Schaken of Russisch roulette?

Helen van der Veen-Bijlsma

MS & MRI Scan

Gepubliceerd: 20 augustus 2021

Een jaar en 3 maanden geleden. Als de dag van gister. De tunnel en de herrie ook dit jaar hetzelfde, onveranderd. Eigenlijk mijn gezondheid ook. Mijn loopfunctie, mijn evenwicht, mijn studie en werk. Het gaat met aanpassen en doseren best heel goed! Dit is ook de reden waarom ik een beetje zenuwen ken voor de MRI. Wat nu als dat gekke plaatje van mijn hoofd iets heel anders laat zien dan dat ik voel?

Schaken of Russisch roulette?

Het beetje vertrouwen wat ik dan nog heb ik mijn lijf, is dan dus voor niets? De Ocrevus die ik elke 6 maanden krijg niks doet? Jakkes, ik houd hier niet van! Dat gevoel van niet aan zet zijn.

Ik weet nog steeds de spelregels niet

Ik schuif door de MRI en bedenk me hoe ik me voelde een jaar en 3 maanden terug. Zeker van het feit dat er iets aan de hand was, maar wat dan? Toen geen idee! En eerlijk, nu het spel wat ik moet gaan spelen ruim een jaar geleden een naam heeft gekregen weet ik nog steeds de spelregels niet. Gek, eng en stom.

07-07-2021, mijn neuroloog wenst me een goedemiddag. Hij vraagt me hoe het met me gaat, en ik vertel hetgeen wat hierboven beschreven staat. Hij vraagt me of ik me het moment van mijn eerste gift Ocrevus nog weet. Eeuh, jazeker! Hij glimlacht. Het blijkt dat vanaf mijn MRI in maart 2020 tot de MRI eind juni 2021 er maar 1 zeer kleine laesie is bijgekomen. Goed te verklaren aldus mijn neuroloog.

Immers, in augustus 2020 heb ik mijn eerste gift Ocrevus gehad. Dus in de periode van maart tot augustus zonder Ocrevus, met stress en een ruggenprik met de nodige complicaties heeft gekend heeft de MS nog even zijn ding kunnen doen. Maar nu? Nu zijn ik, de neuroloog en de Ocrevus aan zet. Back in the game. Nog bij lange na niet schaak, en ook nog geen enkele mogelijkheid tot schaak/mat. Maar zeker weer in het spel.

Laat het spel maar weer beginnen!

Spelregels nog redelijkerwijs onbekend, maar ik heb de tijd. Augustus staat een infuus Ocrevus gepland. Mijn schaakveld wordt versterkt. Welke eerst? Een paard naar voren, een pion of even wachten?

Laat het spel maar weer beginnen! Schaken, geen Russisch roulette. Een zekere vorm van een troef in handen. Vloeibaar en doorzichtig, maar zeker een troef. Wie is aan zet?

Heb jij een soortgelijke ervaring? Stuur jouw ervaring naar [email protected]! En dan delen wij binnenkort ook jouw ervaringsverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dankbaar!

Saar Vleugels

De laatste maand van het jaar is al twee weken bezig. Van onze schrijvers krijgen we nieuwe verhalen binnen over hoe 2016 is verlopen, wat mooi, fijn of heel vervelend... › Lees meer

In 2006 was het zover…

Angela Wessels

Van de zorg naar de landmacht. En van de landmacht naar verzorging. Zover is het gelukkig nog niet maar de waarheid is wel dat Angela de diagnose MS heeft gekregen. Ee... › Lees meer