Once upon a time…

Annelies van der Heide

MS & Mindset

Gepubliceerd: 10 oktober 2020

Sprookjes, wie is er niet groot gebracht met de verhalen van Sneeuwwitje, Roodkapje, Assepoester, Doornroosje, enz. Wie las als kind niet de verhalen uit het grote sprookjesboek. Wie droomde er niet van om net zo'n mooie prinses of zo'n stoere ridder of prins te zijn als uit de sprookjes.  Als je kinderen hebt lees je ze vaak weer voor aan je kinderen, even een verhaaltje voor het slapen gaan. En nu ik volwassen ben vind ik sprookjes nog steeds leuk en ben ik super blij met de serie 'Once upon a time', wat helaas geen vervolg krijgt.

Once upon a time…

Kijk ik mee naar de kinderfilms die mijn dochter kijkt op Netflix. Vind ik Disney nog steeds geweldig. En kan ik met veel plezier kijken naar Winnie de Pooh. In 2014 zijn we naar Orlando geweest, naar Disney. Ik ben blij dat we daar geweest zijn, echt een droom die uit kwam, maar oh wat een drukte. In een glimp zagen we de prinsessen staan, maar door de lange wachtrijen en tijden kon ik het geduld niet opbrengen om ons daar tussen te voegen. En hebben we op een afstandje staan zwaaien.

Een sprookje is vaak een strijd tussen goed en kwaad en zo is het met MS ook

De diagnose MS had ik toen nog niet, maar de kwaaltjes waren er wel. De vele prikkels, de lange wachtrijen en tijden, geen structuur en controle hebben over de planning van die dag, mijn hoofd liep echt over. Ik moest het los laten en genieten. En dat heb ik ook zeker wel gedaan, je voelt je echt weer een klein kind. Ook al was het een zware en vermoeide dag, ik heb zeker weten genoten.

Sprookjes zijn vaak magisch, alles kan. Even heerlijk weg dromen en op gaan in de fantasie en de magie. Hoe zou het zijn om Rapunzel te zijn, die ontsnapt aan haar moeder Gothel. Wat zou ik graag willen ontsnappen aan het monster. Verlost willen zijn van alle ongemakken die het monster met zich mee brengt. Weer kunnen hardlopen en werken.

In de 5 jaar dat ik de diagnose heb, is mijn loop vermogen afgenomen. Ben ik in de ziektewet beland en vervroegd arbeidsongeschikt bevonden. Is de diagnose van RRMS bijgesteld naar SPMS. Gelukkig verneem ik daar niks van en blijf ik nog steeds dezelfde ik.

In sprookjes zitten vaak ook wijze lessen

Of Doornroosje die voor 100 jaar slaapt, zou ik dan eindelijk van die verdomde vermoeidheid af zijn? Hoe zou het zijn om niet meer wakker te worden? Om elke dag geen pijn meer te voelen. Om 24/7 geen tintelingen, doofheid, gevoelsstoornissen en krachtverlies meer te hebben. Geen verdriet meer te kennen. Geen keuzes meer te hoeven maken over het wel of niet nemen van remmende medicatie. Hoe zou het zijn om na 100 jaar te ontwaken? Zou ik de oude gezonde ik weer kunnen zijn?

Een sprookje is vaak een strijd tussen goed en kwaad en zo is het met MS ook. Wie voelt zich soms niet zoals het meisje met het zwavelstokjes. Eenzaam, bang en verdrietig. En om dan toch de keus te maken om voor jezelf te kiezen en niet denken aan wat een ander er van kan vinden. En wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Of het verhaal van het lelijke eendje, om er niet (meer) bij te horen. Omdat je anders bent dan een ander. Je niet alles meer kunt dan voorheen, maakt jou geen ander mens.

De schaduw van het kwaad dreigt ons te verslinden

Jij bent nog steeds dezelfde ik daar veranderd een diagnose niks aan. Dat je daardoor vrienden verliest, heeft niks te maken met jou. Maar dat zij waarschijnlijk niet de moeite waard waren om vrienden mee te zijn. Echte vrienden begrijpen je en zullen je nooit laten vallen. Die zien wel hoe mooi mens je bent.

In sprookjes zitten ook vaak wijze lessen. Hans en Grietje bijvoorbeeld. Zij worden het bos in gestuurd en gevangen genomen door een heks, maar door moed en trouw te blijven aan hun zelf overschaduwd dat het kwaad. Dit geldt voor ons natuurlijk ook. De schaduw van het kwaad dreigt ons te verslinden, maar met onze moed en trouw kunnen we onszelf bevrijden.

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Jan schreef:

  Je bent een topper

 • Voorkeur medicatie

  Jody

  Jody heeft tysabri als tweedelijns medicatie. Opletten voor bijwerkingen en PML. Eens in de maand naar het ziekenhuis voor twee uur aan het infuus. De keus was er tuss... › Lees meer

  De Fampyra feiten!

  Mia Bakker

  Over enkele minuten zal Jan van Amstel de petitie 'Fampyra moet in basispakket' overhandigen aan de Tweede Kamer. Samen met een delegatie MS'ers, familie, vrienden en ... › Lees meer