MS en warmte overleven!

Andrea Hofman

MS & Warmte

Gepubliceerd: 7 maart 2020

Toen ik werd benaderd door Platform MS met de vraag of ik mijn ervaringen over mijn koelvest met jullie wilde delen, heb ik gelijk 'ja' gezegd. Ik ben namelijk oprecht zo blij dat ik er vorig jaar voor heb gekozen een koelvest te kopen, en het heeft me afgelopen zomer zo’n verlichting gegeven, dat ik daarover graag wat wil delen met jullie.

MS en warmte overleven!

We zitten op dit moment net in de overgang van de winter naar de lente en ik moet eerlijk zeggen dat deze temperaturen mij het best passen. De lente is mijn favoriete seizoen, blauwe luchten, overal weer bloemetjes, groen en een lekker koel briesje. Niet te hoge temperaturen, dat is waar ik het goed op doe.

Ik word dan nog vermoeider, ik kan soms geen kleren meer aan omdat mijn lijf zo’n pijn doet

Begrijp me niet verkeerd, ik heb liever wel dat het droog is en het zonnetje schijnt, maar dan gewoon met een graad of 18 à 20. Al 10 jaar heb ik de diagnose RRMS en in de afgelopen 10 jaar merk ik langzame achteruitgang. De meest voorkomende, dagelijkse, klachten zijn vermoeidheid, zenuwpijn en cognitieve achteruitgang.

Sinds een jaar of 3 merk ik dat deze klachten voor mij toenemen wanneer de temperatuur stijgt. Ik word dan nog vermoeider, ik kan soms geen kleren meer aan omdat mijn lijf zo’n pijn doet en aanraakgevoelig is en ik vergeet vaker dingen. Steeds creatiever werd ik de afgelopen jaren dan ook met het zoeken van verkoeling. Hele dagen lig ik op een hete dag in een badje achterin de tuin, in de schaduw. Ook hebben we een mobiele airco aangeschaft en lig ik in de zomer, samen met mijn hond, vaak op bed in een koele kamer. Maar ook koelhanddoeken, een koelkleed voor de hond waar ik dan op ga zitten en lauwe drankjes drinken heb ik geprobeerd. Het geeft allemaal fijne verkoeling, waardoor ik een warme zomerdag beter door kom.

Al een paar jaar, ‘in the heat of the moment’ struin ik het internet weer af naar dé oplossing

Maar toch bleef het voor mij lastig om op een warme dag bijvoorbeeld de deur uit te gaan. Ik kan moeilijk mijn zwembadje meesjouwen… En ook al kun je je activiteiten beperken, toch kun je ook moeilijk de hele zomer thuiszitten. Daarom zocht ik naar een alternatief voor ‘’on the go’’. Al een paar jaar, ‘in the heat of the moment’ struin ik het internet weer af naar dé oplossing, en al een paar jaar viel mijn oog op een koelvest. Echter zag ik door de bomen het bos niet meer, want zoveel koelvesten, zoveel meningen. Welke moest ik dan nemen? En ze zijn toch ook allemaal best wel prijzig. Zo stelde ik het kopen van een koelvest steeds weer een jaartje uit.

Tot afgelopen jaar, de temperaturen namen weer toe, en ik las steeds meer goede ervaringen van mede MS’ers met koelvesten. En ik dacht, hoe mooi zou het zijn als ik zonder al te veel klachten en problemen toch nog enigszins kan functioneren in de zomer. Na het lezen van een objectief geschreven blog van iemand die, zonder sponsoring, meerdere koelvesten testte en heel overzichtelijk de voor- en nadelen op een rijtje zetten, besloot ik het hydrogel04 koelvest te kopen.

Ja, het was even een investering, maar ik wilde nu wel eens weten of het de warmte wat zou kunnen verlichten. In de aanloop naar mijn aankoop werd ik al ontzettend vriendelijk geholpen. Ik twijfelde tussen de maat en werd daar heel snel en adequaat mee geholpen. Uiteindelijk heb ik het koelvest besteld en bij ontvangst heb ik hem gelijk geactiveerd.

Kennelijk hield ik door dit vest toch ‘mijn hoofd koel’

Toen ik het koelvest de volgende dag aandeed was het al behoorlijk warm buiten, dus een perfecte dag om te voelen wat het nou deed. Ik moet eerlijk zeggen dat toen ik het aandeed ik niet direct dacht: ‘oh lekker koud’. Maar! Het vest zit lekker, sluit mooi aan waardoor je bijna niet door hebt dat je het aan hebt en ik was vooral gewoon heel benieuwd. Ik deed die dag lekker mijn ding, ik wandelde met de hond, was binnen redelijk actief en was de hele dag in de weer. Dit is voor mij best bijzonder op een warme dag, waar ik normaliter niet vooruit te branden ben. Kennelijk hield ik door dit vest toch ‘mijn hoofd koel’.

Toen ik het koelvest op een gegeven moment even uitdeed om het verschil te voelen merkte ik dat ik direct weer begon te zweten en begon ik echt de warmte weer te voelen (zowel mentaal als fysiek) en deed dan ook snel mijn koelvest weer aan, het koelt dus wel degelijk! Echt superfijn dus, zonder dat je onderkoeld raakt heb ik het idee dat dit koelvest mijn lijf toch dusdanig koel houdt zodat ik wel kan blijven functioneren op een warme dag.

De rest van de zomer is het vest op warme dagen overal mee naar toe gegaan, zelfs op vakantie naar Spanje, waar ik iedere dag het koelvest dankbaar aandeed en ik daardoor echt heb kunnen genieten van mijn vakantie. Op dit moment ligt ‘ie netjes klaar en te wachten op de volgende warme dag, wanneer ik hem zeker weer ga gebruiken!

Enkel kan ik mijn enthousiasme over dit koelvest met jullie delen!

Mocht je nog twijfelen over de aanschaf van een koelvest dan hoop ik dat deze blog wellicht wat kan bijdragen in je keuze! Zoals jullie zelf vast hebben gezien is het aanbod in koelvesten groot, en aangezien ik specifiek voor dit model heb gekozen, kan ik niets zeggen over de vergelijking met andere producten. Enkel kan ik mijn enthousiasme over dit koelvest met jullie delen!

Tot slot wil ik nog even benoemen dat ik niet word gesponsord door de fabrikant, maar ik ben wel zeer te spreken over de geleverde service, het snelle en fijne contact en het product. Dus dat zou ik aan iedereen aanraden! Ik heb ook begrepen dat Jochem van koelkleding.nl, vanwege het meemaken van MS van dichtbij, een warm hart toedraagt aan MS-patiënten en met (mogelijk) weer een warme zomer opkomst heeft hij een kortingsactie opgesteld. Onderstaand stukje schreef hij over deze actie:

Op de website koelkleding.nl kun je je gewenste koelvest in het winkelwagentje doen en bij het afrekenen in het vakje 'Waardebon' de kortingscode ms10 invullen en op de blauwe knop 'Toepassen' klikken. Er gaat dan €10 van de totaalprijs af. De kortingscode is geldig t/m zondag 15 maart 2020.

De koelvesten worden dan in de tweede helft van maart verstuurd, zodat je er zeker van kunt zijn dat je ze voor de eerste hittegolf kunt gebruiken. Als je advies nodig hebt of vragen hebt, kun je altijd bellen met 055-2055020.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Van vreemde klachten tot diagnose MS – Deel II

Gonny

In deel II vertelt Gonny ons dat de blaasproblemen niet over gaan. Als de uroloog het ook niet meer weet, wil hij verder kijken middels een MRI. Hierna volgt de diagno... › Lees meer

Een goed gesprek geeft soms hoofdpijn

Ivonne Croeze

Soms ga je naar aanleiding van een goed gesprek met iemand, in gesprek met jezelf (of je nu wilt of niet). Je gaat dingen proberen te relativeren en kijken hoe nu verd... › Lees meer