Mooie dingen aan de horizon

Tamar

MS & Ontwikkeling

Gepubliceerd: 2 april 2021

Wat een mooie mijlpaal. Platform MS bestaat 5 jaar! Floris heeft er in 5 jaar tijd een platform van gemaakt waarin mensen met MS en hun omgeving ervaringsverhalen kunnen delen en lezen. Er is herkenning en erkenning. Er zijn positieve verhalen en emotionele verhalen. MS heeft nou eenmaal 1000 gezichten. Iedereen beleeft en ervaart het anders. Met één gemene deler... MS.

Mooie dingen aan de horizon

Ik heb al een aantal verhalen mogen delen bijv. over de collecteweek of over mijn revalidatie traject. Nu een foto met een verhaal. MS betekent namelijk met regelmaat afscheid nemen. Afscheid nemen van zaken waar je nog lang geen afscheid van wil nemen. In mijn geval bijv. van mijn werk als juf in het basisonderwijs.

Altijd. Maar soms nog wat erger. 

Maar ook afscheid van tennissen, hardlopen, snowboarden. Ook een langere tijd shoppen, spontane uitjes, dagje op pad met het gezin, lang lopen, in de middag op pad gaan. Dat is er 'bijna' niet meer. In de middag moet ik slapen, even een beetje bijtanken.

De voornaamste reden? De alles overheersende moeheid. Altijd. Maar soms nog wat erger. En een nacht (of een week, of langer) goed slapen, lost dat niet op. En steeds komt er ineens weer iets waarvan je beseft dat het eigenlijk niet meer gaat. Dat de prijs die je achteraf betaalt te hoog is.

Lekker negatief allemaal. En ik voel me nu eenmaal beter bij positief denken. Het kan allemaal nog zoveel erger. Ik kan nog lopen. Dus ga ik wandelen. Soms alleen, soms met mijn man en/of kinderen. Of met een vriendin. Maar het liefst elke dag even naar buiten. Dat is echt lekker. En steeds vaker moest ik dan echt een foto maken van iets wat ik onderweg zag.

Er zijn nog zoveel mooie dingen aan de horizon.

Ik kreeg van mijn familie een compactcamera voor mijn verjaardag een paar jaar geleden. Dus ik ging er vaker even op uit om foto's te maken. Ik kreeg er plezier in en voelde dat ik ontwikkelde. Dat ik anders ging kijken naar alles om me heen. Hoe fijn als je voelt dat er iets is waar je blij van wordt, iets wat lukt, iets wat ontwikkelt.

In november heb ik een systeemcamera gekocht. Ik ben zelfs begonnen met een online basiscursus. Alles in mijn eigen tempo. Teveel info verwerk ik gewoon niet. Veel herhalen en dan merken dat je je camera leert kennen. Dat er nieuwe opties komen, omdat je je instellingen zelf gaat instellen en niet de automatische stand gebruikt.

Ik heb een hele fijne hobby gevonden. Iets waar ik mijn ei in kwijt kan. Rustig aan, maar heel fijn om iets te vinden waar ik toch nog in ontwikkel. Waar ik plezier in heb. Er zijn nog zoveel mooie dingen aan de horizon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Hielke schreef:

  Wat mooi beschreven, Tamar. Tot in hoeverre dat kan, voel ik met je mee. En ik herken er de veerkracht en levenskunst van onze Oma in. Ik heb bewondering voor je, grote nicht!

 • Piet van de Linde schreef:

  Beste Tamar, geweldig hoe jij met deze rot ziekte omgaat. Je bent een groot voorbeeld voor alle mensen die aan MS leiden. Fantastisch dat je een mooie hobby hebt ontdekt. Ook fijn voor ons want wij mogen mee genieten van de prachtige foto’s die jij maakt.
  Veel succes met je hobby.
  Piet en Mattie van de Linde

  • Tamar schreef:

   Wat een mooie fijne reactie. Lees het nu pas. Maar dank jullie wel! Fijn dat jullie meegenieten van mijn foto’s!!

 • witte schreef:

  mooie positieve blog,veel herkenningpunten als mede ms-er……

 • Corry Zantema schreef:

  Lieve Tamar, wat ben ik trots op jou! Mijn lieve nicht die zo dapper en moedig in het leven staat! Veel sterkte en veel plezier bij het fotograferen!

 • Cathérine schreef:

  Inspirerend verhaal over loslaten en omdenken! Het resultaat mag er wezen, lieve Tamar!! Je foto’s zijn een streling voor het oog!!

 • Sandra Balk schreef:

  Dikke kus!

 • Arisha schreef:

  Lieve buuf, wat mooi geschreven en wat fijn dat je weer iets te doen hebt waarin je je kan ontwikkelen!!! Blijf ervan genieten! Liefs!!

  • Tamar schreef:

   Thanks lieve buuf!
   En ja het is zo’n fijne hobby, die ik kan doen als ik er energie voor heb. Maar waarin niets moet.
   En waarin ik merk dat ik vooruitga. Vind ik ook fijn! Thanks lieverd

 • Fampyra strijdster Mariëtte in Den Haag

  Mariëtte Endel

  Platform MS wordt onderdeel van de MS Vereniging! En om te laten zien wat dit exact betekent delen wij deze week gezamenlijk de verhalen omtrent de Fampyra strijd. In ... › Lees meer

  Van vrachtwagen naar scootmobiel

  Ben de Groot

  Vandaag het verhaal van Ben de Groot, 40 jaar jong. Hij heeft 10 jaar MS. Bijna 20 jaar is hij vrachtwagenchauffeur geweest, gereden door half Europa met van alles in ... › Lees meer