Onzichtbaar

Angela Snijder

MS & Onzichtbaar

Gepubliceerd: 7 september 2020

Bij mij is MS voor buitenstaander onzichtbaar en af en toe is dat best lastig, daar ga ik wat meer over vertellen. De mensen in mijn directe omgeving weten dat ik vaak niet op woorden kom of de verkeerde zeg, dat ik soms errors in mijn hoofd heb. Als je iets vraagt om te doen en ik draai me om en poef! weg is het. Dat is af en toe erg vermoeid ben of niet altijd goed kan tillen en als ik iets til dat ik niet achteruit kan lopen en dat ik soms dronken zwalk.

Onzichtbaar

Ik doe elke ochtend mijn haar en make up... ik zie eruit of ik gewoon een gezonde meid ben. Dat krijg ik ook geregeld te horen...lekker de trap nemen met je gezonde benen...of in random situaties te horen krijgen: ja zo een gezonde jonge meid als jij! Ik neem ook het liefst de trap maar soms lukt dat gewoon even niet als er dan een lift is neem ik liever de lift.

Mensen weten je verhaal niet door naar je te kijken

Ik heb een invalidekaart voor mijn auto... door die kaart heb ik (toen ik nog zelf volop reed) de nodige middelvingers wel gehad en vergeet de mensen niet die dan helemaal naar me toe kwamen rijden om even te vertellen dat dat een invalide plek is...🤦‍♀️ Wat ik zelf nog altijd heel moeilijk vind is als ik dan bij de kapper zit en diegene die me knipt vraagt... lekker daggie vrij?

Tja wat ga je dan zeggen? Ik heb het 1 keer gezegd dat ik niet werk en zo kwam het verhaal aan het rollen en voordat je het weet zie je die gezichtsuitdrukking veranderen in een zorg/medelij stand. Ik vind het heel moeilijk dat iemand zo naar me kijkt ook van mijn directe omgeving. Zo kijk ik ook niet en zo zwaarmoedig hoeft dat gesprek ook niet te zijn. Dus ik zeg eigenlijk nu altijd maar: ja! lekker daggie vrij, dochterlief lekker op school blablabla.

Veel mensen denken ook dat als ik zeg dat ik 100% ben afgekeurd dat ik dus de hele dag thuis ben en tv aan het kijken ben en verders niks doe. Dat is natuurlijk niet zo, ik ben heel druk op mijn eigen manier en vaak in de ochtenden helemaal niet thuis... de tv gaat hier aan het einde van de dag pas aan. Ik sport, doe de boodschappen, het huishouden, oppassen en natuurlijk niet te vergeten gezellig naar oma 😁

Wat dat betreft kan je denk ik beter een been breken, dan zie je wat iemand mankeert... Mensen weten je verhaal niet door naar je te kijken. Dat dus...

Binnenkort lees je de nieuwste verhalen van Angela direct op onze site!

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Marcia schreef:

  Lieve Angela,
  Dit zouden mijn woorden kunnen zijn geweest exact dezelfde ervaringen. Ik voel me soms bezwaard om te zeggen dat ik 100% ben afgekeurd. Men denkt vaak oh lekker zeg kun je chillen en de hele dag niks doen…. niks is minder waar. Daily struggle.. Maar blijf vooral jezelf en je ding doen! Bikkel! Liefs Marcia

 • Peter Michiels schreef:

  Ik hoor af en toe, achter m’n rug, ‘die heeft precies teveel op’ of ‘die heeft een goed feestje gehad gisteren’. Dit terwijl ik bloednuchter ben. Spreek ik dan over domme mensen?

 • Mijn MS diagnose

  Cynthia

  Cynthia krijgt 13 jaar geleden de nare boodschap dat zij MS heeft. Aan Platform ms laat zij weten hoe het proces van diagnose verlopen is. Haar eerste klachten ontston... › Lees meer

  Mijn MoeStuin en ikke

  Natascha van der Sterren

  Normaal schrijf ik blogs over mijn MS en ikke. Toen ik de oproep zag van Platform MS om een ervaringsverhaal te schrijven over je moestuin, besloot ik om hier gehoor a... › Lees meer