MS & familie: DrooMSchat

Laura Hamers

MS & DrooMSchat

Gepubliceerd: 3 april 2017

In de categorie 'MS & familie' presenteren wij het verhaal van Laura Hamers. Moeder en MS'er. Ben jij ook ouder en heb jij MS? En twijfel jij of en wanneer je moet vertellen dat je MS hebt? Gewoon omdat het zo lastig is uit te leggen wat MS precies met je doet? DrooMSchat is het verhaal van Laura en helpt hierbij.

MS & familie: DrooMSchat

Al langer liep ik, Laura Hamers, met een idee in mijn hoofd rond. Ik droomde van een rugzak vol ‘DrooMSchatten’ voor kinderen met een ouder met MS. Ik ben zelf een ouder met MS en ben er trots op dat mijn droom nu tastbaar is geworden!

“Bij de ziekte MS draait het altijd om de patiënt. Logisch, maar ook kinderen van patiënten hebben het weleens moeilijk en verdienen een extra steuntje in de rug. MS is helaas nog niet te genezen. We kunnen het leven met MS wel wat aangenamer maken. Vooral voor deze kinderen!”. Op 1 maart, nationale complimenten dag, mocht ik de eerste rugzakken met ‘DrooMSchatten’ uitreiken aan de MS verpleegkundigen van het Amphia Ziekenhuis.

We kunnen het leven met MS wel wat aangenamer maken. Vooral voor deze kinderen!

Mijn kinderen groeien op met een ouder met MS. Dat betekent dat sommige dingen thuis anders gaan dan bij hun vriendjes en vriendinnetjes. Zo kan het zijn dat feestjes last minute niet doorgaan of dat hun moeder in de middag slaapt. Maar mooi is het om te zien dat mijn kinderen, maar ook kinderen in dezelfde situatie, heel loyaal zijn en telkens maar weer mee buigen.

Kind centraal
De rugzak zit vol met 'schatten' voor die kleine 'schatjes' van kinderen die elke dag weer leven met een ouder met MS. Nu staat niet de ouder met MS centraal, maar juist het kind zelf. En het mooie hiervan is dat als het goed gaat met de kinderen, het ook een stukje beter gaat met die ouder met MS. En alle beetjes helpen! Gezondheid staat altijd voorop, maar geluk gaat veel verder. Dáár kun je zelf invloed op uitoefenen. Dat is de boodschap die ik de kinderen met de ‘DrooMSchatten mee willen geven.

Leven met MS bespreekbaar maken
Ik wil de kinderen graag meegeven dat in het leven met een ouder met MS niet alles 'normaal' is. Je hebt wel zelf een keuze in 'hoe' je ermee omgaat. Ik breng een glimlach, een beetje geluk. En de ‘DrooMSchat’ helpt om het gesprek op gang te brengen over wat MS met de kinderen doet. Thuis aan de keukentafel, op school of bij vriendjes en vriendinnetjes.

Troost, geluk, leren en spelen
De knuffel MuiS die meereist in de rugzak is heel goed in troosten en luisteren en houdt bovendien enorm van spelen. Een betrouwbaar vriendje voor elke dag, voor de vrolijke en voor de mindere momenten. Maar niet alleen de knuffel MuiS draagt bij. Ook het prachtige boek ‘Geluk voor Kinderen’ helpt. En als ze er klaar voor zijn kunnen ze in de toekomst ook nog een spreekbeurt voorbereiden met een speciaal spreekbeurten boekje. Praten op een informele manier kan ook door het MS Kwartet. Iedereen gezin kan kijken wat en wanneer het beste past.

Klein gebaar
Ik kan MS niet genezen. De rugzak is slechts een klein gebaar om juist de kinderen die vaak vergeten worden een steuntje in de rug te geven. Ik hoop dat de rugzakken echt bij de kinderen terecht komen en het een glimlach op hun gezicht tovert. Ik ben ervan overtuigt dat iedereen iets kleins kan doen, om geluk te verspreiden.

Er zijn eenmalig 250 rugzakken beschikbaar en het Amphia Ziekenhuis verspreidt ze op het moment dat de ouder op een reguliere controle afspraak komt bij de MS verpleegkundige. Ook hebben zij hierover de contacten met de MS verpleegkundigen in het land. De doelgroep voor de rugzak zijn gezinnen met kinderen in de leeftijd tot 10 jaar.

Wil je meer weten over ‘DrooMSchat’, kijk dan op DrooMSchat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Jody Mooij schreef:

  Leuk Laura!!! Wat een super initiatief!
  Ik hoop dat het een succes wordt en dat ik dit ook aan mijn kinderen kan gaan geven!

  Groetjes Jody

 • Kunstery: Art is living…

  Hennie Vink

  En leven is kunst! De kunst van het leven met MS. We spraken online met @Kunstery over verhalen, kunst, vrouwen en The Fifth Element. Oh ja, en het dansje van Elmo ;-)... › Lees meer

  MS & Seks: de mening van MS’ers

  Nienke Dekkinga

  Praten over seks. Het is en blijft moeilijk. En toch willen wij dit meer bespreekbaar maken. Een aantal weken geleden deelden wij de enquête van Nienke Dekkinga. En nu... › Lees meer