Omdat ik je moeder ben

Annelies van der Heide

MS & Moeder

Gepubliceerd: 12 juni 2018

Zodra je kinderen krijgt begint het gevoel van "het goede willen doen" voor je zoon of dochter. Een mooi gevoel. Soms ook lastig doordat je niet altijd kunt voldoen aan je eigen maatstaf. Nu is dit al een ingewikkeld proces voor elke ouder, maar wat nou als je ook nog eens MS hebt? Annelies vertelt ons hoe zij hier tegen aan kijkt.

Omdat ik je moeder ben

Omdat ik je moeder ben wil ik het beste voor jou, maar dat willen alle moeders voor hun kinderen. Ik wil dat je het leuk hebt en later terug kijkt met tevredenheid. Dat je leert waarderen en dankbaar te zijn. Dat je omringd bent met liefde. En vriendjes en vriendinnetjes hebt. Als het eens tegen zit dat je daar mee om kan gaan. Dat winnen niet altijd beter is dan verliezen, maar je mee hebt gedaan en je inzet hebt getoond, veel belangrijker is. Dat je kan zeggen dat je een fijne kindertijd hebt gehad. Ik wil je niet met zorgen opzadelen. Je moet vrij zijn en lekker kunnen genieten.

Maar met een moeder die MS heeft is dat wel eens lastig.

Maar met een moeder die MS heeft is dat wel eens lastig. En hou jij daar wel rekenschap mee. Jij bent zorgzaam en lief. Wil je mij altijd graag helpen en dat doe je ook met veel plezier. Je hebt wel eens je nukken, maar ook dat mag van mij. Je leventje is nog maar net begonnen en hoort nog onbezorgd te zijn. Jij moet niet voor je moeder zorgen, ik moet voor jou zorgen.

Omdat ik je moeder ben maak ik me zorgen om jou, maar ook dat hebben alle moeders om hun kinderen. Ik maak me niet zoveel zorgen over je schoolprestaties, of hoe je in de klas ligt. Ik heb zorgen over je gezondheid en de toekomst. Ik maak mij zorgen als jij dingen vergeet, want dat heb ik ook. Maar jij bent nog maar 8 jaar. Zorgen als je pijn hebt in je benen, want dat had ik als kind ook. Maar jij bent een kind en in de groei, dus zal het daar wel mee te maken hebben. Het zal wel bij het kind zijn horen. En misschien maak ik me wel te veel zorgen om jou en zie ik beren die anderen niet zien. Maar ik wil jou alle ellende besparen. Ik weet ook wel dat ik het niet kan voorkomen. Hoe groot is de kans dat jij MS krijgt? Nihil, want MS is niet erfelijk. Maar het blijft wel altijd in mijn gedachten.

Jij wilt zo graag, maar het lukt mij niet

Omdat ik je moeder ben, wil ik natuurlijk niet falen of een slechte moeder zijn. We doen leuke dingen samen en hebben zeker fijne momenten. Maar ik hou rekenschap met mezelf en dat vind jij niet altijd leuk. Ik gun jou alle plezier van de wereld, maar niet ten koste van mezelf. Je zult daarom niet snel met mij naar een pretpark gaan, hoe leuk je dat ook vindt. En dat doe ik echt niet om jou te plagen, maar ik plaag mijzelf om wel te gaan. Jij bent het hier niet altijd mee eens en daar heb ik ook alle begrip voor.

Het is dan wel eens moeilijk en dat doet mij pijn en verdriet, omdat ik het zo goed snap. Jij wilt zo graag, maar het lukt mij niet. Daar heb jij natuurlijk geen boodschap aan, maar als ik het uitleg dan begrijp je het wel. Je mag graag zwemmen. Maar ook dat zullen we niet gauw samen doen. Gelukkig dat je bonusvader het wel leuk vindt en jullie daarom ook vaak samen gaan zwemmen. Dan ben jij blij, maar ik ook. Want jij hebt het leuk gehad en dat doet mij weer goed.

Omdat ik je moeder ben, ben jij bezorgt over mij. Jij kan het nog niet onder woorden brengen, maar ik zie het aan de dingen die je doet. Even een lief woordje of een dikke knuffel. Een lieve lach op je gezicht, om mij weer op te vrolijken, als alles even tegen zit. Het zijn kleine gebaren en dingetjes die je doet, maar die voor mij veel betekenen.

Omdat ik je moeder ben, moet ik ook sorry tegen jou zeggen. Sorry dat ik soms snel geïrriteerd ben. Sorry voor als het mij niet lukt. Sorry dat ik niet altijd met je kan spelen. Sorry dat ik niet jou de aandacht geef die je verdient. Sorry dat ik niet altijd mijn beloftes na kan komen. Sorry dat het huishouden wel eens een huishouden van Jan Steen is. Sorry dat ik geen perfecte moeder voor je ben. Maar ik doe mijn best en bedoel het allemaal goed. Mijn leven is anders gelopen dan dat ik voor ogen had. Jij zorgt voor een doel in mijn leven en geeft mijn leven een betekenis. Ik hou van je!!

Annelies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Nikki schreef:

  Wat mooi geschreven. Ik ben 26 en heb MS, we twijfelen op dit moment heel erg of het verstandig is om überhaupt aan kinderen te beginnen. Alle obstakels die je noemt wonen ook in mijn gedachten. Mijn hart zegt het één en m’n hoofd het ander, kan ik een kind dat wel aandoen?!

  Wat je schrijft is erg bemoedigend.

 • Katrien schreef:

  Mooi geschreven en herkenbaar, ik ben ook een moeder met MS, mijn meisje is 5 jaar, ondernemend maar ook zo lief.
  Leef met de dag en geniet van elkaar x.

 • Judith schreef:

  Wat mooi geschreven, en zo herkenbaar. Weet je wat het mooie aan deze situatie is? (Ja, ik gebruik bewust het woordje “mooie”). Dat jullie een fantastische band hebben. Deze ellende brengt dat met zich mee, en wees er dankbaar voor. De situatie is zoals het is. Kun je niet veranderen. Maar wat weten jullie goed hoeveel jullie om elkaar geven. En wat zullen jullie nog mooie gesprekken gaan voeren. Ik weet dit toevallig omdat ik ook een ‘ms moeder’ ben. We hebben drie kinderen en door mijn ms hebben we een speciale band. Ze helpen me (meestal) 😉 met liefde en waren op jonge leeftijd al heel flexibel. Hadden we een uitje gepland en kon het door mij niet doorgaan? Nou, dan gaan we toch een andere keer, was de reactie. Er is zoveel geluk om je heen, het zitvm in de kleine kneuterige dingen.
  En volgens mij ben jij een fantastische
  moeder, dat lees ik tussen alle regels door.

 • Gaatske sipma schreef:

  Wat ontzettend lief geschreven ,je zelf wegcijferen voor je dochter natuurlijk doen alle moeders dat maar als je m.s. hebt is het wel een ander verhaal.meid je doet het TOP .!!!!!!!!

 • Corona, MS en blijven bewegen

  Jolanda Ruesink

  Ook zij ontkomt er niet aan dat haar dagen gevuld zijn met het volgen van de laatste nieuwsfeiten over het corona-virus. Wat ze een gek idee vindt, maar het is echt zo... › Lees meer

  MS en douchen?

  Marien Faasse

  Struggles van het douchen. Het zal de menige MS-er vast bekend voor komen. Of het nu de hitte is of het staan. Heel fijn is het helaas allemaal niet meer. En dan komen... › Lees meer