Rokjesdag! Tijd om te gaan rennen!

Marieke Oosterom

MS & Rokjesdag

Gepubliceerd: 6 maart 2019

Rokjesdag. De dag dat er wordt gerend voor Stichting MS Research. Hardlopen om geld op te halen voor onderzoek naar MS. Ook Marieke gaat mee doen met de Rokjesdagrun. En aangezien ze haar streefbedrag heeft opgehaald, gaat ze in een oranje glitterrokje rennen.

Rokjesdag! Tijd om te gaan rennen!

De laatste run waar ik aan meedeed, was de Amsterdamse Midzomernachtcross afgelopen juni. We hadden heerlijk weer, een leuk parcours en ik finishte mijn 10 kilometer in 58 minuten, een toptijd! Wel had ik weer last van dat rare verdoofde gevoel in mijn voeten wat ik wel eens eerder had. Ook slofte mijn rechtervoet de hele tijd, erg irritant. De dagen na de loop breidde dat verdoofde gevoel uit naar de rest van mijn onderlijf en twee weken later zat ik bij de neuroloog.

Dat vind ik op een zwartgallige manier toch ook wel een prestatie.

Kort daarop volgde de diagnose MS en hardlopen was even het laatste waar ik aan dacht. Gelukkig verdwenen mijn lichamelijke klachten die zomer gestaag en al snel wilde ik weer gaan sporten. Ik was al jaren een fanatiek hardloper met altijd wel een doel om naartoe te trainen. De Dam tot Dam-loop was jaarlijks vaste prik en ik wilde nog steeds een halve marathon onder de 2 uur kunnen uitlopen.

De tweede keer dat ik een halve marathon liep, haalde ik dat doel niet omdat het bizar heet was die dag in oktober. Later realiseerde ik me trouwens dat ik toen ook al dat rare gevoel in mijn benen had en dat ik de halve van Amsterdam dus – zonder het te weten - met een MS-schub had gelopen. Dat vind ik op een zwartgallige manier toch ook wel een prestatie.

Ik let op hoe mijn lijf voelt en houd mijn hartslag in de gaten zodat ik niet over mijn grenzen ga.

Volgens neurologen is het belangrijk voor MS-patiënten om te blijven bewegen en, als het kan, sporten. Het verbetert je weerstand, spierkracht en uithoudingsvermogen, en is goed voor je algehele mentale welzijn. Uit onderzoek blijkt zelfs dat regelmatig duursporten helpt je hersens gezond te houden.

Zodra het ging, trok ik dus mijn hardloopschoenen weer aan, maar het was wel even slikken. Was ik eerst gewend om minstens 10 kilometer op een lekker tempo door te draven, nu kwam ik niet verder dan 2 kilometer met regelmatig een pauze om op adem te komen. Mijn oude conditie was verdwenen en opbouwen duurde lang.

Ik moest leren om niet iedere keer harder, sneller, verder te willen. Het feit dat ik naar buiten ga en íets doe, is al een overwinning op zich. Die gedachtegang had ik vroeger – streber die ik ben - echt nooit op mezelf kunnen betrekken.

De Amsterdamse Rokjesdagloop vind ik een mooie om mee af te trappen.

Toch moet ik toegeven dat ik nu eigenlijk veel lekkerder loop dan toen. Vroeger rende ik voor de statistieken van de sportersapp Strava. Dan kon ik na een ronde van 15 kilometer nog steeds balen als ik bijvoorbeeld 6 minuut per kilometer had gelopen in plaats van de 5:50 die ik voor ogen had. Tegenwoordig is het al winst als ik überhaupt ga sporten. Ik let niet meer op de kilometers of het tempo. Ik let op hoe mijn lijf voelt en houd mijn hartslag in de gaten zodat ik niet over mijn grenzen ga. En ik geniet! Van de zonnestralen, van de vogels, van herfstblaadjes, sneeuwvlokjes en ontluikende krokussen.

Zo heb ik heel relaxt mijn conditie weer opgebouwd en kan ik nu redelijk comfortabel 5 kilometer joggen, genoeg om weer met een run mee te doen! De Amsterdamse Rokjesdagloop vind ik een mooie om mee af te trappen. Deze sponsorloop steunt het MS Centrum van het VU Medisch Centrum en Stichting MS Research.

Op Facebook heb ik mijn sponsorpagina gedeeld en beloofd dat ik - bij genoeg sponsorgeld – de run in een feloranje (de kleur van MS) glitterrokje zou lopen. Nou, dat streefbedrag was natuurlijk binnen no time binnen, dus dat gekke tule rokje ligt me al aan te staren. Zie ik je bij de Rokjesdagloop? Inschrijven kan nog en sponsoren natuurlijk ook. Of zie ik je misschien bij een van de vijf edities van MS Motion dit jaar? Lijkt me leuk.

Marieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Slow down

Natascha

Met deze tropische temperaturen willen vele mede MS'ers hun verhaal met ons delen. En waar de meeste verhalen over gaan is niet moeilijk te raden. De warmte. Voor somm... › Lees meer

MS en slapen

Karin van Rooijen

Karin is 28 jaar oud en wilt ons graag weer wat vertellen over een nieuw onderwerp. Eerder schreef ze een stuk over MS en sport. En een stuk over MS en voeding. In dit... › Lees meer