Sorry

Paula Smit

MS & sorry

Gepubliceerd: 27 maart 2018

Mensen met MS hebben vaak de neiging tot verontschuldigen, de dingen die eerst zo gewoon waren zijn dat nu niet meer altijd. Paula schrijft over sorry zeggen. Je verontschuldigen terwijl dat niet altijd hoeft. De effecten van sorry zeggen omvatten meer dan woorden. "Ze beïnvloeden ook je gevoel", zo vertelt Paula.

Sorry

Hoor jij jezelf de laatste tijd vaak sorry zeggen. Zo veel dat het je op begint te vallen en niet in een positieve zin. Verontschuldig jij jezelf te vaak? Geef je altijd uitleg als je iets niet kan doen? Ik had er laatst een gesprek met iemand over. Ze zei tegen mij : “NEE, is in jouw geval voldoende, je hoeft het niet altijd toe te lichten.” Ik dacht er over na en inderdaad het is waar, ik deed dat ook altijd. En waarom eigenlijk?

Als je een afspraak moet afzeggen, als je een keer niet mee naar boven loop met jouw kinderen als ze gaan slapen, als je niet kunt koken na een dagje strand, als je niet mee gaat naar een teamuitje, als jij je niet inschrijft voor de pleindienst van jouw kinderen op school en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. En verdorie….. …het is waar. Ik verontschuldigde mezelf ook altijd; het woord zegt het al. Je voelt je dus schuldig. Schuldig omdat je bepaalde dingen niet meer kan. Waarschijnlijk leer jij jouw kinderen ( als je die hebt) altijd dat ze sorry moeten zeggen als ze iets gedaan hebben . Ook al denken ze achteraf, dat had ik anders moeten doen. In jouw geval is dat helemaal niet zo. Je zou het graag anders WILLEN, maar dat is iets anders. Als je iets kan, dan doe je het ook altijd. Zo zit je in elkaar.

De gedachten die je hebt over jezelf, de woorden die je (on) bewust over jezelf uitspreekt, beïnvloeden ook hoe je je voelt.

Elke keer dat jij sorry zegt, geef je jouw lichaam ook een slecht gevoel. Alsof het jouw schuld is dat je bepaalde dingen niet meer kan, dat is natuurlijk niet zo. Maar daardoor voel jij je wel veel minder goed en dat heeft weer effect op jouw fysieke gestel. Wonderlijk hoe al die dingen samen werken, maar dat het zo is, heb ik inmiddels wel echt ervaren. De gedachten die je hebt over jezelf, de woorden die je (on) bewust over jezelf uitspreekt, beïnvloeden ook hoe je je voelt.

Voor nu zeg ik tegen jou: Zeg sorry tegen jezelf; voor al die keren dat je zo hard was voor jezelf, boos, gefrustreerd, woedend, verdrietig. Daar heb je spijt van. Je gaat het vanaf vandaag anders doen, want dat moet als je sorry hebt gezegd. Ik zeg altijd maar, “Je bent nooit te oud om te leren!” 🙂

Liefs,

Paula

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Didi schreef:

  Dankje Paula!

 • Chronisch ziek, meer dan alleen ziek zijn!

  Ien

  Chronisch ziek definitie: Een chronisch ziekte kan zowel een lichamelijke als geestelijke aandoening zijn waarbij er geen uitzicht is op volledige genezing. Daarnaast ... › Lees meer

  Het blijft niet alleen bij MS

  Maaike Bakker

  Het volgende verhaal is van Maaike. Inmiddels kunnen wij Maaike toch wel toevoegen onder het kopje 'vaste schrijvers'. Zij schrijft regelmatig en ook over actuele onde... › Lees meer