MS en Sporten

Karin van Rooijen

MS & Sporten

Gepubliceerd: 20 november 2018

Sporten is voor iedereen gezond en belangrijk, maar wanneer je MS hebt wordt dit niet altijd makkelijker om te doen. Niet alleen is je energie vaak beperkt, ook uitval zorgt voor moeilijkheden bij het sporten. Toch is sporten voor Karin heel belangrijk om te blijven doen. Paardrijden, synchroonzwemmen, Zumba of hardlopen; het maakt niet uit! Sporten is fijn - en soms heel erg zwaar!

MS en Sporten

Mijn naam is Karin van Rooijen. Ik ben 27 jaar oud. Getrouwd, en gezegend met twee prachtige kinderen; Joshua en Elijah. Een getrouwde vrouw met kinderen is ook de identiteit die ik heel graag aan neem, niet het meisje met MS. Dit is wel lastig, ik vecht al ruim 10 jaar tegen deze ziekte. En soms is de MS zichtbaar (schubs) aanwezig, maar voor het grootste gedeelte onzichtbaar.

Zo ben ik Nederlands kampioen synchroonzwemmen geweest en toen ik de diagnose MS kreeg, zat ik midden in mijn sportopleiding.

Sporten is mijn lust en mijn leven. Zo ben ik Nederlands kampioen synchroonzwemmen geweest en toen ik de diagnose MS kreeg, zat ik midden in mijn sportopleiding. Voor je achttiende te horen krijgen dat je MS hebt, is best pittig. Het kwam redelijk uit de lucht vallen, behalve dan dat ik daarvoor wel al langer met bepaalde klachten (vermoeidheid) liep. Gelukkig heb ik mijn studie wel kunnen afmaken, al was ik het plezier in sporten volledig kwijtgeraakt. Hoe kon ik nu nog sporten… vroeg ik mijzelf af. Ik heb geen energie voor de dagelijkse verplichtingen en ben altijd moe. Waarom zou ik nog sporten… mijn toekomstbeeld stond immers te wankelen. Ik was een MS-patiënt met een sportopleiding, nou lekker dan.

De stap om het echte sporten weer op te pakken, was erg zwaar. De beren op de weg waren groot en ik moest diep zoeken naar mijn motivatie. Sporten is voor mij meer dan alleen bewegen. Om fysiek op conditie te kunnen zijn, hoort daar een bepaalde levensstijl bij. Zo heb ik geleerd dat suiker ontstekingen in je lichaam bevorderd. Wetende dat MS zorgt voor ontstekingen in je lijf, moest ik dus wel stoppen met suiker eten. De angst voor nog meer uitvallen was groter dan mijn behoefte naar zoetigheid.

Maar vergis je niet, ik was een enorme zoetekauw en at heel veel producten met heel veel suiker (of gooide dit er nog apart bij). Ik leefde voornamelijk op snelle koolhydraten en pas toen ik op mijn voeding begon te letten, merkte ik wat dit met mijn lijf deed. Ik vermijd sinds die dag alle producten met geraffineerde suiker en probeer mijn energie uit andere volwaardige producten te halen. Ik kan hier al pagina’s over schrijven, voeding is uitgegroeid tot een serieuze hobby en ik weet er ondertussen best veel van (vooral hoe je lekkere/ zoete producten kan bakken zonder geraffineerde suikers). De combinatie voeding en sporten werkt voor mij, doorgaans voel ik mij fijn.

Sporten is voor mij meer dan alleen bewegen.

Het ‘fanatieke’ sporten begon eigenlijk bij het feit dat ik een eigen paard hebt. Tijdens het sporten maakt je lichaam ‘endorfine’ aan, ook wel ‘the feel good drug’ genoemd. Mijn paard is dan ook een geweldige therapeut, maar gaf voor mij gevoel nog niet voldoende beweging. Endorfine wordt met name aangemaakt bij duursporten. Daarnaast zat de MS mij niet alleen met vermoeidheid in de weg, ook mijn spierkracht ging in een rap tempo achteruit. Ik heb verschillende sporten gedaan voor mijn uithoudingsvermogen en gerichte spiertraining.

Zo heb ik een tijdje wedstrijdzwemmen gedaan, maar dit was niet helemaal mijn ding. Uiteindelijk ben ik bij Zumba terecht gekomen. Het voordeel van Zumba is dat iedereen mee kan doen op zijn of haar eigen niveau. Lekker je gedachten op nul en swingen op vrolijke en opzwepende muziek. Door de Zumba is mijn sportopleiding ook weer naar boven gekomen en zo ben ik jarenlang instructrice geweest op verschillende sportscholen. Naast Zumba doe ik af en toe aan hardlopen, dit is makkelijk te combineren met de kindjes; je hoeft immers niet op een specifiek tijdstip aanwezig te zijn.

Sporten zorgt ervoor dat ik mijn algemene conditie op pijl houd, maar het zorgt  er vooral voor dat ik vrolijk ben en lekkerder in mijn vel zit.

Door het sporten merk ik duidelijk profijt in mijn energiehuishouding, coördinatie en balans. Sporten zorgt ervoor dat ik mijn algemene conditie op pijl houd, maar het zorgt  er vooral voor dat ik vrolijk ben en lekkerder in mijn vel zit. Daarnaast is het een manier om onder de mensen te komen en de strijd met mijn vermoeidheid dagelijks aan te gaan, Het is een uitlaatklep. Nu kom ik wellicht over als een sportfanaat en lijkt het mij makkelijk af te gaan. Ik hoor nog elke dag het stemmetje in mijn hoofd zeggen ‘je bent veel te moe om te sporten, sla het nu maar over’. Het is moeilijk om mijzelf te motiveren; en is de bank met een kussen een betere uitweg. Sommige dagen lukt het mij mezelf te overtuigen en sommige dagen ook weer niet. Naar je lichaam luisteren is ook een vak apart. Vaak slaap ik ook voor het sporten, anders red ik het niet.

Sporten is goed voor iedereen, of je nu MS hebt of niet. Ik ben bang om een terugval te krijgen, daar haal ik mijn motivatie uit om te bewegen. Ik heb al een aantal keer een uitval gehad aan mijn oogzenuw. Dan zag ik alles dubbel aan één oog en ging mijn gezicht hangen. Ik durfde dan niet naar buiten. Door toch gewoon naar zwemmen te gaan of toch gewoon naar Zumba te gaan, heb ik mij hier overheen kunnen zetten. Omdat ik met mijn ooguitval alleen kon zien met mijn ‘goede’ oog als ik mijn andere afplakte had ik in mijn duikbril met stift 1 glas donker gestift.

Zo probeer ik in elke situatie een oplossing te vinden. Maar ik ben nog steeds elke dag op zoek naar de juiste balans. Soms een stapje meer, soms een stapje minder. Zo ben ik op dit moment aan het trainen voor de 10 kilometer hardlopen, maar moest ik wel noodgedwongen stoppen met Zumba lesgeven. Echter, door de jaren heen heb ik wel geleerd; hoe hoog de drempel ook is om te gaan bewegen, voor mij levert het uiteindelijk altijd wat op.

Karin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Mirjam schreef:

  Ik weet nog goed dat je kwam les geven al weer wat jaartjes terug in Natural Horsemanship ,en je zo verder heb leren kennen via de paarden.
  Toen heb je me na een poosje ook verteld van je MS en ik had toen al veel bewondering voor je wat je toen al allemaal deed en nu nog meer met wat je allemaal doet ,ook samen met de kids en Geert-jan (ofwel wij noemen m Geert),ik weet als geen ander met chronische ziektes wat je er allemaal voor moet doen om overeind te blijven,ook ik ben gaan minder dan wel geen suiker meer aan t gebruiken en ook bij mij gaat t beter.Bij mij houden mijn beestjes me overeind daar leef ik voor,ook natuurlijk voor man en zoon
  Je bent een topper Karin❤

 • Melissa schreef:

  Mijn allerliefste vriendinnetje van t HVC.. Ik kan me het moment herinneren dat je vertelde dat je MS hebt. Vreselijk geschrokken en intens verdrietig heb ik mijn moeder verplicht mij NU-NU naar jou te brengen. Helaas kan ik me verder niets meer van die dag herinneren.
  Ik vind het knap dat jezelf met dit intense verhaal blootlegt. Je was een échte zoetekauwer snoepverslaafd kan je het wel noemen, ik bewonder je kracht dat je gezond eet. Op FB deel je geregeld je creaties. Ik weet dat je dit doet omdat je trotst bent, terecht, aar ook om anderen moed en inspiratie te geven.
  Lieve K, jammer dat we elkaar uit het oog verloren zijn, ik bid jou, GeertJan en de kids dat je gezondheid goed blijft en je weinig last van die rot MS hebt.

  Xxx Melissa

 • Het leven met een moeder en ms

  Stephany

  Een paar maanden na haar geboorte kreeg haar moeder het enorme verdrietige telefoontje van de dokter met het bericht dat ze MS heeft. Het was een enorme klap voor haar... › Lees meer

  MS en slapen

  Karin van Rooijen

  Karin is 28 jaar oud en wilt ons graag weer wat vertellen over een nieuw onderwerp. Eerder schreef ze een stuk over MS en sport. En een stuk over MS en voeding. In dit... › Lees meer