MS & Mis(s) verkiezing 2017: Janneke Knol

Janneke Knol

MS & Mis(s) Verkiezing

Gepubliceerd: 6 mei 2017

Zit jij al voor de buis? Straks om 20:30 uur begint de Mis(s) Verkiezing 2017. De laatste Mis(s) Verkiezing dateert alweer van 2007. In dat jaar werd Reni de Boer winnares. Reni, een jonge vrouw welke ook MS heeft.
Dit jaar besteden wij aandacht aan Janneke Knol. Janneke heeft ook MS.

MS & Mis(s) verkiezing 2017: Janneke Knol

Tsjah, zoals ik al zei, uit moeilijkheden ontstaan de meest prachtige dingen en kansen. Met die gedachte schreef ik mij een paar weken geleden in voor de mis(s) verkiezing. Ik zag een oproep van Lucille Werner voorbij komen waarin ze op zoek was naar krachtige vrouwen met lef. Dat vond ik ergens wel bij mij passen. Ik was benieuwd hoe ver ik zou komen, vooral door mijn onzekerheid. Ik twijfel vaak of ik wel mooi ben, er bij mag horen. Dat komt mede door de MS, ergens ben ik wel anders dan anderen, maar in hoeverre dan, daar wilde ik achter komen met de inschrijving.

We are all MS warriors! Ieder op zijn eigen manier, ieder zijn eigen ding.

Zondag 5 maart ging het hele gebeuren voor mij van start. Ik was geselecteerd en uitgenodigd op de selectiedag in Amsterdam. Daar ging ik dan; vol goede moed, een mooie outfit en een stralende lach. Ik was er klaar voor en zou ze eens laten zien wie ik was. Mijn doel tijdens deze dag was MS onder de aandacht brengen en laten weten dat mensen met een beperking niet anders behandeld hoeven te worden. Wij mogen er net zo goed als anderen zijn en dat kunnen wij ook net zo goed als anderen.

Daar ging ik dan, de catwalk op, aan het einde van de rode loper moest ik voor de camera vertellen waarom ik de nieuwe Mis(s) 2017 was. Dat deed ik, en blijkbaar vol overtuiging want ik werd diezelfde dag nog uitgekozen om door te gaan naar de volgende ronde! Van de 150 vrouwen mochten er 36 dames door. Dat moment was zo bizar! Ik kon het eerst niet helemaal geloven; er waren zoveel mooie vrouwen met allemaal een steengoed verhaal en dan kozen ze voor mij?

Iedere kandidate zou binnen 5 weken bericht krijgen of je 1 van de 8 finalisten was of niet. Door mijn onzekerheid ging ik er vanuit dat ik deze geweldige ervaring nu kon afsluiten en weer aan iets nieuws kon beginnen. Haha, onzekerheid, een vreemd gevoel waar je echt niets mee kan...

We zijn 2017 en nog steeds niet iedereen heeft gelijke kansen...

Ik was 1 van de 8 finalisten voor de liveshow van de missverkiezing! Op het moment dat ik dit bericht te horen kreeg was ik op stage. Die ochtend van het nieuws was ik een kind aan het behandelen toen er op de deur werd geklopt. Wat een schrik toen ik de deur opende! Een hele cameraploeg stond daar voor mijn neus, ik kreeg een grote gouden envelop in mijn handen gedrukt met het bericht dat ik finaliste was.

Bizar! Echt bizar. Naast dat was het ook ontzettend dubbel. Ik was blij en boos tegelijk. Blij omdat ik natuurlijk in de finale was beland, wie kon dat nou ook vertellen? Maar ik was boos omdat dit niet mijn bedoeling was. Ik wilde deze dag iets heel anders doen dan opnames maken. Ik wilde van deze dag mijn allerlaatste stage dag maken. Ik wilde mijn stage beëindigen omdat het te zwaar voor mij was. ik wilde gesprekken voeren, eindgesprekken en mijn cliënten gedag zeggen. Dat kon niet.

Pas een aantal dagen later kwam echt het besef. Ik ben finalist! Ik had blijkbaar een hele goede boodschap, een mooie missie, een stralende lach en een leuk uiterlijk. Ik mocht er zijn. Alle onzekerheid viel van mijn schouders en een enorme zelfvertrouwen boost kwam ervoor terug.

Waar ik mij vanaf dat moment voor in wilde zetten was al heel snel duidelijk. Geen discirminatie meer. Toch te gek voor woorden dat er tegenwoordig nog zo met ons word omgegaan? We zijn 2017 en nog steeds niet iedereen heeft gelijke kansen... Onzin vind ik dat.

Naar mijn idee zijn dat hele goede eigenschappen als werknemer.

Een bedrijf hoeft mij niet te vertellen dat ik iets niet kan of mij discrimineren; ik weet namelijk heel goed wat een bedrijf aan mij zou hebben, ik weet heel goed hoe zwaar of juist niet een baan zou kunnen zijn, ik weet donders goed wat ik zelf wil en waar ik voor wil gaan. Dat hoeft iemand anders mij niet te vertellen!

Zelf heb ik door de MS zo ontzettend veel geleerd. Over mijzelf, over mijn grenzen, over dingen die ik wel en niet aan kan en vooral ook over anderen. Naar mijn idee zijn dat hele goede eigenschappen als werknemer. Jij kan namelijk precies aan je toekomstige baas vertellen wat ze aan jou hebben, wat je sterke punten zijn en bij welke dingen jij liever een beetje hulp zou willen zien.

Waar ik mij verder sterk voor wil maken als ambassadrice is de wet en regelgeving. Het is nu nog zoveel gedoe om iets voor elkaar te krijgen. Je wordt regelmatig van het kastje naar het muurtje gestuurd en dan nog weten ze eigenlijk niet precies hoe het zit. Waarom is dat ook allemaal zo moeilijk?

En natuurlijk zet ik mij in ieder geval in om MS nog meer onder de aandacht te brengen. Gelukkig doen we dat allemaal al en gaat dat steeds beter. We are all MS warriors! Ieder op zijn eigen manier, ieder zijn eigen ding. Dat mag en dat moet zeker ook kunnen :-)

Wie weet zien jullie mij aan het eind van de liveshow aanstaande zaterdag 6 mei als winnares van de missverkiezing. Dan zien jullie hoe Mark Rutte het kroontje op mijn hoofd plaatst en zal ik proberen een goed woordje met hem te spreken. Zouden jullie willen stemmen? Zien jullie mij als dé ambassadrice voor onbeperkt Nederland?

SMS dan 'Janneke' naar 4600

Wie weet, kan ik door jouw hulp iets voor ons allemaal betekenen! Hoe mooi zou dat zijn. ik ga mijn best er in ieder geval voor doen. Ik zet mij volledig in en geef niet op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

PPMS

Marian Böhmer

PPMS, een vorm van MS die bij maar 5 tot 7% van de MSers voorkomt. Dat is niet veel en dat heeft tot het gevolg dat er maar weinig aandacht voor is. Bij PPMS hebben ... › Lees meer

Ondanks dat ik bijna niks zag met links…

Ferdi de Goede

Vorige week deelden wij het eerste deel van het verhaal van Ferdi. Hij heeft te horen gekregen dat hij een oogontsteking heeft welke mogelijk in de komende 15 jaar kan... › Lees meer