Met MS naar Nieuw Zeeland…

Saskia Saunier

MS & Vakantie

Gepubliceerd: 20 april 2020

Nieuw Zeeland staat al lang bovenaan haar lijstje van reizen die ze nog eens wil maken. Wat haar alleen heeft tegengehouden, is de lange reis naar de andere kant van de wereld. Ze vraagt zich erg af of ze haar lichaam zo'n lange reis aan kan doen en stelt het dus steeds uit om er naartoe te gaan. Tot de zomer van 2016. Ze is al bijna vier jaar vrij stabiel gebleven met de MS en ze voelt zich sterk. Ze heeft ook heel duidelijk het gevoel dat nu het moment is om de reis te gaan maken. En ze neemt de ervaring van drie andere verre reizen mee, die ze na de diagnose heeft gemaakt en die haar veel vertrouwen hebben gegeven.

Met MS naar Nieuw Zeeland…

Twee weken voor vertrek is bij mij de spanning al erg voelbaar. Ik zie erg op tegen de vliegreis: 24 uur vliegen in totaal met een overstap in Singapore van 15 uur. Hoe ga ik dit overleven? En gaat het lukken om de vier weken in Nieuw Zeeland goed door te komen? Ik heb nog niet zo lang geleden behoorlijk last gehad van duizelingen. Op een gegeven moment was het zo vervelend dat ik me zorgen maakte of de reis wel door kon gaan. Omdat het vooral te maken heeft met spanningen door mijn werk, heb ik het gevoel dat vier weken Nieuw Zeeland me juist wel goed zullen doen.

Dat ik de dagen erna total loss zal zijn, geeft de doorslag het niet te doen

Een dag voor de vliegreis ga ik al naar Schiphol om daar te overnachten; we vliegen de volgende dag in de ochtend en moeten er dus al bijtijds zijn. Op Schiphol ontmoet ik al veel mensen van de groep, allemaal leuke mensen. Dat stelt wel gerust; ik heb zin in de reis! De vluchten vallen me mee, ik kom ze goed door. In Singapore heb ik een kamer geboekt om een aantal uren te kunnen slapen. Ik heb niet het idee dat ik veel geslapen heb, maar voel me wel uitgerust. Na nog even lekker gedoucht te hebben, ben ik klaar voor het tweede deel van de reis.

In Nieuw Zeeland heb ik behoorlijk last van de jetlag; het duurt best een tijd voor ik enigszins in het ritme zit. Ik slaap geen enkele nacht goed door, maar rust blijkbaar toch wel genoeg uit. Het verbaast me hoeveel energie ik heb om alles goed vol te houden en elke dag weer nieuwe dingen te zien en mee te maken. Natuurlijk heb ik ook wel rustmomenten nodig en die pak ik ook regelmatig. Maar ik hoef niets te missen en kan goed aan alles meedoen.

Nieuw Zeeland is een typisch wandelland. Wandelen is voor mij best inspannend en ik merk na een poosje dat mijn rechterbeen vermoeid raak. Het is dus belangrijk om goed af te wegen wat ik wel en niet kan doen. Veel wandelingen zijn relatief kort en daar doe ik ook gewoon aan mee. Dit gaat me redelijk goed af. Wel merk ik dat het vele klimmen ervoor zorgt dat ik sneller vermoeid raak. Dan gaat mijn been slepen en is hij lastiger op te tillen.

Eenmaal eraan begonnen, moet je het afmaken

In mijn achterhoofd heb ik steeds de Mont Ventoux; als ik die op kan klimmen, dan lukken deze wandelingen mij ook wel! Een lastig moment is voor mij als de mooiste dagwandeling van Nieuw Zeeland op het programma staat, de Tongariro Crossing. Een wandeling die ik heel graag had willen doen en die ik vroeger ook zeker aan had gekund en heel erg leuk had gevonden.

Ik twijfel en geloof dat ik hem wel zou kunnen, als ik genoeg tijd er voor krijg en als ik met stokken wandel. Maar eenmaal eraan begonnen, moet je hem afmaken. Dat en ook het feit dat ik de dagen erna total loss zal zijn, geeft de doorslag om het niet te doen. Ik wil geen risico nemen voor de rest van de vakantie. Gelukkig heb ik een mooi alternatief. In de ochtend vlieg ik over een gebied met drie vulkanen en in de middag maken we een mooie wandeling door het natuurpark.

Mijn eerste rust- en relaxmoment pak ik als we een hotel in de buurt van een spa hebben. In de ochtend hebben we een leuke excursie naar een Maoridorpje gemaakt en in de middag ga ik heerlijk naar de spa toe. Ik neem me al voor om daar een behandeling te laten doen. Ik heb geluk, want er is net een massage afgezegd. Het is een heerlijke massage van een uur op grond van aromatherapie. Ik kan zelf het aroma uitkiezen en kies voor iets dat helpt tegen een jetlag.

Ik merk dat de energie al op begint te raken

Na de massage voel ik me heerlijk ontspannen en kan ik nog even nagenieten in een luie ligstoel met een kopje thee erbij. Op en top genot! Daarna geniet ik nog lekker even van de warme baden. Een lekkere salade en een fruitsmoothie in de spa maken het helemaal compleet.

Een ander relaxmoment is in Queenstown. Dat is al redelijk aan het eind van de vakantie en dan merk ik ook dat de energie een klein beetje op begint te raken. Ik heb in de ochtend eerst een mooie excursie met een spectaculaire rit in een jetboat over een hele mooie rivier. In de middag word ik weer bij het hotel afgezet. Dit hotel heeft een bubbelbad. Ik trek mijn bikini aan en geniet bijna een uur lang van het bubbelbad. Wat een heerlijke manier om te ontspannen!

Ik geniet van elke dag en elk moment in Nieuw Zeeland. We zien zoveel mooie natuur en worden elke keer weer verrast door een andere mooie plek: vulkanisch gebied, veel helderblauwe meren en rivieren, prachtige groene bossen en mooie planten tijdens de wandelingen, bergachtig landschap, fjorden, gletsjers, mooie stranden.

Het overtreft al mijn verwachtingen

Ook zijn de Nieuw Zeelanders hele vriendelijke en relaxte mensen. Dit alles zorgt ervoor dat ik me echt thuis voel en snap waarom mensen naar dit land verhuizen. Ik realiseer me ook regelmatig hoe bijzonder het is dat ik deze reis maak en hoe blij ik ben dat het allemaal zo goed uitpakt. Het is echt mijn droomreis geworden en overtreft zelfs nog alle verwachtingen!

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Het einde van het begin…

Floris

Het nieuwe verhaal van onze oprichter, Floris. Een verhaal over 2018. Een verhaal over 2019. De groei. De enorme community die wij met elkaar... › Lees meer

Ik wil dingen meemaken en beleven…

Anne

Anne (59) is getrouwd met Huub (62 en MS). Samen hebben ze drie kinderen en kleinkinderen. Ik barst nog van de zin om meer uit het leven te halen, hij vergeet steeds m... › Lees meer