Tecfidera als medicatie

Lissy Vlemmings

MS & Medicatie

Leeftijd: 30

Gepubliceerd: 15 juli 2019

Lissy vertelt ons over haar medicatie. Welke ze gehad heeft en hoe ze daarop reageerde en welke ze nu gebruikt met eventuele bijwerkingen. Er zijn veel verschillende soorten, hoe heeft zij die keuze kunnen maken? Je lees het hier.

Tecfidera als medicatie

Mijn naam is Lissy ben 30 jaar oud en hierbij een stukje over mijn medicijn. Ik ben begonnen met rebif te spuiten, want toen waren er nog geen pillen.
Dat heb ik ruim een half jaar gedaan, maar de griep bijverschijnselen gingen maar niet weg dus ben ik er mee gestopt, want het medicijn mag niet erger zijn als de kwaal. Aldus mijn neuroloog en ms verpleegkundige.

Je kon haaruitval krijgen, dat vond ik een vervelend idee

Gelukkig waren er toen wel pillen. Dus een gesprek gehad over wat dan... Ik kon er uit drie kiezen: aubagio, tecfidera en nog een, maar die naam ben ik kwijt.

Na veel nagedacht te hebben en te hebben gekeken naar de aantal procenten dat het werkt, ben ik gegaan voor Tecfidera, die werkt in de 40% en de andere in de 30% plus (dat weet ik nog wel) dat je van Aubagio haaruitval kon krijgen. Dat vond ik een vervelend idee.

Tecfidera dus, die bijverschijnselen vielen wel mee: maagdarmklachten, flushing dat zijn de belangrijkste. Mij werd verteld als je goed vet eet en het met het eten in neemt, dan kunnen de maagdarmklachten meevallen. En voor de flushing kan je sinaspril pakken.

Als ik maar niet naar de wc hoef..

Ik vond het wel een beetje eng want in die tijd was ik bij libra blixembosch aan het revalideren. Met het idee als ik maar niet steeds naar de wc hoef. Dus ik ben begonnen met in de ochtend een boterham met pindakaas en een goede beker volle chocomelk, en de andere meteen na het avondeten.

Dat ging super goed. En wat de flushing betreft die heb ik wel... ongeveer een half uur een rood en prikkelend hoofd, en ooit wat meer, hals armen en benen, vervelend als je net over straat loopt, iedereen kijkt je aan maar ach als het daarbij blijft.

En dat gaat dus als vanaf april 2015 goed. Voor zo ver ik weet dan. Dat is mijn verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • Van Hofstraeten Ann schreef:

  Ik vind het goed dat ik nu u verhaal lees mijn man spuit nu 3 jaar met plegridy om de veertien dagen .de griepsverschijnselen worden erger en erger hij heeft meer last van de bijwerkingen van plegridy dan van zijn MS.dus hij gaat ook stoppen met spuiten . woensdag moeten we naar de neuroloog .om zijn beslissing van medicatie door te geven.we hebben twee keuzes gekregen aubagio en tecfidera.hij vind het moeilijk om te kiezen .we kennen twee mensen die tecfidera gebruiken .die zijn daar positief over .ja alleen die flushings hebben ze alle twee .nu hebben we nog een derde verhaal gehoord over de tecfidera.die positief is . Zijn er die ervaring hebben met de aubagio?

  • Remco Reesink schreef:

   Ik gebruik zelf al een jaar de Aubagio en ik heb 0 bijwerkingen. 1 pil per dag, dus erg makkelijk. Voor mij was dit de beste keuze.

 • Pieken en dalen op de Ventoux

  Jeannine van Roon

  Klimmen tegen MS. Ook Jeannine doet mee. Samen met Team Vlinder gaat zij op 5 juni de berg op. Wil je Team Vlinder steunen? Dan kan dit via deze link. Voor nu het verh... › Lees meer

  Van diagnose naar Aubagio naar Copaxone

  Melanie Kort

  Veel verhalen welke wij ontvangen gaan over de diagnose. De afspraken bij de neuroloog. MRI. Lumbaal punctie. En dan die diagnose. Het zal nooit wennen. Daarom is het ... › Lees meer