MS & vakantie!

Annelies van der Heide

MS & Vakantie

Gepubliceerd: 20 september 2017

MS & Vakantie. Lekker uitrusten. Of een hel in verband met warmte, de heenreis of juist vanwege het verlaten van huis en haard? Schrijfster Annelies is op vakantie geweest en heeft over haar ervaringen geschreven.

MS & vakantie!

Wat gaan we dit jaar doen met de vakantie? Naar welk land gaan wij als wij wel weg willen? Elk jaar weer dezelfde vragen en elk jaar weer even lastig om ze te beantwoorden.

Dit jaar willen wij toch wel graag de zon opzoeken, want die is hier in Nederland nog ver te zoeken. Toch zeggen ze dat MS en zon niet samen gaan, maar ik heb daar eigenlijk tot nu toe nog nooit echt last van gehad. Moet wel zeggen dat ik na de diagnose ook niet meer naar een warm land ben geweest, maar aangezien ze vermoeden dat ik al langer MS heb ga ik er vanuit dat het nu ook geen probleem is. Ik heb al heel veel warme landen bezocht, want bij mij was het vroeger zo dat als ik vakantie had ook echt het gevoel had dat ik weg moest, ik moest op vakantie en het liefst naar het buitenland, de zon opzoeken, dat gaf mij een echt vakantie gevoel. Nu heb ik dat niet meer, natuurlijk vind ik het heerlijk om op vakantie te gaan. Even uit je dagelijkse ritme, geen verplichtingen, gewoon doen wat je wilt doen.

Mensen die je raar aankijken zo van: "Wat is die toch aan het doen? Wat doet ze moeilijk."

Het eerste jaar naar de scheiding kon ik niet op vakantie en heb ik ook een prima vakantie gehad, maar had toen ook wel geluk met het weer en zijn we wel dagjes weg geweest, wat mij toch ook een vakantiegevoel gaf. Vorig jaar zijn wij wel op vakantie geweest, maar dan zonder mijn dochter. En bijna elke dag hebben we regen gehad, maar toch heb ik een leuke vakantie gehad. Maar doordat we vorig jaar zoveel regen hadden en mijn dochter nu mee gaat op vakantie wilden wij nu wel graag de zon opzoeken. Voor haar ook veel leuker en voor ons zelf ook veel lekkerder ;-)

Wij hadden het al een paar keer gehad over Hongarije. Vroegere vrienden van mijn vriend zijn daar een camping begonnen, andere vrienden waren er al eens geweest en hun verhalen klonken wel erg goed. Dus ja waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. De knoop doorgehakt en gelijk contact met de camping opgenomen. Gelukkig was het gastenverblijf nog vrij, want het was door al dat getwijfel best wel een last minute geworden.

Woensdag camping geregeld, donderdag de vignetten, verzekeringspapieren, papieren dat wij legaal mijn dochter meenemen naar het buitenland en de overnachtingsverblijven, want daar zag ik wel tegen op, die lange reis in de auto. Steeds in dezelfde houding zitten. Met een stram en brak lichaam die auto weer uit. Mensen die je raar aankijken zo van: "Wat is die toch aan het doen? Wat doet ze moeilijk." Ze zeggen het niet, maar je ziet het ze denken. Dus een verstandig besluit genomen en gekozen om de rit te onderbreken met 2 tussenstops. Zaterdagochtend in de auto richting Hongarije en maandag aangekomen op de camping, hier werden we heel hartelijk ontvangen met een heerlijke zelf gemaakte goulash soep.

Mijn vriend en dochter liepen dan alvast vooruit en hielden me wel in de gaten. Mijn dochter af en toe omkijkend en vragend: "Mama, gaat het nog?"

Nu kon het relaxen beginnen, want het regelen van deze vakantie had toch wel weer de nodige stress opgeleverd. En stress en MS gaan ook niet echt samen. Heerlijk niks doen, nou ja niks doen, wij willen natuurlijk wel wat van de omgeving zien. Wij hebben daarom ook eigenlijk best wel veel gedaan en ben soms ook echt wel kapot geweest van de klimpartijen, maar kon het allemaal in mijn eigen tempo doen. Mijn vriend en dochter liepen dan alvast vooruit en hielden me wel in de gaten.

Mijn dochter af en toe omkijkend en vragend: "Mama, gaat het nog?" En als we er dan waren, vroeg ze weer: "Lukt het allemaal wel, mama?" Dat zijn toch wel pijnlijke momentjes, dat mijn dochter van 7 jaar al zo bezorgd is over haar mama. Dat moet eigenlijk niet, ze moet niet over mij in zitten. Ze moet lekker genieten van haar eigen kinderleventje. Ik hou me sterk voor en door haar, maar van binnen ga ik dan kapot. En heel soms breek ik en huilen we ook wel eens samen, gewoon omdat het lekker is om alles er even uit te huilen. Als ik haar zie huilen of zie dat ze verdriet heeft houd ik het zelf ook niet meer droog, maar andersom net zo.

Pijn in mijn benen heb ik wel gehad, maar een ander soort pijn/gevoelloosheid dan ik gewent ben. Ging het de volgende dag echt niet, omdat ik veel pijn in mijn benen had, dan deden wij gewoon niks of een stukje in de auto rijden, beetje sightseeing doen. Want Hongarije heeft prachtige natuur. Over het algemeen heb ik me daar top gevoelt, weinig tot geen last gehad van de MS.

Voelde mij gewoon kiplekker. Geen last van vermoeidheid, waar ik thuis altijd wel last van heb. Of dat nu komt door de zon weet ik niet, het kan natuurlijk ook komen omdat ik nu in de rust kom, dus geen werk, even geen huishouden en lekker kunnen slapen. Maar of het nou de zon is, de rust of een combi van beide die mij een heerlijke, bijna pijn vrije en lekker relaxte vakantie hebben bezorgd zal ik nooit weten, maar ik heb er enorm van genoten. Dit neemt de MS niet meer van me af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • Pim Janse schreef:

  Mooi dat misschien het klimaat eraan meegeholpen heeft denk ik.. lucht vochtigheid etc. Ik kan er heel slecht tegen al die hitte,en blijf dan ook verplicht binnen zitten in de “koelte”van het huis en wat blijkt ,dat het binnen 26 gr is,maar altijd beter als buiten zijn . In de winter had ik er nooit last van… tot 2006 .. drama`s beleeft met de zenuwen en spieren en niet meer van de plek af kunnen komen van ellende. Echte kou wil ook niet,en het lichaam doet zeer.. voeten die pijnlijk zijn en een “doof”gevoel erbij,en daarnaast ook nog suiker patiënt zijn.. die combi is niet erg fijn. Maaaaaaaaaar… Fijn dat jij en jullie een fijne vakantie hebben gehad.

 • Gaatske sipma schreef:

  Fijn dat je hebt kunnen genieten,want daar ging het om .

 • Misschien wederopstanding

  Catharina

  Catharina heeft een speciaal plekje in ons hart gekregen door haar verhalende schrijfwijze. Mede door de ongelooflijke kracht welke zij heeft na haar schub. Als je zo ... › Lees meer

  Chronisch ziek, meer dan alleen ziek zijn!

  Ien

  Chronisch ziek definitie: Een chronisch ziekte kan zowel een lichamelijke als geestelijke aandoening zijn waarbij er geen uitzicht is op volledige genezing. Daarnaast ... › Lees meer