MS & medicatie: interferon bèta-1a (deel 2)

Nicole Donal

MS & Avonex

Gepubliceerd: 10 april 2017

Een aantal weken geleden deelden wij haar eerste verhaal in de categorie 'MS & medicatie'. Een onderwerp waar veel MS'ers tegenaan lopen. Met welke medicijnen begin je? En hoe werken alle medicijnen eigenlijk? Spuiten? Slikken? Of aan een infuus? Nicole vertelt ons over haar keuze: Avonex (Interferon bèta-1a).

MS & medicatie: interferon bèta-1a (deel 2)

Een interferon bèta-1a is het geworden. Een merknaam zal ik niet noemen. Medische bedrijven zijn erg gevoelig met betrekking tot ondersteunen van dit soort initiatieven. Ze dan via deze weg promoten is ook weer zo wat.

De keuze is gemaakt. Het hoge woord is er uit.

De interferon bèta-1a zit in een voorgevulde pen, welke je eenmaal per week bij jezelf dient te injecteren. Op het zelfde tijdstip. Nu ben ik zelf nogal chaotisch, misschien jij ook: dus een kleine tip wat voor mij werkt: stel een wekker in op je mobiel. Kies de dag en tijd dat je jezelf dient te injecteren. Echt waar, het helpt!

Terug naar het artikel... Hoe heb ik tot de keuze van deze interferon bèta-1a kunnen komen? In mijn eerdere verhaal heb je kunnen lezen dat ik voor mijzelf een hele overzichtslijst heb opgesteld. Alle voors- en tegens afwegen. De meest doorslaggevende positieve punten zet ik voor je op een rij.

Het werkende bestanddeel is een eiwit, de interferon bèta-1a. Interferonen zijn natuurlijke stoffen die in het lichaam worden aangemaakt en je beschermen tegen infecties en ziekten. Het is één van de oudste medicatie met de meest bewezen effectieve resultaten. De bijwerkingen lijken mij mee te vallen, waarvan de meest voorkomende griepverschijnselen zijn. De medicatie kan in het ergste geval één week buiten de koelkast op kamertemperatuur (tussen de 15 en 30 graden) bewaard blijven. Dit leek mij wel handig met eventuele reizen.

Goed, de keuze is gemaakt en alweer komt er een medische molen op gang. Een eigen gespecialiseerde verpleegkundige, van het niet nader te noemen bedrijf, komt bij je thuis langs.

Erg fijn - in je eigen omgeving! Er is toch best wel wat uitleg over de medicatie. Niet alleen over het soort, maar zeker over het gebruik van de interferon bèta-1a. Dan is het zo ver. Leren injecteren. Eerst oefenen op de stressbal. De eerste keren op de injectienaald drukken zal ik nooit vergeten.

Weer zo veel last van de bijwerkingen.

Als ook de eerste keer die naald in mijn been voelen. Wat een vreemde gewaarwording is dat. Echt zeer deed het gelukkig niet. Maar die bijwerkingen... mijn hemel!

Week na week was ik telkens minimaal twee dagen ziek van de injectie. Griepverschijnselen in het tienvoud. Verschrikkelijk! Je lichaam schijnt er vanzelf aan te wennen. En warempel, na een jaar of wat, een weekend zonder ziek te zijn! Nog wel koud en hoofdpijn, maar ik kon tenminste een soort van functioneren. Dat is een verademing na weken lang ieder weekend voor oud vuil in bed te liggen.

Tot dat het een paar maanden geleden niet zo lekker ging. Weer zo veel last van de bijwerkingen.

Waarom was ik ook alweer direct met medicatie begonnen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MS & vakantie!

Annelies van der Heide

MS & Vakantie. Lekker uitrusten. Of een hel in verband met warmte, de heenreis of juist vanwege het verlaten van huis en haard? Schrijfster Annelies is op vakantie... › Lees meer

MS blijft maar ik ook!

Marleen

Het verhaal van Marleen. Partner van een MS'er. Met gepaste trots presenteren wij haar verhaal. Nu eerst haar eigen voorwoord. Marleen stelt zich graag aan jullie voor... › Lees meer