Op naar de tropen!

Ania Timmer

MS & Warmte

Gepubliceerd: 20 juli 2018

Jongens wat een zomer! Niets te klagen. Daarom verschijnt op Platform MS het zomerse verhaal van Ania. Voor de een zijn deze temperaturen een kwelling voor de ander een genot. Ania is er juist zeker van, free as a bird en op haar best de winter door in de tropen. Voor haar zijn deze zomers juist een opluchting.

Op naar de tropen!

Ik heb MS. Een progressieve en ongeneeslijke ziekte. No worries: "de genezing staat om de hoek", aldus mijn neuroloog. Maar .... is er nog niet! Ik wacht. En met mij vele anderen.

Op naar de tropen. Yeah.

De Hollandse winter (klimaat) doet mij absoluut niets goeds. Praktisch gezien zou ik dan het best in een winterslaap willen zijn. Veel (zenuw)pijn en klachten. Ontstekingen in mijn lijf. En dan de mensen om me heen: kuchend, niezend, snotterig, grieperig.... De krantenkoppen afgelopen winter: "De griepepidemie in Nederland blijft aanhouden. De piek overtrof die van de afgelopen drie jaar. Blijf uit de greep van griep!" Help!!! Zodra het kan, knijp ik er tussen uit. Op naar de tropen. Yeah.

Huh?! Ik lijk wel een trekvogel! Vogeltrek is de jaarlijkse seizoensgebonden migratie die veel vogels ondernemen. Hierbij broeden ze op de ene plek en overwinteren op een andere plek. Dit heeft als voordeel dat ze kunnen profiteren van gunstige weers- en voedselomstandigheden in hun overwintergebied, als het broedgebied 's winters een te korte daglengte heeft of te koud is. Helemaal mee eens! Jaloers op de 'trekvogel'. Euhhh: ... broeden/broedgebied? Enfin: hier gaat de story niet over. Doe mij maar the Caribbean! Zon, zee en strand.

Bewijs: voor mij werkt de zon wel! Ik ben niet MS vrij, nee. Maar wel: kiplekker.

Maar... hoe zit het met de warmte én MS? Het is geen goede combi, toch? Verslechtering? Intolerantie? Klachten toename? 'De warmwatertest' werd lange tijd gebruikt voor het vaststellen van de diagnose MS, aldus de MS Web. Tja, de symptomen kunnen echter per patiënt verschillen. Bewijs: voor mij werkt de zon wel! Ik ben niet MS vrij, nee. Maar wel: kiplekker. En als ik toch (op de genezing) moet wachten, dan liever daar... 'Inside' ben ik sowieso 100% 'Antilliaans'. En nee, het is van buiten niet te zien, hihi.

De komende winter zit wel snor. Alles is geregeld. Twee maanden overwinteren in de tropen. Mijn werkgever laat me gaan. En ik ben welkom terug! Ik ga weg en kom terug mèt MS. Maar eenmaal daar: pijnvrij. Ontstekingsvrij. En happy. Mijn klachten nemen af, ik loop beter, ik praat beter. The best one-liner ever: no stress. Lang leve vakantiemodus! Oké: ik zie nog steeds dubbel, ik ben (dood)moe. Hardlopen zit er ook niet in. En ik moèt op tijd afkoelen. Het liefst in een zwembad. Keep it cool, hè.

Escape. Een kleine biecht: het resort in de tropen huistvest met name ... de artsen van VUmc Amsterdam. Dus... toch... een soort van 'escape'. Het voelt vetrouwd en veilig, ik ben in goede handen. Je weet het maar nooit. Stel dat ik in nood kom: dan lig ik 's middags aan een gemeenschappelijk zwembad. Op een spreekuur, hihi. Dat wel. Aan de andere kant: 'Niet de arts maar het lichaam geneest de ziekte' (Hippocrates). Dat komt goed uit! Mijn lichaam is daar op zijn best.

The summer is magic'. Aftellen is begonnen. En wellicht komt er in de tussentijd genezing die toch al om de hoek staat?! Ik ben er klaar voor. Welcome!

Liefs, Ania

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • Mary pelkmans schreef:

  Wat doet de warmte voor mij? Het is beter voor mij dan de winter. Maar deze warmte, die lang aanhoudt, begint nu een beetje zijn tol te eisen . Mijn benen worden zwaarder, praten wordt trager. Zelf word ik trager. Soms denk ik wel eens dat mijn hersenen gaan smelten met deze temperatuur. daarom doe ik alles heeeel langzaam. Maar verder hoor je me niet klagen , maar tussen 25 ’30’ graden af en toe regen.tja dan hoor je me echt niet klagen.maar dat is in mijn droomwereld . . En nu loop ik in de zon met n hoedje en zonnebril op.staat stoer ,en goed voor mijn haar. En krijg geen hoofdpijn . .

 • irene schreef:

  bij mij zijn de zomers ook welkom ,lekker warm en genieten van t mooi geelrond zonnetje ,ik haat de winters want dan is mijn ms stuk aggresiever en krijg dan ook meer opstoten ,grtjs irene

 • Ik wil dingen meemaken en beleven…

  Anne

  Anne (59) is getrouwd met Huub (62 en MS). Samen hebben ze drie kinderen en kleinkinderen. Ik barst nog van de zin om meer uit het leven te halen, hij vergeet steeds m... › Lees meer

  Ik heb MS

  Catry

  Catry leeft al 23 jaar met MS. Met recht mag zij zich een 'Gezicht van MS' noemen. Het gaat goed met Catry. Ze is redelijk stabiel. Het lopen gaat soms wat minder maar... › Lees meer