar een houvast en een gevoel van herkenning.  Onze jongerenwerking gaat daarom opzoek naar activiteiten en bespreekbare onderwerpen die leven bij jongeren met MS.

Wij bieden een luisterend oor en proberen een steunpilaar te zijn voor zowel jongeren met MS als hun familie. Hen wegwijs maken in de - soms moeilijke - financiële en sociale voorzieningen. Ook proberen we het wetenschappelijk onderzoek rond MS te stimuleren. Vanuit mijn eigen ervaring en waar ik acht jaar geleden behoefte aan had wil ik nu in de praktijk omzetten.

Samen met Platform MS uit Nederland zijn wij de samenwerking aangegaan. Hopelijk kunnen we zoveel mogelijk jongeren vanuit Vlaanderen stimuleren om zich aan te sluiten bij de Jongerenwerking.

Samen met www.platform.ms uit Nederland zijn wij de samenwerking aangegaan. Hopelijk kunnen we zoveel mogelijk jongeren vanuit Vlaanderen stimuleren om zich aan te sluiten bij de Jongerenwerking. Jongeren die reeds, al dan niet, aangesloten bij de MS-liga Vlaanderen vzw, moeten zich via [email protected] of via onze PM op onze sociale media www.facebook.com/MSLigaVlaanderenJongerenwerking en www.instagram.com/msliga_jongerenwerking aanmelden, dit omdat we privacy van de lotgenoten zoveel mogelijk willen respecteren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Marleen schreef:

  Mooi en moedig verhaal.

 • Amelia: MS is not a Stop sign!

  Amelia Grace Roe

  On Twitter we found the 17 year old Amelia using the hashtag #MSin5words. ... › Lees meer

  Hardlopen goed voor mijn MS

  Laura

  Ruim 10 jaar geleden kreeg Laura de diagnose MS, ik was 25 jaar. In haar pubertijd had ze al oogklachten gehad maar toen ze binnen een paar dagen niet meer kon lopen, ... › Lees meer