MS en douchen?

Marien Faasse

MS & Douchen

Gepubliceerd: 1 november 2019

Struggles van het douchen. Het zal de menige MS-er vast bekend voor komen. Of het nu de hitte is of het staan. Heel fijn is het helaas allemaal niet meer. En dan komen er vaker ook nog hulpmiddelen bij kijken... Lees hier het verhaal van Marien.

MS en douchen?

Lang en warm douchen vond ik altijd heerlijk. Nu is douchen een inspannende en vermoeiende bezigheid. Een bezigheid met risico's ook. De eerste paar druppels voelen echt even vervelend maar dat is gelukkig snel over. Daarna volgt steeds meer gewankel en een rap toenemende wazige vermoeidheid.

Met elke druppel water gaat ieder restje energie mee het afvoerputje in

Mijn energieniveau is al extreem laag maar het restje dat er is loopt met elke druppel water mee het putje in. Jaren geleden was mijn eerste hulpmiddel een wandbeugel met zuignappen voor in de douche. Met pijn in mijn hart kocht ik hem.

Mijn lijf is al loom en door douchen wordt dat alleen maar erger. Een beugel helpt. Ik heb iets om vast te houden en om tegenaan te leunen. Door de zuignappen is het geen permanent ding in onze douchecabine maar misschien hou ik mijzelf daarmee gewoon een beetje voor de gek...

Het moment van douchen is ook een thema.

Na het douchen moet ik bijkomen

Wij maken de glazen douchecabine altijd even droog na het douchen. Dat moet ik maar niet meer doen. Liefst douche ik dus direct voor iemand anders. Doe ik dat niet dan moet ik eigenlijk vragen of iemand even de cabine wil drogen......

Dan moet er ook echt iemand thuis zijn als in eronder ga. Het zou immers goed kunnen dat ik ooit een keer uitglij of door mijn benen zak en dan is er hulp nodig.

Na het douchen moet ik ook echt 'bijkomen'. Je denkt misschien "douche vlak voor het slapen" maar zo werkt het niet. De hele exercitie maakt mij vermoeider dan ik normaal al ben. In slaap vallen lukt daarna niet direct.

Ik moet erover nadenken en het inplannen

Douchen was al snel iets waarover ik moest nadenken en wat ik echt moest plannen. Het lekker lang warm douchen was voorbij. Er moet altijd iemand in de buurt zijn. Verplicht een tijdje bankhangen na het douchen en ook nog een beugel aan de muur. Het was al snel een DING.

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Hans jansen schreef:

  Douchen is voor mij als ms patiënt een kwelling geworden wat ik ook het liefst zolang mogelijk uitstel . Natuurlijk is dit een gedachte bij mij geworden ik wil natuurlijk wel fris blijven ruiken en moet het wel blijven gebeuren dat ik onder de Douche ga ik heb een beugel laten monteren nadat een beugel m et zuig noppen steeds los gingen zitten ook heb ik een antislip mat op de vloer liggen en een douchestoel in de douche. Maar er moet ook altijd iemand in de beurt zijn die mij kan afdrogen ik ben dan al zo moe geworden dat ik met veel geluk nog mijn ondergoed kan aan trekken en naar de kamer ga waar mijn vrouw verder afdroorgd. Ga op de bank zitten en in etappes mijn verder aankleed . Dit is dan mijn douche ritueel en blijft bijna dr hele dag moe na een aantal uren kan ik mij pas weer de oude voelen. Gr hans

 • Hans Jansen schreef:

  Douchen is voor mij een mokerslag op mijn energie waardoor douchen al lang niet meer leuk is voor mij wat en verandering voor een paar jaar geleden toen nog er fanatiek was in verschillende sporten een troost voor mij ik ben blij dat dat terminste gedaan heb , nu kijk ik graag eurosport wat mij de zelfde voldoening geeft als ik het zelf deed met als enige voordeel dat ik niet méér hoef te DOUCHEN .GR HANS

 • Marien schreef:

  Ja dat probeer ik soms maar vind het vreselijk. Schijnt kwestie van volhouden en wennen te zijn.

 • Belinda schreef:

  Ik douche ijskoud en dat helpt mij goed.

 • Ank Gerrits schreef:

  Zelf gebruik ik een douchekrukje en ik heb een stang laten plaatsen langs de hele wand van de douche. Zo kan ik een groot deel zittend doen, kom zelf nog aan mijn voeten, kan mij overal goed vasthouden en dat alles spaart mij energie.

 • Eindhoven de gekste!

  Eric Witte

  Nog altijd is het heel bijzonder om persoonlijke verhalen te ontvangen van mensen welke onze oproep hebben gelezen. Eric stuurde ons vorige week een mail waarin hij on... › Lees meer

  De beloning

  Merel

  Merel date online. Met haar MS struggles besluit ze toch weer online te gaan daten. Na duizenden swipes is er een match. Unieker nog, een virtueel gesprek. Is dit dan ... › Lees meer