MS kinderkamp

Kristien

MS & Gezin

Gepubliceerd: 18 januari 2019

Kristien heeft zieke ouders, waarvan 1 met MS. Om daaraan te ontsnappen ging zij weleens naar een kinderkamp voor kinderen met ouders met MS. Dit gaf haar de kans om kind te zijn en om te spiegelen met andere kinderen.

MS kinderkamp

Sinds mijn 9de ga ik naar de jaarlijks MS-kinderkampen. Dit jaar was het in september mijn 15de keer dat ik mee ging. De MS-kinderkampen zijn voor mij bijzondere weekenden. Toen ik 9 was ging ik er vooral heen om veel te spelen, in tenten te slapen (met mijn ouders kon dat niet vanwege de MS) en om een weekend veel leuke dingen te doen. Naarmate ik ouder word ga ik er heen om mijn vriendinnen weer uitgebreid te spreken en om mijn verhaal te delen.

Je ouders los laten maar toch nog  willen zorgen. Wat is daarin een goede balans?

Tijdens de groepsgesprekken die op zaterdagochtend gehouden wordt kan ik mijn verhaal kwijt en kan ik leren van andere leeftijdsgenoten. Hoe gaan zij om met uit huis gaan terwijl je moeder ziek is? Hoe vaak gaan ze naar hun ouders? Dit vind ik prettig om te horen omdat ik hier vaak tegenaan loop. Je ouders los laten maar toch nog  willen zorgen. Wat is daarin een goede balans.

De MS heeft mij veel beïnvloed in mijn kindertijd. Ik had al gauw door dat de situatie niet normaal was bij ons. Ik moest mijn moeder namelijk vast houden tijdens het lopen. Dit begon toen ik 6 jaar was. Ook werd ik altijd met de auto gebracht omdat mijn moeder niet meer kon fietsen. Tevens ben ik enig kind waardoor ik niet met broertjes of zusjes heb kunnen praten over wat zij van de situatie vinden.

Ik wilde niet gezien worden met een rolstoel maar wilde mijn moeder ook de vrijheid geven om naar buiten te kunnen.

In de puberteit heb ik mij heel erg geschaamd voor mijn moeder. Ze zat immers in een rolstoel en ik moest haar dan duwen als mijn vader aan het werk was. Ik durfde dan vaak niet naar het centrum omdat mijn klasgenoten mij dan zouden kunnen zien met mijn moeder. Maar dit gebeurde vrij vaak omdat mijn moeder niet meer zelfstandig uit huis kon. Mijn moeder zat hele dagen thuis, en als ik dan vroeg vrij was van school wilde mijn moeder naar buiten. Om niet opgesloten in huis te zitten.

Een continue strijd in mijn hoofd die ik niet deelde met mijn ouders of vriendinnen. Ik wilde niet gezien worden met een rolstoel maar wilde mijn moeder ook de vrijheid geven om naar buiten te kunnen. Hierover kon ik gelukkig praten tijdens de MS-kampen. Ik voelde mij niet de enige met een moeder die in een rolstoel zat. Ook kon ik vaak even praten met één van de professionele begeleiders. Dit gaf mij weer hoop om anders met de situatie om te gaan.

De MS-kampen hebben mij heel veel plezier bezorgd maar ook een plek waar ik mezelf mag zijn, verdrietig mag zijn over de situatie en dan mensen om mij heen hebben die precies snappen wat een zieke ouder doet met jou als kind.

Groetjes Kristien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Greet schreef:

  Ik ben zelf een moeder met MS en ik snap wat je hebt meegemaakt valt niet nee als je zo jong bent ,mijn kinderen waren 9 en 12 toen ik
  Ms kreeg ook zij vonden het moeilijk , maar nu hebben ze de leeftijd dat ze niet meer thuis wonen en een eigen leven opbouwen dat moet ook daar hoeven ze zich niet schuldig over te voelen en ik denk dat jij je eigen leven ook gewoon moet gaan leven en als je ouders hulp nodig hebben kunnen ze dat vast wel vragen aan je en of aan buren of vrienden of fam. dat vinden ouders niet erg als ik over mezelf mag praten, ik wens je veel sterkte en vergeet niet dat jou leven ook telt en het niet alleen om je ouders draait veel sterkte . Een moeder met MS

 • Corona en quarantaine

  Ilona

  Nou dan toch ook maar een blogje over het virus. Ja wat moet je ervan zeggen?!?. Van het coronavirus heeft ze dus (nog) geen last, gelukkig. Ze zit braaf thuis in soor... › Lees meer

  De waarheid horen over mijn MS doet pijn

  Trevis Gleason

  Velen van ons herkennen het dat als onze wonden af en toe (of regelmatig) opnieuw opengaan wanneer een nieuw MS verschijnsel zich aandient, of een oud symptoom opnieuw... › Lees meer