Positief met MS

Carla Ornelis

MS & Positief

Gepubliceerd: 12 april 2019

Positief blijven is heel belangrijk. Vallen en opstaan, iedere dag weer opnieuw. Lees hier hoe Carla met haar MS omgaat en altijd positief blijft. Hoe ze omschakelt als ze een mindere dag heeft en weer sterker terugkomt dan daarvoor.

Positief met MS

Ik deel mijn middelen van bestaan en mijn kennis met al wat leeft. Alles wat wij nodig hebben is aanwezig, lichamelijk voor velen onder ons zo verschillend, MS de ziekte met duizend en één gezichten, zolang onze moraal maar goed zit kunnen we alles aan. Door mijn horizon te verruimen, kan ik mijn beperkingen makkelijker loslaten.

Iedere dag leeft hij met me mee en ja.. hij is de baas!

Dit heb ik dan de voorbije 5 jaar ook gedaan, op een andere manier proberen leven, uiteraard met vallen en opstaan, letterlijk en figuurlijk, met MS valt best te leven, maar zo nu en dan moeten we luisteren naar onze dierbare vriend, want zo noem ik hem, ongevraagd en onaangekondigd in mijn lichaam gekomen en iedere dag leeft hij met me mee en ja……. Hij is de baas !!

Het is zo belangrijk om in beweging te blijven, je goed te laten opvolgen, zorgen dat je een neuroloog hebt waar je je goed bij voelt en alles aan kwijt kunt, soms met een lach, soms met een traan.

Het is een pad dat je bewandelt waar je zelf een weg in moet vinden, voor mij is dit de natuur, daar kom ik echt tot rust samen met mijn 3 honden, ik kan ervan genieten om naar een kabbelend beekje te luisteren, de vogeltjes te horen fluiten, het ritselen van de blaadjes, in alle weersomstandigheden ga ik wandelen, door regen en wind, lekker uitwaaien en even alle zorgen laten wegwaaien, alles heeft zijn charmes en als ik terug thuis kom is mijn geest zuiver, een bom van verse zuurstof, kortom een gezonde vermoeidheid!

Het is een waardevolle leermeester

Mijn gedachten ondersteunen en versterken mijn immuunsysteem. Het leven is heerlijk. Ik ben iemand om van te houden en er wordt altijd in mijn behoeften voorzien. Dan steun ik hiermee mijn immuunsysteem en heeft mijn lichaam meer weerstand tegen die ziekte!

Mediteren, zo zalig, ideaal om tot rust te komen. Dit kan je op zoveel verschillende manieren, gewoon even tot jezelf komen, zelfs tijdens je job, tijdens de huishoudelijke taken, tijdens het koken, alles wat we doen in ons leven kunnen we altijd op 2 verschillende manieren uitoefenen. Met liefde of met tegenzin, al mijn nieuwe gewoonten sinds mijn diagnose steunen me op een positieve manier.

We creëren onze eigen gevoelens door de gedachten die we verkiezen te denken, we hebben het vermogen andere keuzes te maken en andere ervaringen te kiezen. Gevoelens zijn gedachten die in beweging zijn in ons lichaam, volgens mij heel belangrijk voor ons. Vol liefde probeer ik een perfecte gezondheid voor me te creëren, MS is een waardevolle leermeester voor me.

Dat zouden ze op voorschrift moeten geven!

Wekelijks 3 x naar de Kiné en fitnessen met begeleiding zorgen ervoor dat die spiertjes in actie blijven. Vaak praat ik tegen mijn benen als ze weeral eens aanvoelen als pudding of net andersom verkrampen. Ik vraag hen dan vriendelijk om me niet in de steek te laten, klinkt misschien absurd, maar voor mij is dit een manier om me er door te sleuren. Ik probeer me zo goed mogelijk te verzorgen. In mei word ik oma van mijn eerste kleinkind, een nieuw doel in mijn leven, daarvoor doe je het, niet enkel voor jezelf, maar ook voor je nabestaanden.

Niemand heeft er iets aan als je alsmaar loopt te klagen en te zagen. Geloof me, ik heb ook eens een mindere dag, dan trek ik gewoon mijn wandelschoenen aan en trek ik de natuur in. Voor mij het beste medicijn, zouden ze beter ook op voorschrift geven!

Ik begrijp dat voor mensen onder ons die niet meer zo goed mobiel zijn, dit een heel stuk moeilijker is, maar toch. Buiten blijven komen is volgens mij het beste voor de moraal. Of je verdiepen in een boek over geluk, mindfulness, jezelf opkrikken en ervoor zorgen dat de moraal overeind blijft!

Telkens opnieuw revalideren..

Ik heb ook al vaak in een rolstoeltje gezeten door de vele opstoten in het verleden. Terug leren stappen, vallen en terug overeind geraken. Telkens opnieuw revalideren. Gelukkig waren er altijd lieve mensen in mijn omgeving die me uit mijn huis sleurden om een toertje te wandelen met de rolstoel.

Als je iets nieuws moet leren, geef jezelf dan liefdevolle steun tijdens het leerproces en sta klaar voor jezelf. Elke dag opnieuw ervoor gaan, kies ervoor om vandaag weer iets verder te kijken dan gisteren en wees bereid je open te stellen voor iets nieuws.

Met deze affirmatie wil ik mijn verhaal afsluiten en wil ik iedere lotgenoot veel moed en kracht toewensen om ondanks alles er iets moois van te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Eric Sloep schreef:

  Een prachtig positief verhaal. Ik hou hier wel van. Geeft positieve energie

 • Een lange weg

  Cynthia de Koning

  Eigenlijk weet ik niet waar ik moet beginnen want zoals de meeste MSers is het verhaal te groot, oneindig en het zal voort kabbelen tot je er niet meer bent. Ik neem j... › Lees meer

  oMSlag in mijn leven

  Andie

  Andie is nog druk bezig met haar studie toen een aantal vreemde klachten zich openbaarde. Op haar 19e kreeg zij de diagnose MS. Zonder zich uit het veld te laten slaan... › Lees meer