My illness doesn’t define me

Jamie Alyssa

MS & Gezin

Gepubliceerd: 27 december 2021

Binnen de lijntjes kleuren, je aan de regeltjes houden, focus, doorzetten en hard werken voor waar je in gelooft. Jarenlang deed ik dit om mijn doelen te behalen. Mijn focus lag op een mooie carrière. Dus na het behalen van mijn HBO diploma ging ik fulltime aan de slag en behaalde ik in de avonduren mijn master titel. Ik was iemand die kon lopen tot ver voorbij mijn tandvlees. Dus deed mijn werk gepassioneerd en stak bijna al mijn vrije tijd in mijn studie.

My illness doesn’t define me

Doorzetten en focus op het doel en kon daardoor tegenslagen overwinnen en wist daadwerkelijk mijn doel te behalen. De toekomst was voor mij duidelijk; een mooie carrière, een man die mij steunde en samen een passie voor mooie reizen maken. Ik zag geen andere toekomst voor mezelf en was gelukkig met wat ik samen met mijn man aan het opbouwen was.

Het krijgen van een chronische ziekte heeft mij zachter gemaakt

Als iemand mij toen had verteld hoe mijn leven er nu uitziet had ik gelachen en zeker een oordeel gehad. Want het leven had er niet anders uit kunnen zien. Een veel gehoorde uitspraak is "my illness doesn't define me" en dat is op sommige vlakken waar, maar op zoveel vlakken kan ik gewoon niet ontkennen dat de MS mij zeker heeft beïnvloed in de persoon die ik geworden ben de afgelopen jaren en hoe ik tegen het leven ben gaan aankijken.

Want ja, hoe ik in het begin zo lang mogelijk heb gevochten om dezelfde persoon te blijven met dezelfde levensstijl als voordat ik ziek werd, besefte ik mij de afgelopen jaren steeds meer dat dit niet kon en in dat proces ben ik zeker veranderd als persoon!

Van een zakelijke, hardwerkende, onafhankelijke carrièrevrouw naar een fulltime moeder en echtgenoot die zich vooral focust op haar gezin, de kleine dingen van het leven en dagelijks die strijd aangaat met beperkte energie, balans en gezondheid. Het krijgen van een chronische ziekte heeft mij zachter gemaakt.

Naast de rouw is er echter ook veel plaats gekomen voor dankbaarheid

Het heeft ervoor gezorgd dat de wereld langzamer voor mij is gaan draaien, ik kan genieten van de kleine dingen en zie meer wat nu echt belangrijk is in het leven. Ik ben ongelofelijk dankbaar dat mijn zoon er is en hij mijn leven het mooiste doel heeft gegeven, moederschap. Iets dat zonder de MS denk ik niet was gebeurd! Ik kan dus zeggen dat het mij op veel vlakken positief heeft veranderd.

De eigenschappen die al in mij zaten komen nu van pas op een andere manier. Want laten we eerlijk zijn, focus en doorzettingsvermogen komen van pas bij het dagelijkse gevecht dat je als chronisch zieke moet voeren, niet alleen tegen het lichamelijke gedeelte van chronisch ziek zijn, maar ook het mentale gedeelte. Ben ik verdrietig over wat er er van mij verloren is gegaan, jazeker! Het is een stukje rouw en dat gaat sommige dagen beter dan op andere dagen.

Naast de rouw is er echter ook veel plaats gekomen voor dankbaarheid. Dankbaarheid voor wie ik nu ben, hoe mijn leven er nu uitziet en voor wat ik heb geleerd. Maar ik kan gewoon niet ontkennen dat al die punten zijn beïnvloed door chronisch ziek zijn. Mijn man en mijn zoon spelen een belangrijke rol om die dankbare en positieve gevoelens de boventoon te laten voeren en te laten groeien, wat er ook nog mag komen in het leven (met MS).

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Grunn MoveS: Klimmen tegen MS

Ard Hofman

Via twitter @GrunnMoveS werd ik benaderd of ik mijn verhaal op Platform MS wilde vertellen. Mijn reactie was en is: ik hoef niet zo nodig in de belangstelling te staan... › Lees meer

“Ik denk wel eens aan euthanasie”

Kim

Robert heeft al vier jaar de diagnose MS als hij Kim ontmoet. Kim kent Robert dan ook niet anders dan dat hij 'ziek' is. Tijdens hun relatie praten zij regelmatig over... › Lees meer