Op de valreep

Jolanda Ruesink

MS & Klachten

Gepubliceerd: 8 februari 2021

De laatste dag van het jaar. Nog net even tijd om een stukje op mijn blog te schrijven. Waar de jaaroverzichten met van alles en nog wat over elkaar heen buitelen, voel ik op een dag als deze toch ook de behoefte om terug te kijken op het afgelopen jaar. Als ik zo eens teruglees zie ik dat ik in het hele jaar periodes ken dat het redelijk goed gaat, maar ook regelmatig dat ik baal van alle klachten.

Op de valreep

Dit jaar moest ik wat vaker dan normaal bloedprikken om te kijken of de waarde van mijn lymfocyten nog hoog genoeg was om een eventuele infectie met het coronavirus aan te kunnen. Gelukkig was dat steeds het geval.

Op naar een goedlopend en vlekkeloos 2021!

Een periode van intelligente lockdown. Geen zwembad, geen sportschool, geen fysiotherapie. Lege dagen, zonder de mensen die ik normaal zie. Daarna kwam alles weer een beetje op gang. Behoorlijk op gang voor mij. Ik was er vies druk mee. Eerst het zwembad en toen ook de sportschool. Maar ja, nu zitten we zoals bekend zo’n beetje in een volledige lockdown. Gelukkig gaat mijn fysiotherapie wel gewoon door. Dat scheelt.

Op zich heb ik niets uit te staan, maar het is wel een beetje saai. Ik moet er voor zorgen dat mijn conditie op peil blijft en dat ik voldoende beweeg. Ik hoop maar dat ik niet al te veel achteruit ga. Mijn wandelingetjes maak ik dan ook regelmatig. Dat gaat de ene keer wat beter dan de andere. Misschien dat ik langzamerhand het effect van de Fampyra ga missen? Toch nog maar eens overleggen met de neuroloog.

Dat mijn weerstand toch niet helemaal goed is heb ik de afgelopen tijd gemerkt. Ik begon met een vlekje op mijn been dat niet wegging maar groter werd. Toch de huisarts maar even laten zien dus. Krentenbaard was zijn diagnose. Ja hoor, dat heb ik weer. Vijfentwintig jaar in de kinderopvang gewerkt en heel wat ‘krentenbaarden’ voorbij zien komen, maar in die tijd altijd de dans ontsprongen. Ik kreeg er een zalfje voor. Eerst dacht ik dat het hielp, maar na een paar dagen kwamen er steeds meer vlekjes bij.

Mijn immuunsysteem kreeg de schuld

Zowel mijn linker- als mijn rechterzij begon mee te doen. Ook vlekjes. Nou oogde het voor mijn gevoel niet echt als krentenbaard, want die gevalletjes zagen er meestal vrij heftig uit. Met blaasjes, pus en korsten. Gelukkig had ik dat allemaal niet. Keurige vlekjes, niks mis mee. Maar moet natuurlijk niet, dus moest ik toch maar weer naar de huisarts. Mijn immuunsysteem kreeg inderdaad de schuld.

Meestal is een simpel zalfje afdoende. Bij mij dus niet. De huisarts besloot flink in te zetten. Ik kreeg er nog een zalfje bij en een antibioticakuur voor tien dagen. De eerste dagen was ik beroerd van de kuur, maar vandaag gaat het. Bovendien lijkt het allemaal de goede kant op te gaan. Ik begin maandag in het nieuwe jaar gelijk weer met bloedprikken, eind van de week terugkomen bij de huisarts De week daarop controle bij de neuroloog en eind van de maand de jaarlijkse controle bij de dermatoloog.

Zij controleert mijn lijf op verdachte vlekjes. Ik hoop maar dat mijn krenten dan weg zijn, vlekjes genoeg momenteel maar dat zijn onschuldige. Op zich was de timing van deze infectie wel goed, het zwembad was toch dicht. Tegen de tijd dat het weer open is ben ik vast wel vlekkeloos. Op naar een goedlopend en vlekkeloos 2021!

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe het begon

Marjan

Ondertussen heb ik bijna één jaar MS, en mijn gevoel zei om dit nu te wereld in te sturen. Mijn familie en vrienden weten dit natuurlijk al dat ik MS heb, maar ik wil ... › Lees meer

Grunn MoveS: Klimmen tegen MS

Ard Hofman

Via twitter @GrunnMoveS werd ik benaderd of ik mijn verhaal op Platform MS wilde vertellen. Mijn reactie was en is: ik hoef niet zo nodig in de belangstelling te staan... › Lees meer