Leven met (O)MS

Bianne

MS & OMS

Gepubliceerd: 27 november 2017

Afgelopen vrijdag plaatsten wij een oproep betreffende OMS (Overcoming Multiple Sclerosis). Wij kennen het eigenlijk niet zo goed. Op onze vraag of mensen hun verhaal wilden delen omtrent OMS leverden vele reacties op waaronder die van Bianne. Zij stuurden binnen enkele uren al haar verhaal. Een verhaal over OMS. Lees mee...

Leven met (O)MS

Oef. Dat is wat ik dacht toen mij op een vrijdagmiddag op Facebook, na een reactie te hebben geplaatst op een bericht van Platform MS, werd gevraagd een verhaal te schrijven over een leven met OMS. En nee, dat is geen tikfout. Ik heb inderdaad de diagnose MS – sinds begin 2012 – maar sinds kort staat mijn leven ook in het teken van OMS: Overcoming Multiple Sclerosis.

De leefstijl is sowieso gezond, het heeft geen vervelende bijwerkingen. En weet je: zo kan ik in ieder geval niet over een paar jaar denken: “Wat als…?”

Een programma – of lifestyle – ontsproten uit het brein van de Australische arts George Jelinek. Steeds meer mensen zullen het misschien kennen als het ‘Jelinek-dieet’ of ‘OMS-dieet’, maar dat dekt de lading niet helemaal. Het is écht een manier van leven, en omvat naast een bepaald voedingspatroon ook andere belangrijke leefstijlfactoren als bewegen en ontspannen.

Oef, dacht ik dus. Want hoe vang je een complete levensstijl in een verhaal dat niet al te langdradig wordt? Weet je wat… laat ik gewoon bij het begin beginnen.

Zoals voor velen onder jullie vast wel het geval is, had ook ik in de afgelopen jaren al herhaaldelijk de naam Jelinek in verband met MS voorbij zien komen. En zoals zoveel dingen bij mij soms wat tijd nodig hebben om te landen, duurde het ook even voordat ik bereid was me überhaupt in deze man en zijn programma te verdiepen. Wát een pil is dat boek, en ja, er staan veel wetenschappelijke dingen in die ik ook echt niet meer allemaal kan reproduceren. Toch ben ik er aan het begin van de zomer mee begonnen. Ik zette het Engelse e-book (er is ook een Nederlandse gratis (!) versie op internet te vinden) op mijn e-reader en ging van start. Wat volgde was het ene aha-moment na het andere. Het klinkt allemaal zo logisch! Vraag me niet te vertellen waarom, en hoe het nu precies zit, daar zijn anderen (en vooral meneer Jelinek zelf) veel beter in. Lees het boek, zou ik zeggen, hij stelt je niet teleur. En kijk ook zeker eens op de website.

Dit is het programma in een notendop:

Voeding en supplementen

 • Een plantaardig ‘wholefood’ eetpatroon mét vis, en zoveel mogelijk zónder verzadigde vetten
 • Aanvullend Omega 3-vetzuren in de vorm van lijnzaad- of visolie
 • Eventueel een vitamine B12-supplement

Vitamine D

 • Het doel is een hoge vitamine D-waarde, tussen 150 en 225 nmol/l (in de zomer grotendeels uit zon en voeding te halen, en vooral in de winter aan te vullen met minimaal 5.000 IU per dag)

Meditatie

 • 30 minuten per dag (hier ben ik zelf nog wat zoekende, tips zijn welkom!)

Bewegen

 • 20-30 minuten, zo’n vijf keer per week, liefst buiten en afgestemd op je mogelijkheden

Medicatie

Eenmaal halverwege het boek vertelde ik mijn moeder erover, waarop zij zei: “Begin gewoon!” En zo geschiedde. Van het ene op het andere moment at ik geen vlees meer. Geen dierlijke zuivel (toegegeven: ik at al enige tijd lactose- en glutenvrij, omdat ik me daar beter bij voelde). Meer groenten. Meer vis. Gluten mogen, maar ik mis ze niet. Ik ging letten op mijn vitamine D en lag tijdens elke lunchpauze (ik ben freelance vertaler en werk vanuit thuis) een kwartiertje in m’n bikini in de zon. Ik ging (vrijwel) elke dag bewegen – sport, wandelen, fiets in plaats van auto.

Twee dingen waren het ingewikkeldst, als je het al zo mag noemen: boodschappen doen en buiten de deur eten. Oh, en het uitleggen aan je omgeving, dat blijft een dingetje. Boodschappen doen betekent nu veel etiketten lezen. Het is de bedoeling bepaalde vetten zoveel mogelijk te mijden, en jeetje, die zitten dus in van alles. Zonnebloemolie bijvoorbeeld (uit den boze bij OMS) zit ook in dingen als rijst- of sojamelk. Het is dus even zoeken, maar na een paar weken is je looproute in de supermarkt veranderd, weet je ook de weg naar de natuurwinkel en handige websites te vinden en heb je enkele snackalternatieven paraat.

Nu heb ik voor mijn gevoel de controle weer terug, ook al is het nog maar te bezien hoe effectief het op de lange termijn zal zijn.

Het voelt wel lekker, te weten wát je nu precies bij elke maaltijd naar binnen lepelt. Alles wat je eet, voedt je lijf ook echt. Buiten de deur eten vind ik tot nu toe het lastigst. Bij vrienden of familie thuis is prima, dan haal ik de boodschappen wel of geef recepttips. Maar in een restaurant betekent het veel vragen en goed nadenken. Dat vind ik niet zo ontspannend, al zeg ik het zelf. Dus ik houd het tegenwoordig bij sushi en andere Aziatische keukens, zoals Vietnamees en Koreaans.

Maar op het forum van OMS Nederland op Facebook zijn ook genoeg mensen die al goede ervaringen hebben opgedaan in restaurants, waarbij de koks ervoor open stonden (het soms zelfs een leuke uitdaging vonden) het eten OMS-proof te maken. Een aanrader dus, dat forum, mocht je willen beginnen (https://www.facebook.com/groups/1063443403677546/). Daar vind je ook veel handige documenten, waaronder het Nederlandse boek.

Wat ik heb gemerkt, is dat het niet alleen je manier van leven, je lifestyle, maar ook je manier van denken, je mindset, verandert. Van een MS-patiënt die vrij lijdzaam afwachtte wat haar zou overkomen en braaf de adviezen van neuroloog en MS-verpleegkundige opvolgde, veranderde ik in een vrouw met de diagnose MS, die haar leven weer meer in eigen hand heeft en met haar neuroloog en verpleegkundige overlegt. Dat proces was al enige tijd aan de gang. Er moest gewoon meer zijn dan medicatie (die me bijna een leverontsteking opleverde, me zeer vermoeid maakte en me tot op het randje van depressiviteit bracht) en een instelling van ‘maar zien wat er gebeurt’.

Nu heb ik voor mijn gevoel de controle weer terug, ook al is het nog maar te bezien hoe effectief het op de lange termijn zal zijn. De ervaringen van anderen en resultaten van OMS zijn echter veelbelovend. De leefstijl is sowieso gezond, het heeft geen vervelende bijwerkingen. En weet je: zo kan ik in ieder geval niet over een paar jaar denken: “Wat als…?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Hellen schreef:

  Ik ben zo veel aan het lezen over hoe goed moet leven/eten met MS, interessant zeker, maar dit wil ik ook niet. Hierdoor wordt het te druk in mijn hoofd.

 • Maud Meijer schreef:

  15 jaar klachten gehad nooit erkend!Sinds 10 jaar weet ik wat er loos is opgelucht!Maar begint nu progressief te worden. Medicijnen heb ik een groot vraagteken bij.6 jaar geleden 10dagen Portugal geweest klachten weg.Nu na 1 1/2 dag Italië bibberen,evenwicht lopen alles ok.Wie heeft hier ervaring mee

 • Mathieu schreef:

  Mijn vrouw heeft nu 8 jaar MS en door een heftige schub 4 jaar terug zijn we OMS op het spoor gekomen. Sindsdien is MS geen dreigend onbekend gevaar meer maar iets positiefs waardoor we als gezin gezond zijn gaan leven. De jaarlijkse, steeds erger wordende, schubs zijn gestopt. In die tijd kon ze eigenlijk niet meer dan een uitje van 2 uur in het weekend aan, de rest was rusttijd. dat is allemaal voorbij en ze leidt nu een actief leven met 20 uur werk en daarnaast de zorg voor onze jonge kinderen. Ze is wat sneller moe dan ik en als we een feestje hebben tot diep in de nacht dan heeft ze daar nog een paar dagen last van. Voor ons is OMS dus echt een geschenk geweest.

  Wij hebben OMS niet ontdekt via Facebook overigens en ik zou aanraden om het OMS boek te lezen voordat je op de fora gaat kijken. Ik had tijdens de schub toegang tot de wetenschappelijke databases en kwam zo het onderzoek op het spoor dat de basis van OMS vormt. Daar gaan je haren echt van overeind staan. Er blijkt al decennia lang onderzoek naar buiten te komen dat wijst op de specifieke rol van o.a. vet in het ziekteverloop. Dat gaat echt veel verder dan “eet gezond en het komt wel goed”.

  De pionierspaper is van Dr Swank in de Lancet van 1990 ( https://overcomingms.org/wp-content/uploads/Swanks-paper-1.pdf ). Als je gevoelig bent voor wetenschappelijk onderzoek dan zou ik die paper lezen en daarna op zoek gaan naar onderzoek dat de onjuistheid van Swank aantoont. Als je dat – net als ik – niet kunt vinden dan kun je concluderen dat je goed zit 🙂 Swank was de pionier en Jelinek, grondlegger van OMS, heeft zijn werk gemoderniseerd en uitgebouwd. Zodoende kun je beter OMS als leidraad gebruiken dan het exacte dieet van Swank volgen.

 • Libello schreef:

  Wil je meer weten over OMS en in contact komen met andere OMS-ers, word dan lid van deze besloten groep (dit is een andere groep dan die in het artikel van Bianne staat): https://www.facebook.com/groups/532039397164819/

  Of like en volg deze pagina voor informatie en inspiratie voor heerlijke recepten: https://www.facebook.com/OMSleefstijl/

 • Maxime Hoeberichts schreef:

  Ik vind het knap van je! Ik ben na een paar weken gestopt door de commentaren op de site, zo van als je een eetlepel olijfolie gebruik kap er dan maar mee want dan werkt het niet etc. Ik vond de sfeer niet leuk, maar ga het binnenkort weer oppakken. Was al vegetarisch dus dat scheelt 🙂 maar ik sluit me niet meer aan bij de FB groep. Ik vond het een heel moeilijk dieet, dronk eigenlijk alleen eigen smoothies met veel groente en sojamelk en rauwkost, of droog brood. Voor de ingewikkelde recepten geen energie helaas… Succes!!

  • Bianne schreef:

   Hoi Maxime, wat vervelend dat je de FB-groep zo hebt ervaren. Het blijft natuurlijk een grote groep mensen, en daar zitten er (net als in zoveel FB-groepen) altijd wel een paar tussen die snel hun oordeel klaar hebben of net iets te hard uit de hoek komen. Maar je vindt er (inmiddels) ook goede ideeën, handige tips, etc.
   Toch goed dat je het weer wilt oppakken, ondanks deze eerdere ervaring. Wat die (extra vierge) olijfolie betreft: je mag er wel mee bakken in de oven ;-). Die oven is sowieso mijn grote vriend. Lekker krokant gebakken aardappeltjes… groenten (van witlof en spruitjes tot paprika en tomaatjes).. vis… alles gaat erin. Kwestie van snijden of op een bakpapiertje leggen, oven op 180/200 graden en onder het genot van een tijdschrift of boek wachten tot het klaar is. En in de pan is olijfolie ‘uit den boze’, maar met een bakpapiertje in je droge pan kun je ook prima iets bakken. Misschien helpt dat? Kijk ook eens bij Rens Kroes, of bij Deliciously Ella. Hun kookstijl sluit best goed aan op OMS, en met wat kleine aanpassingen zet je vrij eenvoudig iets heel lekkers op tafel. Succes. Ik hoop dat je er dit keer blijer van wordt en het daardoor makkelijker kunt vasthouden!

   • Maxime Hoeberichts schreef:

    Bedankt voor je uitgebreide informatie, mij was verteld dat je zowieso geen olie mag, ook het meeste brood was taboe. Ovengerechten maak ik vaak, wist echt niet dat dit dus wel mocht. Vraag me wel af waarom je er niet in mag bakken in de pan maar wel in de oven? Tjah… de groep vond ik vaak best extreem, bij iedere opmerking of vraag kreeg ik weer 10 meldingen van mensen die zeiden dat het verkeerd was. Ik voelde me trouwens dat dieet trouwens ook echt niet goed, heb toen een enorme helse schub gekregen ook. Ik wil het oppakken zodra ik hersteld ben en er klaar voor ben (gooi schaamtevol mijn zakje chips weg nu). Hoe dan ook, voeding is belangrijk voor iedereen! Maar ik word als MSer soms wel gek van mensen die beweren genezen te zijn door biv. yoga, dansen, voeding, vasten etc. MS kan een hele poos stabiel blijven maar genezen zul je nooit is mijn mening… Veel succes!!

    • Bianne schreef:

     Hoi Maxime, allereerst: wat vervelend dat je in die periode ook een nare schub hebt gehad waar je nog herstellende van bent. Ik hoop dat het snel beter gaat. En dat is inderdaad de crux: je moet voor zoiets echt klaar zijn. Had me dit een paar jaar geleden onder m’n neus gehouden en ik had m’n neus ervoor opgetrokken. Lees er misschien al eens iets over en kijk of het op een gegeven moment landt en goed klinkt en voelt.
     Hm.. dit wordt volgens mij weer zo’n uitgebreid antwoord. Zit je er klaar voor? 🙂
     Het ligt inderdaad wel iets genuanceerder dan: je mag geen olie. Het ligt aan het soort olie (enkel extra vierge olijfolie en lijnzaadolie) en aan de manier waarop het gemaakt is. Als olie bij de productie wordt verhit, heeft het (als ik het goed heb begrepen) eenzelfde schadelijk effect als andere ‘uitgebannen’ vetten. Vandaar ook dat je het beter niet in de pan kunt gebruiken, omdat dit de samenstelling van de olie op dezelfde wijze verandert. Het oppervlak van de pan wordt heter dan de oven (verbaasde mij ook, maar blijkbaar is dat zo). De één is hier trouwens stelliger en consequenter in dan de ander. Het is uiteindelijk aan jou hoe je het in je leven toepast. Daar kunnen mensen je wel tips over geven, maar het is jouw leven, jouw lijf en jouw gevoel. Doe wat goed voelt, dat zou wat mij betreft in een leven met MS de rode draad moeten zijn.
     En nee, van uitspraken over voeding of yoga of wat dan ook dat MS zou genezen krijg ik ook de kriebels. En Jelinek ook (of nou ja, hij zal het waarschijnlijk anders formuleren, haha). Ik zie OMS meer als een middel om de spreekwoordelijke hond uiteindelijk (het duurt een tijdje voordat het effect merkbaar is) z’n hok in te sturen, ‘af, koest, in je mand’, en geen aanleiding te geven er weer uit te komen. Of dat ook echt gaat lukken: géén idee. Maar proberen zal ik :-).
     Mocht je nog andere vragen hebben, stel ze gerust. Bijvoorbeeld via Facebook, of misschien kan Floris je m’n mailadres geven.

 • Marien schreef:

  Mindset is lastig maar te doen! Ik zelf merk positief eff. bij een mindfulness based cognitieve therapie. Een belangrijk onderdeel bij het mindfulness stuk (feitelijk het bewust in het NU zijn) is meditatie. Op http://www.gerschurink.nl/audio.php staan wat bestanden om je te helpen/gidsen bij meditatie. Mij beviel vooral de ademhaling. Dit lukt ook gemakkelijk zonder deze tape en een goed meditatief muziekje (al die onderbrekingen zijn in het begin misschien handig maar de bedoeling is na een paar keer wel duidelijk). Dan wel een timer nodig anders blijf ik uren zitten 🙂 Toi toi toi

  • Bianne schreef:

   Dank voor de tip! Het is inderdaad nog wat zoeken, maar ik heb er alle vertrouwen in gaandeweg manieren te vinden die bij me passen en daardoor ook vol te houden zijn. Ik ga ernaar kijken/luisteren, Marien!

   • Marieke schreef:

    Er is een goed veganistisch youtube stel the happy pear genaamd. Zij laten ook zien hoe je zonder vet maar met water prima groentes kunt bakken in de pan. Vegan no oil. heel geschikt dus. Als het klaar is kun je nog een goede olie toevoegen. (wat zij niet doen)

 • Fampyra strijdster Mariëtte in Den Haag

  Mariëtte Endel

  Platform MS wordt onderdeel van de MS Vereniging! En om te laten zien wat dit exact betekent delen wij deze week gezamenlijk de verhalen omtrent de Fampyra strijd. In ... › Lees meer

  What if – Wat als….?

  Suzanne Joof-Aries

  Wat als ik naar de dokter ga en hij zegt dat ik geen suiker of chocolade mag hebben? Nee ik wacht nog even en geniet nog lekker van mijn eten..... Diabetes. Wat als mi... › Lees meer