Ondanks dat ik bijna niks zag met links…

Ferdi de Goede

MS & Immensch

Gepubliceerd: 20 oktober 2017

Vorige week deelden wij het eerste deel van het verhaal van Ferdi. Hij heeft te horen gekregen dat hij een oogontsteking heeft welke mogelijk in de komende 15 jaar kan leiden tot MS. Mogelijk... Ferdi gaat op onderzoek en laat zich niet verder onderzoeken of hij daadwerkelijk MS heeft. Het tweede deel van Ferdi...

Ondanks dat ik bijna niks zag met links…

In de dagen daarna probeerde ik in het reine te komen met wat me allemaal overkomen was. De vraag was of ik me erbij neer zou leggen of dat ik een manier kon vinden waarop ik de strijd aan kon gaan. Ik ben nu eenmaal niet het type dat zich zonder slag of stoot gewonnen geeft, dus ik besloot weer de wetenschappelijke literatuur in te duiken om te kijken wat er bekend was over dingen die je kan doen om Multiple Sclerose te remmen of te verzachten. Tot mijn grote verbazing was er ontzettend veel onderzoek gedaan naar factoren die het ontstaan of het verloop van MS beïnvloeden.

Ik heb mezelf ten doele gesteld om mensen met Multiple Sclerose te informeren en te leren over de leefstijlkeuzes die effect kunnen hebben op het ziekteverloop en ze te begeleiden bij de (gedrags)veranderingen die daarmee gepaard gaan.

Zo leerde ik dat in landen waar veel zon is bijna geen MS voorkomt. Inmiddels is er onderzoek gedaan naar het gebruik van vitamine D supplementen en het effect dat dat heeft op ziekteverloop en het ontstaan van MS. Voor mensen die nog geen MS hebben, zoals ik, remt het slikken van voldoende vitamine D het ontstaan van MS met 20 tot 66{d7ecc6a16523239662bee70330a15653ee2d3f086489772d58210a11f9dd9a49}. Dat vond ik de moeite waard! Voor mensen waarbij Multiple Sclerose al is vastgesteld geldt dat voldoende vitamine D de ziekteactiviteit remt en de kwaliteit van leven bevordert.

Verder bleek dat er verschillende leefstijlfactoren zijn die bijdragen aan de ziekteactiviteit en de kwaliteit van leven bij MS. Onder andere voeding, beweging en stress zijn belangrijke invloedsfactoren. Op basis daarvan ben ik mijn eigen leefstijl drastisch gaan veranderen. Ik ben inmiddels gestopt met werken onder contract en begonnen als zelfstandig gedragsveranderaar en freelance hbo-docent, omdat ik van werken onder contract veel stress kreeg. Ik ben in de wieg gelegd om te ondernemen. Voordeel daarvan is dat ik zelf kan bepalen hoeveel opdrachten ik wil aannemen. Dat stukje vrijheid zorgt ervoor dat ik veel minder stress ervaar dan voorheen, wat er hopelijk toe bijdraagt dat ik het ontstaan van MS kan uitstellen of voorkomen.

Ook qua voeding heb ik grote stappen gemaakt, ik vermijd zuivel en zorg ervoor dat ik een goede balans heb in de hoeveelheid verzadigde vetten, omega-3 en omega-6 die ik binnenkrijg. Allemaal om ervoor te zorgen dat Multiple Sclerose nooit aan mijn deur zal kloppen of dat in ieder geval een stuk later zal doen. Ik voel me anno 2017 gezonder dan ooit en heb veel minder vaak last van stressklachten en verkoudheden. Dat alleen is al een grote winst geweest!

Gedragsveranderingen zijn over het algemeen lastig, denk maar eens aan de goede voornemens die mensen ieder jaar weer opnieuw op de agenda zetten omdat ze het niet volgehouden hebben.

Uiteraard vertel ik regelmatig aan mensen waarom ik een gebakje of een koek afsla en door de gesprekken die ik in de loop der tijd met mensen had realiseerde ik me dat het aanpassen van de leefstijl zoals ik dat gedaan heb een schoolvoorbeeld is van een gedragsverandering. Gedragsveranderingen zijn over het algemeen lastig, denk maar eens aan de goede voornemens die mensen ieder jaar weer opnieuw op de agenda zetten omdat ze het niet volgehouden hebben. Veel mensen beginnen met hardlopen en diëten, houden dat een paar dagen vol en daarna ebt het gedrag weer weg.

Wat het mooie is aan mijn achtergrond als psycholoog is dat ik goed opgeleid ben om mensen te begeleiden bij gedragsveranderingen. Dat, in combinatie met het feit dat veel mensen met MS niet zo thuis zijn in het wetenschappelijk onderzoek als ikzelf en het feit dat gedragsverandering überhaupt lastig is om alleen voor elkaar te krijgen, heeft me doen besluiten mezelf aan te bieden als hulp bij leefstijlverandering voor mensen met MS.

Niet ter vervanging van het medisch traject, maar juist ter ondersteuning ervan.

Mijn praktijk heb ik Immensch genoemd, omdat daarin de mens centraal staat (im MENS ch) en het lichaam een immens potentieel heeft om zichzelf gezond(er) te maken. Ik heb mezelf ten doele gesteld om mensen met Multiple Sclerose te informeren en te leren over de leefstijlkeuzes die effect kunnen hebben op het ziekteverloop en ze te begeleiden bij de (gedrags)veranderingen die daarmee gepaard gaan. Niet ter vervanging van het medisch traject, maar juist ter ondersteuning ervan.

Sinds een aantal weken is mijn praktijk officieel "live" en ik kijk ernaar uit om een bijdrage te kunnen leveren aan de gezondheid van mensen die te vaak te horen krijgen dat er aan MS niks te doen is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Janet schreef:

  Wat een krachtig verhaal Ferdi. Ik zweef momenteel in de maanden tussen de eerste en tweede MRI scan om de diagnose zeker te stellen. Vreselijk spannend allemaal. Ik zou graag goede artikelen lezen over leefstijl ed. Zou ik deze kunnen krijgen?

 • Brief aan Olaf

  Britt van Wersch

  Britt heeft één jaar MS en een aantal jaren de stempel van Borderline. Ze is 8 jaar samen met Olaf. Haar grote steun en toeverlaat. In die tijd hebben ze veel mee gema... › Lees meer

  Zitten

  Rob van Schaik

  Rob heeft ons een nieuw stuk toegestuurd uit zijn boek Zitten. Hoe reageert iemand uit zijn omgeving op hem en zijn nieuwe voertuig. Eenmaal thuis komen weer nieuwe pr... › Lees meer