MS en de griepprik

Annelies van der Heide

MS & Griepprik

Gepubliceerd: 11 november 2016

Onze schrijfster Annelies heeft naast haar verhalenreeks ook een verhaal geschreven over een actueel onderwerp; de griepprik. Annelies legt uit waarom zij wel of juist niet de griepprik zou nemen. En wat is eigenlijk de reden dat de griepprik bij MS noodzakelijk is?

MS en de griepprik

Voor dat jullie mijn verhaal gaan lezen, wil ik eerst even kwijt dat ik niemand wil beïnvloeden of adviseren in zijn of haar keuze. Ook wil ik geen discussie veroorzaken, dit is mijn verhaal en mijn keuze. Ik ga er vanuit dat iedereen zijn keuze wel overwogen heeft genomen. Iedereen is vrij in zijn mening en keuze. Het is ook niet zo dat ik helemaal tegen ben hoor, maar aan de hand van mijn bevindingen heb ik op dit moment deze keuze gemaakt.

Lastig allemaal, het gaat wel om mijn gezondheid!

Daar ligt weer de jaarlijkse oproep voor de griepprik op de deurmat. Vorig jaar voor het eerst een oproep gehad en hier geen gehoor aan gegeven. Vorig jaar had ik al snel even wat gelezen, maar me er nog niet echt in verdiept. Moet ik het dit jaar wel of niet doen? Ik heb besloten om me er eerst maar eens verder in te verdiepen. Lijkt me toch beter voor ik een keus ga maken. De voor en tegens maar eens op een rijtje zetten.

Ik doe het al jaren zonder een prik en echt goed de griep heb ik zelden gehad, ik kan het me in ieder geval niet meer herinneren. En nu ik de diagnose MS heb gekregen ben ik opeens een risicogroep. Waarschijnlijk heb ik al langer MS en het is altijd nog goed gegaan. Dus waarom zou ik iets in mijn lichaam laten spuiten waarvan nog steeds niet echt duidelijk is of het nou wel of niet helpt.

Persoonlijke verhalen daar zit ik meer op te wachten.

Het RIVM is er natuurlijk wel positief over:
"De griepprik maakt de kans om griep te krijgen veel kleiner. Als u toch griep krijgt, verloopt de ziekte meestal minder ernstig. Bovendien verkleint de griepprik de kans dat u complicaties krijgt zoals longontsteking of dat uw ‘eigen’ ziekte verergert."
Ergens anders, wat komt van een huisarts, lees ik weer: "De griepprik leidt niet tot minder sterfgevallen. Er is geen bewijs dat de jaarlijkse vaccinatie van ouderen en risicopatiënten werkzaam en effectief is. De griepprik leidt niet tot minder complicaties zoals longontsteking. Daarnaast zorgt de griepprik niet voor minder ziekenhuisopnames."

Nog maar wat meer artikelen lezen die over de griepprik gaan. Op zoek gegaan naar de dingen die ik graag wil weten. En dan mijn gezond verstand gaan gebruiken, om tot een goed besluit te komen.
Er zijn veel artikelen te lezen die alleen maar positief zijn over de prik, meestal zijn dit artikelen van fabrikanten in de farmaceutische industrie, geregistreerde gezondheid sites of instellingen die iets met de gezondheidszorg te maken hebben. Toch vind ik ook wel artikelen die er neutraal in staan en daar gaat mijn belangstelling meer naar uit. Persoonlijke verhalen daar zit ik meer op te wachten. Gelukkig zijn die er ook wel te vinden.

Lastig om daar iets over te vinden, maar heb het volgende gevonden: "Griep, verkoudheid e.d kunnen een nadelig effect hebben op MS. Door de verhoogde lichaamstemperatuur kan er een aanval ontstaan."

Oké, dus het kan een nadelig effect hebben maar het hoeft niet. Nog niet overtuigd genoeg om het wel of niet te doen. Ook staat ergens: "Een goede conditie door goede voeding, genoeg rust en voldoende beweging verhoogt uw weerstand tegen bijvoorbeeld keelpijn en griep." Tja, hardlopen doe ik, eet zo gezond mogelijk, ook zondig ik soms echt wel en neem mijn rust wel als mijn lichaam dat aangeeft. Af en toe wel te laat, maar mijn slaap en rust momentjes heb ik wel.

Wat is een griepprik eigenlijk?

"De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderzoekt elk jaar welke virusstammen naar alle waarschijnlijkheid in het komende jaar gaan heersen. Aan de hand van die gegevens maken de farmaceutische fabrikanten elk jaar een nieuw vaccin. Daarin zitten bestanddelen van – meestal – drie van deze geselecteerde virusstammen. Hiervoor maakt de fabrikant gebruik van gedode virussen. De theorie is dat het lichaam antistoffen aanmaakt na inspuiting van het vaccin."

Oké, het is dus niet zeker of deze virussen zich daadwerkelijk openbaren. Het kan ook nog zo zijn dat ik griep kan krijgen van een ander virus die niet in het vaccin zit. Dan word ik dus alsnog ziek. De vaccin werkt pas na 2 weken als hij gezet is. En hij "beschermt" maar een half jaar. Waarom dan toch besluiten om de prik te nemen?
En dan nog mijn immuunsysteem, ook wel afweersysteem, die is inderdaad al verminderd, daarom ook een oproep. Maar die wordt nu nog meer in de war geschopt. Er worden ziektekiemen ingespoten. Is het niet beter om het immuunsysteem op de natuurlijke manier kennis te laten maken met ziektekiemen? Gewoon puur natuur, via de luchtwegen en niet via de bloedbaan. En dan lees ik ook nog dit: "Op lange termijn kunnen herhaalde vaccinaties ook debet zijn aan het ontstaan van onder meer auto-immuunziekten als MS, diabetes en kanker." Geeft mij toch geen prettig gevoel, om eerlijk te zijn. Ik vraag me dan weer af: "Waarom die prik doen?"

Op lange termijn kunnen herhaalde vaccinaties ook debet zijn aan het ontstaan van onder meer auto-immuunziekten als MS...

Ook de hulpstoffen die gebruikt worden, want de fabrikant moet wel werken met hulpstoffen om het vaccin te kweken, liegen er niet om. Een hele waslijst aan hulpstoffen:

  • Ethyleen Glycol: wordt ook wel in de volksmond antivries genoemd
  • Phenol: ook wel desinfecteringsmiddel
  • Formaldehyde: deze vloeistof wordt gebruikt om dode dieren in te conserveren of te wel sterk water. En is ook nog eens kankerverwekkend
  • Aluminium: Giftige stof in deeltjes die je hersencellen aantasten
  • Neomycin en Streptomycin: anti biotisch en geeft allergische reactie
  • MF59,AS04 = squaleen en wordt wel in verband gebracht met auto-immuunziekten, MS, Lupus, veroorzaker van het Golfoorlogsyndroom
  • Thimerosal: bestaat voor 50{d7ecc6a16523239662bee70330a15653ee2d3f086489772d58210a11f9dd9a49} uit kwik
  • Polysorbaat: veroorzaakt onvruchtbaarheid

De één zegt dat deze hoeveelheid niet schadelijk is, de ander zegt weer dat het vergif is in welke hoeveelheid dan ook.

Lastig allemaal, het gaat wel om mijn gezondheid. Daar wil ik wel het beste uithalen natuurlijk. Maar het moet niet ten koste gaan van mijn gezondheid, en dat gevoel krijg ik hier nu wel bij. Daarom kom ik tot de conclusie dat ik het niet moet doen, als ik alles zo op een rijtje zet en op mijn gevoel af ga. En wil ook niet afhankelijk zijn van die prik, want wat ik hier en daar lees is, als je er eenmaal aan begint je het je leven lang moet doen eigenlijk. Voor nu in ieder geval nog maar een jaartje zonder de prik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Jan schreef:

  Ik heb zelf ppms en sta hier ook sceptisch tegenover mede dat ik iemand kende die door de griepprik kort daarna kanker zich openbaarde in nog geen maand tijd en men zij dat niet door de griepprik kwam maar ik zelf ben iedere dag ziek dus waarom mezelf nog zieker maken.

 • Eric Sloep schreef:

  Ik neem al jaren de griepprik niet meer. Ben een tijdje lid geweest van NKTP. Nederlandse vereniging Kritisch Prikken. Zij geven informatie over de prikken die het RIVM verzwijgt onder druk van de leveranciers.
  Maar ieder zijn eigen keuze. Voor deze keuze ging ik trouw elk jaar opdat ik ook Diabeet ben, maar het kan dus theoretische zo zijn dat ik door die prikken juist MS heb gekregen. Ik weet het niet, maar voor mij geen griepprik meer.

 • Op naar een sterke patiëntenvereniging!

  Jan van Amstel

  Niet alleen verhalen van MS'ers maar ook over MS. En de immer belangrijke belangen van de MS'ers. Wij hebben het genoegen om het persoonlijke verhaal van Jan van Amste... › Lees meer

  Ervaringsdeskundige van twee chronische aandoeningen

  Ien

  Hi, welkom! Wat leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog Just-ien. Mijn naam is Ien, ik ben 37 jaar oud en woon samen met mijn man, ons 7 jarig zoontje en onze h... › Lees meer