MS en het UWV

René de Vos

MS & UWV

Gepubliceerd: 1 mei 2017

In sommige gevallen hoort het helaas bij MS. Het niet meer uit kunnen voeren van je werk door de klachten van MS. Maar wat gebeurt er dan precies? Krijg je een uitkering? Moet je gekeurd worden? En is WIA nu beter of slechter dan IVA? René de Vos schreef een verhaal over zijn ervaringen...

MS en het UWV

Ik had veel klachten in het begin, werd ziek en kwam uiteindelijk bij het UWV terecht. Het UWV werkte ook niet lekker mee en ik werd in eerst instantie maar voor 22.13% afgekeurd. Daar ik aanzienlijk minder inkomsten had en van het UWV geen aanvulling kreeg werd het financieel zwaar.

Als je maar grof geschut inzet dan luisteren ze wel bij het UWV.

Ook moet ik gaan solliciteren voor een baan van minimaal 42 uur per week, dit omdat ik in mijn werk normaal 60 tot 75 uur per week had gemaakt. Toen ik zei dat ik 22.13 %  was afgekeurd en dat ik dus eigenlijk rond de 30 uur zou moeten werken moest ik ze eerst uitleggen dat alles boven de 40 uur overwerk was. En dat zag ik volgens hun verkeerd.

Met die uitspraak was ik het niet eens en ging in beroep tegen de uitkomst van het onderzoek, binnen de gestelde termijn met hulp van het FNV, welke een advocaat bedrijfsrecht had ingeschakeld. Dit was top tot het moment van beroep, toen liet de FNV het vreselijk afweten. Ze waren te laat met het beroep aantekenen en ik kreeg dus geen herkeuring volgens het UWV. De advocaat had wel voor elkaar gekregen dat ik nog te weinig betaald salaris terugkreeg. Dit was - uiteraard - welkom.

Ik kreeg dus niets van het UWV! Wel een hoop ellende om een herkeuring te krijgen. Ik heb tot 3x toe een herkeuring aangevraagd en deze is tot 3x toe afgewezen. Dus ik een klacht ingediend bij het UWV, deze werd ook niet gehonoreerd... Ik was het flink zat en heb de Nationale Ombudsman ingeschakeld (dit kan pas na 3 officiële klacht die zijn afgewezen). Dat hielp goed want na 10 minuten werd ik teruggebeld door het UWV voor een herkeuring. Als je maar grof geschut inzet dan luisteren ze wel bij het UWV.

Het was toentertijd voor mij niet nodig om 100 % afgekeurd te worden maar dat vond die arts wel.

Eindelijk een herkeuring. Dit gebeurde door een externe keuringsarts, om 09.00 uur in de ochtend. Mijn vrouw en ik netjes op tijd en de keuringsarts een krap half uur te laat! Hij kon geen parkeerplaats vinden. Dus wij naar binnen. Na mijn verhaal te hebben gedaan, kon hij zich goed inleven wat er gaande is, en was van mening dat gezien mijn klachten ik voor 100 % afgekeurd moest worden. En niet in de WIA terecht moest komen maar in een gunstigere regeling, de IVA. Dit houdt in dat je 5 % meer krijgt dan in de WIA, en je hoeft nooit meer herkeurd te worden.

Het was toentertijd voor mij niet nodig om 100 % afgekeurd te worden maar dat vond die arts wel. Nu ben ik wel zover dat ik voor 100 %niet meer kan werken en afhankelijk ben van een scootmobiel voor mijn boodschappen. Dus werken had nu geen optie meer geweest.

Groet en sterkte met het UWV.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Astrid schreef:

  De uitkering Wia heeft 2 regelingen :
  De WGA en de IVA.
  U heeft dus wel een Wia-uitkering en daarbinnen valt u onder de Iva-regeling.

 • De MS levenservaringen (deel 2)

  Marian Böhmer

  We deelden een oproep naar ervaringen met mijn MS. Marian reageerde met het ervaringsverhaal. Het leven met MS is sinds haar diagnose een grote ervaring. Elke dag weer... › Lees meer

  Erik Heijkoop heeft #detrap beklommen!

  Erik Heijkoop

  Is het zo bijzonder dat iemand de trap (in Rotterdam) of elke willekeurige trap beklimt? Ja, absoluut! Vooral als het beklimmen van een trap niet van zelfsprekend is. ... › Lees meer