MS als afkorting

Annelies van der Heide

MS &

Gepubliceerd: 28 juni 2017

Het nieuwste verhaal van Annelies. Over plassen, evenwicht, salade, briefjes, boodschappen en uiteraard MS. Wat is er nog mogelijk in het leven van Annelies? En waar heeft zij hulp bij nodig? Wisten jullie trouwens dat je kan doneren aan het Nationaal MS fonds en dat je zelf ook kan collecteren?

MS als afkorting

De afkorting MS wordt niet alleen gebruikt voor Multiple Sclerose, maar MS wordt ook gebruikt bij Microsoft. Je hebt MS mode en in de scheepswerf geven ze een schip een naam die begint met MS. En zo zullen er vast nog een aantal zijn. Ook bij mij op het werk gebruiken we de afkorting MS. En nee, ik werk niet in de zorg zoals jullie weten.

Nu zullen jullie je vast afvragen waarom wij dan de afkorting MS gebruiken. Wij gebruiken de afkorting voor onze maaltijd salades. Als wij die op moeten schrijven i.v.m. de data dan korten we dat dus af met MS. In het begin toen ik er kwam werken, zo'n 15 jaar geleden, had ik geen benul van deze afkorting.

Ik wist wel wat MS was, maar me er nooit zo in verdiept. Je slaat er dan ook geen acht op als je MS kip, MS geit, MS tonijn, enz. op schrijft. Voor mij stond dat toen voor maaltijd salade. Maar nu ik het zelf heb kijk ik er toch wat anders tegen aan. Niet dat ik het erg vind om het op te schrijven en sta er ook niet altijd bij stil, maar soms ga ik er wel over na denken. Denk dan aan de dingen die ik allemaal nog kan, maar ook aan de mensen met deze ziekte die het allemaal niet meer kunnen.

Als ik denk van dat moet ik niet vergeten dan vergeet ik het juist.

Gelukkig kan ik nog alles, al is het af en toe wel even met een stapje terug. En sommige dingen door evenwicht verlies moet ik laten, maar als dat alles is, denk ik dan. Maar als ik er dan wat meer over na ga denken, kom ik tot de conclusie dat het heel langzaam en geleidelijk aan er in sluipt.

Ik kan, bijvoorbeeld, niet lang meer mijn plas op houden, 'vroeger' geen problemen mee. Kon het heel lang ophouden, maar als ik nu voel dat ik moet plassen, moet ik ook echt gaan, anders doe ik het in mijn broek. Moet ook niet tegen het plassen aanzitten als ik opeens een hoestbui krijg of de slappe lach, want dan kan ik wel eens wat drupjes laten vallen. Geheugen is ook zoiets. Mijn lange termijn geheugen is niet zoveel mee aan de hand, maar mijn korte termijn geheugen.

Het gevoel dat je aan de grond vast genageld staat en dus geen stap meer kan verzetten.

Ik kan zo dingen twee keer vertellen of vragen. Als ik denk van dat moet ik niet vergeten dan vergeet ik het juist. Tegenwoordig gebruik ik briefjes met boodschappen doen terwijl ik "vroeger" alles uit mijn hoofd wist. En eigenlijk kan ik ook beter briefjes gebruiken als ik iets niet moet vergeten. Doppen open draaien gaat ook steeds moeilijker en er vallen ook steeds meer dingen uit mijn handen. Ik gooi het dan altijd maar op de MS, maar misschien hoort het wel bij ouder worden.

Ook aan het lopen merk ik wel dat het soms even niet wil zo als het zou moeten. Ik mag graag op hakken lopen, nou ja ik moet wel op hakken lopen, anders ben ik een dwerg bij mijn vriend 😉 Tot nu toe gaat dat ook wel goed. Ga wel eens door mijn enkel maar dat doe ik op platte schoenen ook wel. Maar merk dat ik wat meer slinger of dat mijn benen opeens blokkeren. Het gevoel dat je aan de grond vast genageld staat en dus geen stap meer kan verzetten. Het duurt gelukkig maar even en kan het tot nu toe nog aardig verbloemen.

Er is wel remmende medicatie voor sommige vormen van MS, maar nog geen genezing.

Maar of dit nu aan de hakken ligt kan ik niet echt zeggen, want op schoenen zonder hak heb ik dit ook. Hele lange stukken lopen/slenteren is ook geen succes. Dat heb ik gemerkt toen ik deurtje mocht bellen voor het MS fonds. Ik heb de straat die ik moest lopen maar in gedeelten gedaan.

Toen merkte ik ook dat er nog best veel mensen zijn die niet weten wat MS is, vooral veel oudere mensen viel mij op. Ook kreeg ik de vraag of het belangrijk was om iets te geven. Moest er inwendig wel even om lachen. Natuurlijk vind ik het belangrijk dat er iets gegeven wordt, al is het maar 10 cent, alle beetjes helpen. Ik heb dan ook heel vriendelijk geantwoord: "Ik vind het wel belangrijk, maar het is geen verplichting om iets te geven."

Waarom ik het dan belangrijk vind was de vraag. Heb toen mijn best gedaan om het zo goed mogelijk uit te leggen. "Het geld dat gegeven wordt is bedoelt om meer onderzoeken te kunnen doen naar de ziekte en naar een geneesmiddel. Op dit moment is die er nu nog niet. Er is wel remmende medicatie voor sommige vormen van MS, maar nog geen genezing. En ik vind het belangrijk omdat ik zelf MS heb. Ik heb er misschien niks aan, maar de generatie na mij misschien wel." Dat was waarschijnlijk een bevredigend antwoord, want er werd geld in de bus gedaan. "Dank u wel, nog een fijne dag verder."

Voor de straat die ik liep heb ik toch maar even 40 euro en 90 cent opgehaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Hetty schreef:

  Ook op mijn werk wordt de afkorting MS gebruikt, maar dan betekent het Mannelijk Steriel. Ik werk in de groentezaadveredeling. Het was even wennen om steeds geconfronteerd te worden met die afkorting, maar alles went :-).

 • Ine van de Graaf schreef:

  Sinds kort bestel ik maaltijden bij uitgekookt.nl vond de naam ook grappig maar voor mijn klantnummer stond ook MS en ik dacht waarom staat dat daar nu begrijp ik maaltijden service hahaha grappig en ook weer niet!

 • Gaatske sipma schreef:

  Top wat je weer gedaan hebt en het verhaal komt mij heel bekend voor maar ik ben 71 en dat heeft dus met ouderdom te maken, en bij jou natuurlijk niet.en als ik dit niet allemaal had gelezen had ik ook niet geweten dat M.S zo,n rot ziekte is . Dus met jou en vele anderen zullen we hopen dat er een medicijn voor komt.
  Groetjes Gaatske Sipma .

 • Eet Anders Experiment (deel 2)

  Paula Smit

  Hoe gaat het met de kandidaten van het EET ANDERS EXPERIMENT? We vroegen het aan Paula. En zij schreef erover. Is het een oplossing voor MS? En wat is er nu zo belangr... › Lees meer

  Het blijft niet alleen bij MS

  Maaike Bakker

  Het volgende verhaal is van Maaike. Inmiddels kunnen wij Maaike toch wel toevoegen onder het kopje 'vaste schrijvers'. Zij schrijft regelmatig en ook over actuele onde... › Lees meer